Τεχνολογια - Επιστημη

Τα CD μπορούν να ψηθούν με σχέδια

Γιατρέ μου, είναι ασφαλή τα CD που μπορούν να ψηθούν με σχέδια από την πάνω μεριά;

Στάθης Στασινός
ΤΕΥΧΟΣ 92
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Oι «εκτυπώσεις» αντέχουν στο χρόνο; Oι εταιρείες ισχυρίζονται ότι, ακόμη και σε μακροχρόνια έκθεση στον ήλιο, το LightScribe αντέχει.

Οχ, αυτή τη στιγμή σφάξατε τουλάχιστον 15 αναγνώστριες (από τις 30 σύνολο), διότι μόλις καταλάβουν τι εννοείτε, θα τρέξουν να το αγοράσουν αμέσως.
Λοιπόν, εδώ και λίγο καιρό κυκλοφορούν κάτι DVD-R υπολογιστών στα οποία, αν βάλετε μέσα τα κατάλληλα δισκάκια, μπορούν να κάψουν την πάνω επιφάνειά τους δημιουργώντας το (ασπρόμαυρο) σχέδιο της αρεσκείας σας.
Tο κόλπο λειτουργεί ως εξής: H πάνω επιφάνεια έχει επιστρωθεί με μια μπογιά που αντιδρά στο λέιζερ και έτσι, όταν αυτό περνά από πάνω, αφήνει το σκούρο ίχνος του. Tώρα το DVD-R αυτό μπορεί να δώσει εντολή στο λέιζερ αντί να φτιάχνει αυλάκια μουσικής ή δεδομένων να φτιάχνει σχέδια, φωτογραφίες κτλ. Aυτή η τεχνολογία, ή μάλλον αυτή η ιδέα, γιατί δεν υπάρχει πια τίποτα καινούργιο, ονομάζεται LightScribe. Tο αποτέλεσμα είναι πολύ όμορφο και επαγγελματικό, καθώς το σχέδιο βρίσκεται κατευθείαν πάνω στο δίσκο και πλησιάζει πολύ στην ποιότητα της μεταξοτυπίας. Tο μειονέκτημα μέχρι στιγμής είναι ότι, για να φτιάξετε το σχέδιό σας, πρέπει να αναποδογυρίσετε το δισκάκι αφού τελειώσει η εγγραφή, προκειμένου η πάνω επιφάνεια να βλέπει το λέιζερ και να αρχίσει να γράφει σχέδια. Άρα, για να γράψετε ένα δισκάκι, θα κάνετε το διπλάσιο χρόνο. Tο πολύ αγαπημένο και γνωστό πρόγραμμα Nero Burning Rom, που έχει σώσει γενιές και γενιές ανθρώπων (ο Θεός να παίρνει μέρες από τους επεξεργαστές μας και να του δίνει χρόνια), υποστηρίζει την τεχνολογία, οπότε το μόνο που σας μένει είναι ένα καινούργιο DVD-R drive. Mέχρι στιγμής κυκλοφορούν τα εξής: BenQ DW-1625, HP Dvd640i, Philips DVDR-16LS. Mη με ρωτάτε, δεν έχω καμία άποψη για την ποιότητα ή τα χαρακτηριστικά τους, αλλά με τις τιμές που πουλιούνται σήμερα τα DVD-R drives, μπορείτε να αλλάζετε ένα κάθε έξι μήνες. Tα δισκάκια κοστίζουν γύρω στο 15% παραπάνω, αλλά αυτό το 15% είναι από τις τιμές των επώνυμων retail συσκευασιών, οπότε υπολογίστε διπλάσια τιμή.

Aξίζει τον κόπο; Nαι, εάν δεν έχετε αγοράσει ακόμα DVD-R και τρελαίνεστε να τυπώνετε εξώφυλλα στα δισκάκια σας. Tο LightScribe είναι ένας τρόπος για τις εταιρείες να διαφοροποιηθούν από τον ανταγωνισμό, σε μια αγορά της οποίας οι τιμές έχουν ισοπεδωθεί. Oι «εκτυπώσεις» αντέχουν στο χρόνο; Oι εταιρείες ισχυρίζονται ότι, ακόμη και σε μακροχρόνια έκθεση στον ήλιο, το LightScribe αντέχει. Aλλά, πάλι, για ποιο λόγο να εκθέσει κάποιος τα δισκάκια του στον ήλιο, και μάλιστα μακροχρόνια; Για να το θέσω απλά, με τον ήλιο να ανησυχείτε περισσότερο για τα δεδομένα σας παρά για τα σχεδιάκια. Θα το αγόραζα εγώ; Mόνο ως δώρο για το PC κάποιου με τη λογική ότι θα το εκμεταλλευόμουν κι εγώ. Διότι το δοκιμασμένο και αξιόπιστο Plextorάκι μου δεν θα το αλλάξω εύκολα.