Τεχνολογια - Επιστημη

Google Doodle: Τιμά τον επιδημιολόγο, Dr. Wu Lien-teh

Η ανακάλυψή του θεωρείται πρόδρομος της σημερινής Ν95

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Το σημερινό Google Doodle στη μνήμη του Dr. Wu Lien-teh
Το σημερινό Google Doodle στη μνήμη του Dr. Wu Lien-teh © Google

Το Google Doodle της ημέρας τιμά τον επιδημιολόγο Dr. Wu Lien-teh, ο οποίος γεννήθηκε σαν σήμερα το 1879 και δημιούργησε τη χειρουργική μάσκα

Τον επιδημιολόγο, Dr. Wu Lien-teh, δημιουργό της χειρουργικής μάσκας, προδρόμου της σημερινής Ν95, ο οποίος γεννήθηκε σαν σήμερα το 1879, τιμά με το σημερινό της doodle η Google.

Ο επιδημιολόγος Dr. Wu Lien-teh, σύμφωνα με σχετική δημοσίευση της Google, γεννήθηκε σε μια οικογένεια Κινέζων μεταναστών στο Πενάνγκ, στη Μαλαισία και έγινε έγινε ο πρώτος μαθητής κινέζικης καταγωγής που απέκτησε μεταπτυχιακό δίπλωμα από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ.

Μετά τις διδακτορικές του σπουδές, δέχθηκε θέση ως αναπληρωτής διευθυντής στο Ιατρικό Κολέγιο Imperial Army της Κίνας το 1908. Όταν μια άγνωστη επιδημία έπληξε τη βορειοδυτική Κίνα το 1910, η κινεζική κυβέρνηση διόρισε τον Wu για να διερευνήσει την ασθένεια, την οποία χαρακτήρισε ως μεταδοτική πνευμονική πανούκλα που εξαπλώθηκε από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω του αέρα.

Για την καταπολέμηση της ασθένειας, ο Wu σχεδίασε και παρήγαγε μια ειδική χειρουργική μάσκα με βαμβάκι και γάζα, προσθέτοντας διάφορα στρώματα υφάσματος για να φιλτράρει τον εισπνεόμενο αέρα. Επίσης, ο Wu συμβούλευσε τους ανθρώπους να φορούν τη νέα μάσκα του και συνεργάστηκε με κυβερνητικούς αξιωματούχους για τη δημιουργία σταθμών καραντίνας και νοσοκομείων, τον περιορισμό των ταξιδιών και την εφαρμογή προοδευτικών τεχνικών αποστείρωσης.

Αυτή η προσπάθεια του Wu συνέβαλε σημαντικά για το τέλος της πανδημίας, που πλέον είναι γνωστή ως μαντζουριανή πανούκλα, έως τον Απρίλιο του 1911, δηλαδή μέσα σε τέσσερις μήνες από τότε που ο επιδημιολόγος ανέλαβε να διερευνήσει την εξάπλωση της νόσου. Αργότερα, το 1915, ο Wu ίδρυσε την Κινεζική Ιατρική Ένωση, που είναι η μεγαλύτερη και παλαιότερη μη κυβερνητική ιατρική οργάνωση της χώρας.

Ακόμα, ο Wu, το 1935 έγινε ο πρώτος Μαλαισιανός -και το πρώτο άτομο κινέζικης καταγωγής- που ήταν υποψήφιος για το Βραβείο Νόμπελ Φυσιολογίας ή Ιατρικής σχετικά με το έργο του αναφορικά με τον έλεγχο της πνευμονικής πανώλης.

Οι προσπάθειες του Wu, τελικά, όχι μόνο άλλαξαν τη δημόσια υγεία στην Κίνα, αλλά και σε ολόκληρη την υφήλιο.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ