Τεχνολογια - Επιστημη

Instagram: Γιατί επιτρέπει πλέον σε χρήστες να κρύβουν τα likes

Και να μη βλέπουν, αν το επιλέξουν, τις αντιδράσεις «μου αρέσει» σε αναρτήσεις τρίτων

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κινητό τηλέφωνο και Instagram - «Εξαφανίζονται» τα likes από τις φωτογραφίες, εφόσον το επιλέξει στο προφίλ του ο χρήστης
Κινητό τηλέφωνο και Instagram - «Εξαφανίζονται» τα likes από τις φωτογραφίες, εφόσον το επιλέξει στο προφίλ του ο χρήστης © Pixabay

To Instagram δίνει πλέον την επιλογή στον κάθε χρήστη να «κρύψει» τα likes και τα views κάτω από φωτογραφίες, με τη διαδικασία να είναι απλή και γρήγορη.

Τη δυνατότητα στους χρήστες να επιλέγουν απόκρυψη των likes σε αναρτήσεις που κάνουν, δίνει πλέον το Instagram. Παρόμοια επιλογή είναι διαθέσιμη και για τα views.

Πρόκειται για μια κίνηση που εντάσσεται στη στρατηγική απεμπλοκής των χρηστών από το αγχωτικό μοτίβο του «αν πήγε καλά» ή «πόσο άρεσε η δημοσίευση».

Έρευνες έχουν δείξει ότι τα likes και ο αριθμός τους συνδέεται με τη δημιουργία πίεσης και άγχους σε αρκετούς χρήστες, οι οποίοι δίνουν μεγάλη έμφαση στη διαδικτυακή τους εικόνα στα social media, συνδέοντας τη «δημοτικότητα» (και σε δεύτερο επίπεδο την αποδοχή) με τις αντιδράσεις των followers στα posts.

Όσοι χρήστες επιλέγουν να ενεργοποιήσουν αυτό το νέο χαρακτηριστικό, κάτω από κάθε ανάρτηση με φωτογραφία εμφανίζεται πλέον το username του follower ο οποίος έκανε like στην ανάρτηση και η φράση «and others» (σ.σ. αντί για αριθμό). Οι πρώτες δοκιμές στο νέο αυτό σύστημα πραγματοποιήθηκαν το 2019, ωστόσο πλέον έχει ληφθεί η απόφαση να εφαρμοστεί σε παγκόσμια κλίμακα. Δεν είναι υποχρεωτικό.

Σημειώνεται ότι ο αρχικός σχεδιασμός ήταν να «εξαφανιστούν» τελείως τα likes, ωστόσο υπήρξαν έντονες αντιδράσεις από influencers, με το Instagram να αποφασίζει τελικά να δώσει την ελεύθερη επιλογή στον κάθε χρήστη να αποφασίσει.

«Οι αλλαγές πήραν περισσότερο χρόνο απ' ό,τι περίμενα, αλλά είμαι ενθουσιασμένος που θα δώσουμε στον κόσμο μεγαλύτερο έλεγχο» σχολίασε ο επικεφαλής του Ιnstagram, Άνταμ Μοσέρι, σε δηλώσεις του στο BBC.

Instagram: Πώς ενεργοποιείται η απόκρυψη των likes στις αναρτήσεις - Βήμα βήμα η διαδικασία

Για να ενεργοποιηθεί η απόκρυψη των likes και των προβολών από το προφίλ του χρήστη στο Instagram, η διαδικασία είναι η ακόλουθη:

  • Μετάβαση στο προφίλ στο Instagram.
  • Κλικ στις τρεις οριζόντιες γραμμές πάνω δεξιά.
  • Επιλογή «Settings».
  • Κλικ στην επιλογή «Posts».
  • Επιλογή «Hide Like and View Counts».

«Εξαφανίζονται» τα likes στο Instagram αν το επιλέξουν οι χρήστες - Τι αναφέρει η ανακοίνωση

«Το να μη βλέπεις τις μετρήσεις των likes ήταν ωφέλιμο για μερικούς και ενοχλητικό για άλλους, ειδικά επειδή οι άνθρωποι χρησιμοποιούν τα likes και τα views για να πάρουν μια αίσθηση "διασημότητας". Γι' αυτό αποφασίσαμε να σας προσφέρουμε αυτήν την επιλογή» επισημαίνεται σε ανακοίνωση του Facebook, το οποίο έχει αγοράσει το Instagram.

«Ξεκινώντας από σήμερα, σας δίνουμε τη δυνατότητα να κρύψετε τον αριθμό των likes σε όλα τα posts του feed σας. Θα έχετε την επιλογή επίσης να κρύψετε τον αριθμό των likes στα δικά σας posts, έτσι ώστε άλλοι να μην μπορούν να δουν πόσα likes συγκεντρώνουν τα posts σας. Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να επικεντρωθείτε στις φωτογραφίες και τα videos που μοιράζονται αντί για το πόσα likes παίρνουν τα posts» προστίθεται στη σχετική ανακοίνωση.

Τέλος τα likes στο Instagram - Στη διακριτική ευχέρεια του κάθε χρήστη να κάνει την επιλογή
Τέλος τα likes στο Instagram - Στη διακριτική ευχέρεια του κάθε χρήστη να κάνει την επιλογή © Pixabay

«Δοκιμάσαμε να κρύψουμε τον αριθμό των likes για να δούμε αν θα αφαιρούσε την πίεση από την εμπειρία των χρηστών του Instagram. Αυτό που μάθαμε από τους χρήστες και από ειδικούς, είναι πως το να μη βλέπεις τα likes ήταν ωφέλιμο για κάποιους και ενοχλητικό για άλλους, κυρίως επειδή οι χρήστες βλέπουν τα likes για να πάρουν μια ιδέα του τι είναι trending ή δημοφιλές, οπότε σας δίνουμε την επιλογή» τονίζεται ακόμη.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ