Τεχνολογια - Επιστημη

Όταν μεγαλώσω θα γίνω σαν τον Guido van Rossum

O «ισόβιος καλοπροαίρετος δικτάτορας» της γλώσσας προγραμματισμού Python

Ιστορικός Του Παρόντος
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ο Guido van Rossum έφτιαξε στις χριστουγεννιάτικες διακοπές του το 1989 την γλώσσα προγραμματισμού Python.

Για όσους δεν τον ξέρουν, ο 65άρης Guido van Rossum είναι ο δημιουργός της γλώσσας προγραμματισμού Python, που την αγαπούν ιδιαίτερα οι νέοι σε ηλικία προγραμματιστές. Το όνομά της το εμπνεύστηκε από τους Monty Python, και όχι από την ελληνική λέξη Πύθων. Η Python είναι τόσο ισχυρή, όσο και οι ανταγωνίστριές της, αλλά πολύ απλούστερη στο να γράψει κανείς τον κώδικα. Ο Guido van Rossum την έφτιαξε στις χριστουγεννιάτικες διακοπές του το 1989, επειδή απλά δεν είχε τίποτε άλλο να κάνει! Βασίστηκε τότε στην υπάρχουσα γλώσσα προγραμματισμού ABC.

Η Python είναι από το 2004 πάντα ανάμεσα στις 10 δημοφιλέστερες γλώσσες προγραμματισμού, ο δε van Rossum φέρει από το 1995 τον τίτλο του «ισόβιου καλοπροαίρετου δικτάτορα» της Python. Η ελληνική μετάφραση του BDFL, «Benevolent dictator for life», δεν βγάζει και πολύ νόημα. Σημαίνει ουσιαστικά αυτόν που έχει τον τελευταίο λόγο σε διαφωνίες επί ενός ανοικτού λογισμικού, όπως η Python.

Σχεδόν δεν υπάρχει παγκόσμιο βραβείο που να μην έχει απονεμηθεί στον Guido van Rossum για την Python και τη συνολική συμβολή του στην ανάπτυξη του open-source software.

Τον Οκτώβριο του 2019 ο van Rossum συνταξιοδοτήθηκε επισήμως από την Dropbox, όπου εργάστηκε από το 2013. Νωρίτερα είχε εργαστεί στην Google, όπου ανέπτυξε εφαρμογές με βάση την αγαπημένη του Python.

Μετά όμως από ένα χρόνο καθισιό, τον Νοέμβριο του 2020, ο Guido επανήλθε στην ενεργό δράση. Όπως καταλαβαίνετε, το τελευταίο αίτιο της επαναδραστηριοποίησής του ήταν το οικονομικό. Είχε κάποιον πολύ σοβαρότερο λόγο. Όπως δήλωσε ο ίδιος, απλά βαρέθηκε. Ένας τόσο δημιουργικός άνθρωπος ήθελε να συνεχίσει να είναι χρήσιμος. Έτσι αισθάνομαι και εγώ, που έχω πετύχει το ένα χιλιοστό των επιτευγμάτων του van Rossum. Αν θέλει ο Θεός και έχω την υγεία μου, ψάχνω να δω τι θα κάνω μετά τα 70 που θα βγω στη σύνταξη.

Υ.Γ.1: Το άρθρο δεν είναι χορηγία του ΕΦΚΑ, για να πεισθεί κάποιος να παρατείνει τον εργασιακό του βίο
Υ.Γ.2: Ο νέος εργοδότης του Guido van Rossum είναι η Microsoft