Τεχνολογια - Επιστημη

Mixcloud LIVE: Τι σηματοδοτεί η νέα εποχή μετά την Beta έκδοση

Το πείραμα που πέτυχε και η επόμενη μέρα στο live streaming

daad.jpg
Δημήτρης Αθανασιάδης
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Tablet

Η επιτυχία του Mixcloud LIVE στο πεδίο του live streaming, η ανακοίνωση της εταιρίας για την πιλοτική έκδοση της υπηρεσίας και οι νέες δυνατότητες.

Η βρετανική υπηρεσία διαδικτυακής ροής μουσικής Mixcloud που επιτρέπει την ακρόαση και διανομή ραδιοφωνικών εκπομπών, μίξεων DJ και podcast, τα οποία προέρχονται από τους εγγεγραμμένους χρήστες της, ιδρύθηκε το 2008 στο Λονδίνο.

Ξεκινώντας σε έναν κόσμο που το Myspace ακολουθούσε την αποτυχία του Napster, ξεκινώντας ως start up αλλά ακολουθώντας το lean μοντέλο επιτυχίας, οι φοιτητές στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ, Nikhil Shah και Nico Perez, σχεδίαζαν την ανάπτυξη ενός ηχητικού τοπίου στον αχανή ψηφιακό χώρο που θα συγκέντρωνε μουσικές και λόγια από όλο τον κόσμο. Οι προγραμματιστές Mat Clayton και Sam Cooke προστέθηκαν στην ομάδα στα πρώτα στάδιά της και τα 10s βρήκαν την εταιρία να πραγματοποιεί άλματα: από τον Νοέμβριο του 2011 ανέβασε το όριο των 100Mb στο μεταφορτωμένο περιεχόμενο σε 500Mb, το 2012, ξεπέρασε τα 3 εκατομμύρια ενεργών χρηστών και τον Οκτώβριο του 2017 υπέγραψε συμφωνία απευθείας αδειοδότησης με την Warner Music. Τον Απρίλιο του 2018, ανακοίνωσε ότι συγκέντρωσε 11,5 εκατομμύρια δολάρια από την WndrCo LLC, εταιρεία χαρτοφυλακίου που εδρεύει στο Λος Άντζελες και το Σαν Φρανσίσκο και επενδύει μακροπρόθεσμα σε επιχειρήσεις μέσων και τεχνολογίας.

Οι ενέσεις κεφαλαίου χρηματοδότησαν την παγκόσμια επέκτασή της Mixcloud σε ένα ακόμα μεγαλύτερο επίπεδο. Τον Δεκέμβριο του 2018, η Mixcloud ανακοίνωσε μια νέα μορφή συνδρομής με την ονομασία "fan-to-creator". Χάρη σε αυτήν τη δυνατότητα, οι συνδρομητές μπορούν να υποστηρίξουν άμεσα έναν αγαπημένο καλλιτέχνη και να συνεισφέρουν στο κόστος αδειοδότησης της μουσικής που παίζεται στις εκπομπές. Η καινοτομία αυτή ήρθε ως αποτέλεσμα των προσπάθειών της εταιρείας να βρει νέους τρόπους χρηματοδότησης.

Mixcloud Live: Setting Up OBS Studio for Streaming

Η έλευση της πανδημίας λειτούργησε επιταχυντικά για την ανάπτυξη των live streaming σχεδίων, με τη Mixcloud να προχωρά την περίοδο του lockdown στο λανσάρισμα του Mixcloud LIVE Beta. Κλείνοντας μια σειρά από συμφωνίες με καλλιτέχνες χιλιάδες άνθρωποι από όλο τον πλανήτη παρακολούθησαν από τις οθόνες τους τα live stream events ενισχύοντας στην πράξη των πολιτισμό και τους αγαπημένους τους δημιουργούς ενώ σε real time σχολίαζαν και έβαζαν φατσούλες, καρδούλες κι άλλα emoticons στο chat της δοκιμαστικής έκδοσης. Δεν έλειψαν τα προβλήματα και τα απρόοπτα, όπως το live της Roisin Murphy που έριξε την πλατφόρμα.

Bye-Bye Mixcloud LIVE Beta: Η ανακοίνωση για την επιτυχία της πιλοτικής έκδοσης

Στις αρχές του 2021, η Mixloud με μια ανακοίνωσή της γνωστοποίησε πως εγκαταλείπει την πιλοτική έκδοση και προχωρά στο «χτίσιμο» του Mixcloud LIVE, δίνοντας πλέον νέες δυνατότητες στους δημιουργούς περιεχομένου και τους καλλιτέχνες.

«Τον Απρίλιο του 2020 αποφασίσαμε να λανσάρουμε, με συνοπτικές διαδικασίες, την πιλοτική έκδοση του Mixcloud LIVE. Η ιδέα ήταν, και παραμένει, απλή και ξεκάθαρη: να χτίσουμε τη μεγαλύτερη μουσική πλατφόρμα live streaming στον κόσμο. Η εμπειρία να ακούς το αγαπημένο σου συγκρότημα ζωντανά στον φυσικό του χώρο, παρέα με φίλους, δεν συγκρίνεται με τίποτε φυσικά, αλλά με τα club και τους συναυλιακούς χώρους κλειστά λόγω πανδημίας, εμείς προσπαθήσαμε να προσομοιώσουμε όσο καλύτερα μπορούμε αυτή τη μοναδική αίσθηση.

Μόλις 9 μήνες μετά και είμαστε στην πολύ ευχάριστη θέση να πούμε πως το Mixcloud LIVE κέρδισε τόσο σε αξιοπιστία όσο και σε προτιμήσεις ώστε να βγει από την πιλοτική φάση. Έχουμε μάλιστα ενισχύσει την πλατφόρμα με επιπλέον σημαντικές δυνατότητες όπως την ικανότητα αποθήκευσης των ηχογραφήσεων ή των streams που ενδιαφέρουν τον χρήση με την απαιτούμενη νομική κάλυψη, την υψηλή πιστότητα ήχου των 320kbps, τη βελτιωμένη δομή που εγγυάται την απρόσκοπτη λειτουργία της, ενώ διαπραγματευτήκαμε ζητήματα πνευματικής ιδιοκτησίας των μουσικών εξασφαλίζοντας πως οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν, πληρώνονται για τις εμφανίσεις τους.

Έως σήμερα το Mixcloud LIVE έχει φιλοξενήσει εκατοντάδες, χιλιάδες streams, ενώνοντας ξανά εκατομμύρια δημιουργούς με το κοινό τους απ’ όλο τον κόσμο, από το Λονδίνο στο Νέο Δελχί και από το Λος Άντζελες στο Ανόι και ακόμη πιο μακριά. Αμέτρητοι καλλιτέχνες-δημιουργοί, από τον μικρότερο έως τον μεγαλύτερο, πρωτοεμφανιζόμενο και μη, έχουν ήδη γίνει κομμάτι αυτού του ταξιδιού. Αμέτρητοι, ώστε να μην μπορούμε να τους παραθέσουμε όλους εδώ, τώρα, αλλά για να αναφέρουμε ενδεικτικά κάποιους, θα πούμε από τους πιο τακτικούς, τους: John Digweed, DJ Jazzy Jeff, Club Quarantine, CARISTA, Benji B, Carl Cox, GHB2B, Questlove, Little Pink Book και πολλοί άλλοι.

Θέλουμε, κυρίως, να δώσουμε ένα τεράστιο ευχαριστώ σε ΟΛΟΥΣ όσους χρησιμοποίησαν το Mixcloud LIVE ενώ λειτουργούσε ακόμη πιλοτικά. Τα σχόλια, η δημιουργικότητα, η θετικότητα και η ανταπόκριση τη στιγμή που εμείς προσπαθούσαμε ακόμη να διορθώσουμε προβλήματα και ελαττώματα ήταν κάτι απίστευτο και απροσδόκητο.

Το να θέλεις να δημιουργήσεις ένα παγκόσμιο προϊόν live streaming που να χαρακτηρίζεται από μεγάλες ταχύτητες και να είναι προσβάσιμο από όλους δεν είναι εύκολο εγχείρημα. Είναι σαν να προσπαθείς να συναρμολογήσεις ένα αεροσκάφος από την πρώτη βίδα τη στιγμή της απογείωσης. Η παραμονή Πρωτοχρονιάς ήταν η ημέρα ορόσημο για το ταξίδι μας. Σπάσαμε (κυριολεκτικά, «κάναμε κομμάτια») το ρεκόρ μας ταυτόχρονων streams και χρηστών χωρίς να αναφερθεί κάποιο πρόβλημα στη ροή, γεγονός που μας έδωσε το πράσινο φως για να ανεβάσουμε το Mixcloud LIVE στο επόμενο επίπεδο το 2021.

Το ότι βγαίνουμε από την πιλοτική φάση δεν σημαίνει πως έχει ολοκληρωθεί η φάση της δόμησης. Το αντίθετο μάλιστα – τώρα αρχίζουμε. Αυτή τη χρονιά θα επεκτείνουμε τις δυνατότητες και τα χαρακτηριστικά του Mixcloud LIVE όπως άλλωστε ορίζει και η ίδια η ιδέα, να δημιουργήσουμε τη μεγαλύτερη μουσική πλατφόρμα live-streaming παγκοσμίως. Έχουμε λάβει υπόψη όλα σας τα σχόλια τη χρονιά που πέρασε και είναι τόσα αυτά που θέλουμε ακόμη να κάνουμε που κυριολεκτικά, δεν βλέπουμε την ώρα να τα μοιραστούμε μαζί σας.

Σας ευχαριστούμε ξανά».

Mixcloud LIVE: Η επόμενη μέρα

Η καλή δουλειά συνεχίζεται, οι δημιουργοί έχουν μια δυνατότητα ακόμα να μπορούν στις αβέβαιες εποχές της πανδημίας να ενισχυθούν οικονομικά σε ένα πιο music friendly περιβάλλον απ’ ό,τι το Facebook Live για παράδειγμα και οι άνθρωποι μπορούν να μην έχουν το ανάλογο συλλογικό βίωμα μίας συναυλιακής εμπειρίας σε έναν χώρο αλλά έχουν μια ακόμα δυνατότητα να ψυχαγωγηθούν. Θα ακολουθήσουν ηχηρά ονόματα της μουσικής βιομηχανίας που έχουν τη δυναμική να εδραιώσουν το νέο μοντέλο στο πεδίο των live streams; Η απάντηση μπορεί να εξαρτάται από πολλούς μάνατζερ. Το κοινό όμως φαίνεται να την έχει δώσει πριν από αυτούς.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ