Τεχνολογια - Επιστημη

Perseverance: To ρόβερ της NASA στον Άρη ακούγεται σαν σαράβαλο

«Αν άκουγα τέτοιους θορύβους ενώ οδηγούσα θα σταματούσα στην άκρη του δρόμου και θα καλούσα γερανό» λέει xαριτολογώντας μηχανικός της NASA- Aκούστε τους ήχους

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Perseverance
Perseverance © NASA

ο ρομποτικός γεωλόγος Perseverance της NASA μετέδωσε τους πρώτους ήχους οδήγησης από άλλο πλανήτη –μια σειρά από ήχους που παραπέμπουν σε σαράβαλο.

Λίγες εβδομάδες μετά την άφιξή του σε μια αρχαία λίμνη του Άρη, ο ρομποτικός γεωλόγος Perseverance της NASA μετέδωσε τους πρώτους ήχους οδήγησης από άλλο πλανήτη –μια σειρά από τριξίματα, κρότους και άλλους ήχους που παραπέμπουν σε σαράβαλο.

«Αν άκουγα τέτοιους θορύβους ενώ οδηγούσα θα σταματούσα στην άκρη του δρόμου και θα καλούσα γερανό» λέει χαριτολογώντας ο Ντέιβ Γκρούελο, μηχανικός της αποστολής, σε γραπτή ανακοίνωση της NASA.

Υπενθύμισε όμως ότι οι έξι τροχοί είναι φτιαγμένοι από αλουμίνιο και κινούνται σε αμμώδες έδαφος γεμάτο αιχμηρούς βράχους.

Ακούστε τους «ανησυχητικούς ήχους»:

Perseverance Rover recorded Strange Sound Noises while driving on Mars

Η NASA είχε αλλάξει το σχέδιο των τροχών μετά τις σημαντικές φθορές που εμφανίστηκαν στο Curiosity, το προηγούμενο ρομπότ της υπηρεσίας στον Άρη.

 

Το Perseverance, το μεγαλύτερο, βαρύτερο και πιο προηγμένο ρομπότ που έχει ταξιδέψει εκτός Γης, προσεδαφίστηκε στις 18 Φεβρουαρίου στη λεκάνη του κρατήρα Τζέζερο, όπου κατέληγε πριν από δισεκατομμύρια χρόνια ένα ποτάμι.

Το ρομπότ είναι το πρώτο που εξοπλίστηκε με μικρόφωνα. Ένα μικρόφωνο είχε ήδη μεταδώσει τους ήχους του αρειανού ανέμου και των ριπών λέιζερ για την εξέταση βράχων από απόσταση, ένα δεύτερο προοριζόταν να καταγράψει τους ήχους της καθόδου και της προσεδάφισης. Δεν τα κατάφερε σε αυτή την αποστολή, ηχογράφησε όμως τους ήχους της πρώτης δοκιμαστικής διαδρομής στις 4 Μαρτίου.

Αυτό που ανησυχεί τώρα τους μηχανικούς είναι ένας μη αναμενόμενος ήχος σαν γρατζούνισμα, του οποίου η πηγή εξετάζεται.

Πριν αρχίσει να τρυπά βράχους για επιτόπιες αναλύσεις, το Perseverance θα αναζητήσει μια επίπεδη περιοχή για να απελευθερώσει από το κάτω μέρος του το drone με την ονομασία Ingenuity, το οποίο θα επιχειρήσει την πρώτη ελεγχόμενη πτήση εκτός Γης.

Πρωτεύων στόχος της αποστολής είναι η αναζήτηση ενδείξεων αρχαίας μικροβιακής ζωής.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

΄

ΠΡΟΣΦΑΤΑ