Τεχνολογια - Επιστημη

Αφιερωμένο στον Άγιο Βαλεντίνο το doodle της Google (video)

Οι ερωτευμένοι έχουν την τιμητική τους

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
El Valentines Doodle de Google

Η Google αφιερώνει το σημερινό της doodle στον Άγιο Βαλεντίνο και τους απανταχού ερωτευμένους.

Τη γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου τιμά η Google και αφιερώνει το σημερινό της doodle σε όλους τους ερωτευμένους.

Βαλεντίνος στα Λατινικά σημαίνει σθεναρός, ισχυρός, ακλόνητος και προέρχεται από τη λατινική λέξη valens-valentis. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι αυτό το όνομα είναι σύνηθες σήμερα και στην ορθόδοξη Ανατολική Ευρώπη.

Η ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου ξεκίνησε ως ο λειτουργικός εορτασμός ενός ή περισσότερων Χριστιανών μαρτύρων που ονομάζονταν Βαλεντίνοι. Πολλές ιστορίες μαρτυρίων δημιουργήθηκαν για διάφορους Βαλεντίνους οι οποίες έλαβαν χώρα 14 Φεβρουαρίου και προστέθηκαν αργότερα στους βίους των αγίων. 

Λέγεται πως η φήμη του αγίου Βαλεντίνου ως προστάτη των ερωτευμένων ξεκίνησε όταν, ως ειρηνοποιός, επενέβη στον καβγά που είχε ένα νεαρό ζευγάρι έξω από τον κήπο του όπου καλλιεργούσε τριαντάφυλλα. Βγήκε έξω, παρενέβη και το ζευγάρι τον άκουσε, τους πρόσφερε το τριαντάφυλλο και τους ευλόγησε σώζοντας τη διάλυση του δεσμού τους. Με τη βοήθειά του η αγάπη επανήλθε ανάμεσά τους, και οι δυο τους πήγαν στον ιερέα για να ευλογήσει τον γάμο τους. Το νέο διαδόθηκε και πλήθος ατόμων με αισθηματικά, οικογενειακά και λοιπά προβλήματα κατέφευγαν σε εκείνον για να ζητήσουν τη θαυματουργή ευλογία του.

Μια άλλη δημοφιλής αγιογραφική αναφορά του Αγίου Βαλεντίνου της Ρώμης αναφέρει ότι φυλακίστηκε επειδή πάντρευε στρατιώτες οι οποίοι απαγορεύονταν να παντρευτούν Χριστιανές, καθώς ο χριστιανισμός ήταν υπό διωγμό στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. Σύμφωνα με τον θρύλο, κατά τη φυλάκισή του, θεράπευσε την κόρη του φύλακά του, Αστέριου. Ένα καλλωπιστικό στοιχείο της ιστορίας αναφέρει ότι πριν την εκτέλεσή του της έγραψε ένα γράμμα υπογράφοντας «ο Βαλεντίνος σου». Σήμερα, η ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, 14 Φεβρουαρίου, είναι επίσημη γιορτή στην Αγγλικανική κοινότητα και στη Λουθηρανική εκκλησία.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ