Τεχνολογια - Επιστημη

Startup από τη Νέα Υόρκη παράγει βότκα από αέρα

Συλλέγει διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα, τον μετατρέπει σε αιθανόλη και στη συνέχεια σε premium βότκα.

Μάνος Νομικός
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Μία startup από τη Νέα Υόρκη παράγει την πρώτη βότκα στον κόσμο από διοξείδιο του άνθρακα που συλλέγει από τον αέρα.

Θα μπορούσαμε να γράψουμε για «αέρα κοπανιστό», όμως το όλο εγχείρημα είναι σοβαρό, ανοίγει συζητήσεις και δείχνει τι έχουμε να περιμένουμε στο μέλλον.

Air Co.

Μία νέα startup από το Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης, η Air Co., με έμπνευση από τη διαδικασία φωτοσύνθεσης των φυτών, παράγει βότκα από εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα που «συλλέγονται» από τον αέρα και στη συνέχεια, με τη βοήθεια ενός μηχανήματος που λειτουργεί με ηλιακή ενέργεια, το διοξείδιο του άνθρακα μετατρέπεται σε αιθανόλη. Αν προσθέσουμε αιθανόλη και νερό, με απλά λόγια, το αποτέλεσμα που θα βγει είναι βότκα.

Air Co.

Σύμφωνα με τους δύο ιδρυτές της Air Co., Gregory Constanine και Stafford Sheehan, κάθε μπουκάλι βότκα που παράγουν αφαιρεί μία ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα από την ατμόσφαιρα και έτσι συμβάλλουν με τον τρόπο τους και στην προστασία του περιβάλλοντος. Ισχυρίζονται πως η βότκα που παράγεται είναι από τις πιο premium και καθαρές. Το παράδοξο ή αστείο είναι πως οι εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα που «συλλέγει» η Air Co. έρχονται από γειτονικά αποστακτήρια που χρησιμοποιούν πιο παραδοσιακές μεθόδους παραγωγής, ζύμωσης, ίσως και ρύπανσης του αέρα. Τους «κλέβουν» το διοξείδιο του άνθρακα από τον αέρα!

Air Co.

Η βότκα πωλείται προς 65 δολάρια το μπουκάλι σε κάποια επιλεγμένα σημεία της Νέας Υόρκης (όπως στα εστιατόρια με αστέρια Michelin, Eleven Madison Park και Gramercy Tavern) , με σχέδια να εξαπλωθούν το 2020 σε πολλά ακόμα σημεία αλλά και να λανσάρουν νέα προϊόντα με βάση την αιθανόλη, όπως αρώματα και προϊόντα καθαρισμού σπιτιών. Κάποιες άλλες startup, σε πρώιμο ακόμα στάδιο, παράγουν πρωτεΐνη σε σκόνη, υποκατάστατα ελαίων, όλα από διοξείδιο του άνθρακα.