Τεχνολογια - Επιστημη

Αυτά είναι τα top 5 καλύτερα φωτογραφικά κινητά

Όποιo κι αν επιλέξεις, ένα είναι το σίγουρο: οι φωτογραφίες και τα κλιπ σου δεν θα ‘ναι ποτέ πια τα ίδια

114868-649339.jpg
Μαρία Αλεξίου
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Camera phone

Samsung Galaxy S20 Ultra, Apple iPhone 12 Pro & 12 Pro Max, Samsung Galaxy Note 20 Ultra, Huawei P40 Pro και Samsung Galaxy S20 FE τα καλύτερα camera phones

Όποια έρευνα κι αν κοιτάξεις, η διαπίστωση θα είναι η ίδια: η κάμερα αποτελεί έναν από τους βασικούς παράγοντες που εξετάζουν οι καταναλωτές πριν την αγορά ενός smartphone. Εδώ που τα λέμε, δεν είναι παράλογο, έτσι; Η τελευταία γενιά camera phones εξάλλου δεν έχει να ζηλέψει σε τίποτα τις φωτογραφικές μηχανές αφού ο συνδυασμός φακών και λογισμικού τους, είναι σε θέση να προσφέρει εξωπραγματικά αποτελέσματα. Ποια είναι όμως τα καλύτερα φωτογραφικά κινητά της αγοράς;

Κορυφαίες επιδόσεις ακόμα και από mid-range συσκευές

Πριν εστιάσουμε στις συσκευές που έχουμε ξεχωρίσει, οφείλουμε να σου πούμε το εξής: η κάμερα αποτελεί το χαρακτηριστικό στο οποίο η βιομηχανία των smartphones έχει δώσει τη μεγαλύτερη προσοχή ως τώρα. Αυτό σημαίνει ότι η πρόοδος που έχει σημειωθεί στις κάμερες των κινητών είναι τέτοια, που ακόμα και mid-range μοντέλα είναι σε θέση να σου προσφέρουν εξαιρετικές επιδόσεις σε φωτογραφία και βίντεο.

Εμείς βέβαια επιλέξαμε τα καλύτερα camera phones που κυκλοφορούν στην αγορά, αυτά που θα σε κάνουν να νιώθεις πως κυκλοφορείς με μία φωτογραφική μηχανή στην τσέπη χάρη στις ανυπέρβλητες επιδόσεις τους. Το καθένα υπερέχει και σε διαφορετικές κατηγορίες (μην αμελήσεις να δεις και τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά τους, έτσι;) όμως όλα θα αποτυπώσουν κάθε πτυχή της καθημερινότητάς σου με υπέροχα χρώματα και κάθε λεπτομέρεια.

Τα καλύτερα camera phones της αγοράς

Samsung Galaxy S20 Ultra

Samsung Galaxy S20 Ultra

Η σειρά Galaxy S διέθετε… παραδοσιακά άκρως εντυπωσιακά camera phones, μόνο που το S20 Ultra είναι το κάτι άλλο. Έρχεται με σύστημα τριών καμερών: κύρια (f/1.8, 0,8 μm, 26 χιλ.) 108 MP, υπερ-ευρυγώνια (f/2.2, 1,4 μm, 13 χιλ.) 12 MP και τηλεφακό 48 MP (f/3.5, 0,8 μm, 103 χιλ.) προσφέροντας 5x οπτικό και 50x ψηφιακό zoom. Το μεγάλο πλεονέκτημα του Galaxy S20 είναι η ευελιξία του σε ό,τι αφορά τη φωτογραφία και το βίντεο. Ρύθμισε και την παραμικρή λεπτομέρεια πριν το «κλικ» ή απλά εστίασε στο θέμα σου χωρίς να σε ενδιαφέρει τίποτε.

Το σχεδόν τριπλάσιο μέγεθος αισθητήρα εγγυάται πιο φωτεινές λήψεις με το Night mode της συσκευής να κάνει τη… νύχτα μέρα. Η λειτουργία Single Take περνάει το burst mode  σε άλλο επίπεδο τραβώντας φωτογραφίες επί 10 δευτερόλεπτα για να διαλέξεις αυτή που σ’ αρέσει περισσότερο. Όσο για την εγγραφή βίντεο, με αναλύσεις έως 8Κ και frame rate μέχρι και 960 fps (σε HD ανάλυση για slo-mo καταστάσεις), θα σε καλύψει απόλυτα.

Apple iPhone 12 Pro & 12 Pro Max

Apple iPhone 12 Pro & 12 Pro Max

Εκεί που πιστεύαμε πως τα είχαμε δει όλα φέτος, ήρθε η Apple με τα iPhone 12 Pro και 12 Pro Max και αποτελείωσε. Χωρίς υπερβολή οι συγκεκριμένες συσκευές αποτελούν τα καλύτερα camera phones που θα βρεις αυτή τη στιγμή στην αγορά, καθώς έρχονται εξοπλισμένες με τρεις κάμερες (κύρια f/1.6, τηλεφακό f/2.2. με 2,5x οπτικό zoom, υπερ-ευρυγώνια f/2.4) στα 12 MP έκαστη και αισθητήρα LiDAR που αλλάζει επίπεδο τη νυχτερινή φωτογραφία.

Οι μεγάλου μεγέθους αισθητήρες των iPhone 12 Pro και 12 Pro Max εξασφαλίζουν την αιχμαλώτιση μεγάλης ποσότητας φωτός, τη στιγμή που η λειτουργία Smart HDR 3 εγγυάται πως κάθε λήψη θα γίνεται με τις κατάλληλες ρυθμίσεις προκειμένου η ποιότητά της να είναι άριστη ανεξαρτήτως ώρας και συνθηκών. Στα παραπάνω πρόσθεσε την εγγραφή HDR βίντεο με Dolby Vision στα 60 fps και έχεις το απόλυτο camera phone.

Samsung Galaxy Note 20 Ultra

Samsung Galaxy Note 20 Ultra

Ποιος είπε ότι ένα smartphone που απευθύνεται σε ένα πιο business κοινό δεν μπορεί να επιτυγχάνει εκπληκτικές επιδόσεις και στη φωτογραφία; Παρ’ ό,τι το Galaxy Note 20 έρχεται με κύρια κάμερα ανάλυσης 108 MP (f/1.8) που κλέβει την παράσταση, το μεγαλύτερό του «όπλο» δεν είναι άλλο από τον τηλεφακό των 12 MP (f/3.0, τεχνολογία 120 χιλ. και 5x οπτικό zoom) ο οποίος θα σου χαρίσει φωτογραφίες με απίθανη λεπτομέρεια, καταπληκτικό δυναμικό εύρος και άκρως ρεαλιστικά χρώματα.

Με το Galaxy Note 20 Ultra θα έχεις τη δυνατότητα να τραβήξεις εκπληκτικά βίντεο. Προσφέρει εγγραφή σε αναλύσεις έως και 8Κ (!), στα 24 fps για κινηματογραφικό feeling και σε 16:9 ή 21:9 ώστε να βρεις βρεις το καδράρισμα που ταιριάζει στην περίσταση. Το δε Pro mode σου δίνει τον πλήρη έλεγχο κατά τη λήψη φωτογραφιών ή εγγραφή βίντεο, ενώ το Single Take μπορεί να αποδειχθεί σωτήριο για όσους δυσκολεύονται να τραβήξουν την τέλεια εικόνα.

Huawei P40 Pro

Huawei P40 Pro

Με το P40 Pro η Huawei έθεσε υποψηφιότητα για ένα από τα καλύτερα φωτογραφικά κινητά που έχουμε δει -και όπως θα διαπιστώσεις, όχι άδικα. Η ναυαρχίδα της κινεζικής εταιρείας έρχεται με σύστημα τεσσάρων φακών που φέρει την υπογραφή της θρυλικής Leica και της χάρισε το βραβείο του καλύτερου φωτογραφικού κινητού στα TIPA World Awards 2020.

Με κύρια κάμερα UltraVision 50 MP (f/1.9, OIS), τηλεφακό (5x οπτικό, 10x υβριδικό, 50x μέγιστο zoom, f/3.4, OIS) 12 MP, υπερ-ευρυγώνια 40 MP (f/1.8) και αισθητήρα βάθους, θα σου χαρίσει υπέροχες λήψεις μέρα και νύχτα με επαγγελματικό bokeh, ζωηρά χρώματα, ελάχιστο θόρυβο και τόσο ομαλό 4K/60 HDR10+ βίντεο που θα κάνεις τους πάντες να νομίζουν ότι το τράβηξες με gimbal ή GoPro! Το προηγμένο autofocus θα σου επιτρέψει να ζουμάρεις αυτοστιγμεί στο θέμα σου ενώ η μηχανή XD Fusion Engine διαχειρίζεται ακόμα καλύτερα τα χρώματα, αποτυπώνοντας κάθε τόνο με απόλυτη φυσικότητα.

Samsung Galaxy S20 FE

Samsung Galaxy S20 FE

Άρτι αφιχθέν στην αγορά, το Galaxy S20 FE αποτελεί την τελευταία -και αρκετά πιο προσιτή οικονομικά- προσθήκη στα S20 series smartphones της Samsung και μολονότι με μια πρώτη ματιά δε… γεμίζει το μάτι λόγω των μικρότερων αισθητήρων του, εντούτοις οι επιδόσεις του βρίσκονται στο ρετιρέ. Οι τρεις κάμερές του είναι στα 12 MP (f/1,8, 1,8 μm, 26 χιλ.), 8 MP (f/2.0, 1 μm) και 12 MP (f/2.2, 1,12 μm, 13 χιλ. ) -κύρια, τηλεφακός και υπερ-ευρυγώνια αντίστοιχα.

To 3x οπτικό και το 30x space zoom θα σου επιτρέψουν να εστιάσεις στο θέμα σου, όσο μακριά κι αν βρίσκεσαι απ’ αυτό, τη στιγμή που χάρη στον μεγάλο dual pixel αισθητήρα και τους αλγορίθμους AI, οι νυχτερινές σου λήψεις θα είναι φωτεινές και λεπτομερείς, απαλλαγμένες από θόρυβο και σκοτεινά σημεία. Η λειτουργία Single Take κάνει τη φωτογραφία υπόθεση ενός «κλικ» με τη σταθερότητα και την ευκρίνεια των 4K/60 βίντεο να κλέβουν την παράσταση.

Κλείνοντας
Οι συσκευές που σου παρουσιάσαμε αποτελούν τα καλύτερα φωτογραφικά κινητά της αγοράς. Επιλέξαμε να εστιάσουμε στις επιδόσεις τους σε ό,τι αφορά φωτογραφία και βίντεο για να σου δώσουμε μία όσο το δυνατόν καλύτερη εικόνα γι’ αυτές, ωστόσο εσύ μην αμελήσεις να ρίξεις μια ματιά και στα υπόλοιπα τεχνικά τους χαρακτηριστικά ώστε να βεβαιωθείς σχετικά με το αν σε καλύπτουν γενικότερα. Όποια πρόταση κι αν επιλέξεις πάντως, ένα είναι το σίγουρο: οι φωτογραφίες και τα κλιπ σου δεν θα ‘ναι ποτέ πια τα ίδια.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ