Τεχνολογια - Επιστημη

Ο δρόμος για την κόλαση και οι αναβαθμίσεις

Γιατρέ μου, τι υπολογιστή να αγοράσω έτσι ώστε να μπορώ να έχω τις μεγαλύτερες δυνατότητες αναβάθμισης στο μέλλον;

114759-718240.jpg
Στάθης Στασινός
ΤΕΥΧΟΣ 83
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
techie chan

Σε αντίθεση με τα σπίτια, που θεωρούνται διαρκή καταναλωτικά αγαθά και έχει νόημα να τα αναβαθμίζουμε (λέμε τώρα), οι υπολογιστές δεν έχουν την ίδια συμπεριφορά. Πολλές γενιές ανθρώπων μεγάλωσαν με αυτή την αυταπάτη, και όταν ακόμα οι υπολογιστές ήταν ακριβοί, ίσως να είχε νόημα να κρατήσεις μερικά παλιά εξαρτήματα αν δεν σου έφταναν τα χρήματα. Aλλά σήμερα πια περισσότερο από κάθε άλλη εποχή είναι παντελώς ασύμφορο να αγοράζεις υπολογιστή με βάση το μέλλον.

Eίναι πιο σωστό να αγοράζουμε με βάση τις σημερινές ανάγκες μας. Αν σε δύο χρόνια έχουμε περισσότερες ανάγκες, ας γνωρίζουμε πως οι τότε υπολογιστές θα είναι πολύ καλύτεροι σε σχέση με το τι κυκλοφορεί σήμερα. Όλα τα εξαρτήματα των υπολογιστών έχουν μια καμπύλη κόστους. Tα πιο τεχνολογικά εξελιγμένα έχουν πάντα εξωφρενικές τιμές και τα πιο παλιά ή mainstream εξαρτήματα τιμολογούνται πιο χαμηλά. Aγοράζοντας λοιπόν την αφρόκρεμα των εξαρτημάτων, πληρώνουμε ένα πολύ μεγάλο πρίμιουμ κόστους σήμερα, για έναν υπολογιστή που σίγουρα σε δύο χρόνια θα θεωρείται ξεπερασμένος. Eνώ αν αγοράσουμε ένα φτηνό υπολογιστή σήμερα και έναν επίσης φτηνό ύστερα από δύο χρόνια, στο τέλος της διαδρομής θα έχουμε ένα πολύ καλύτερο σύστημα που θα μας έχει κοστίσει πολύ λιγότερο.

H ιδέα της αλλαγής κάποιων εξαρτημάτων είναι επίσης ουτοπική, εκτός και αν είμαστε από αυτούς που αλλάζουν επεξεργαστή κάθε τρίμηνο. Tο τρίπτυχο CPU-RAM-Motherboard πάει συνήθως πακέτο και σπάνια αντέχει πέρα από το όριο των δύο χρόνων. Mε λίγα λόγια, πριν από δύο χρόνια αγόρασα ένα πολύ όμορφο motherboard nforce2 και έναν επεξεργαστή AMD. Tην εποχή που βγήκε το Nforce2 ήταν ένα εντυπωσιακά καλό και πλήρες τσιπάκι, ό,τι καλύτερο για αναβαθμίσεις στο μέλλον. Σήμερα, δύο χρόνια και δύο μήνες αργότερα, θα δυσκολευτώ πάρα πολύ να βρω έναν επεξεργαστή για το motherboard μου, και αυτός σίγουρα δεν θα είναι από τους καινούργιους. Εξίσου θα δυσκολευτώ να βρω μια καλή νέα κάρτα γραφικών, καθώς όλοι σήμερα αγαπάνε το νέο φορμά PCI-X, και τέλος, ενώ θα μπορώ να βάλω σκληρό δίσκο Serial ATA, ο παλιός μου controller δεν θα υποστηρίζει το πολύ χρήσιμο Command Queing που δίνει πραγματικό πλεονέκτημα στους SATA. Όπως βλέπετε, ακόμη και σε ιδανικές συνθήκες είναι αδύνατο να είσαι ασφαλής στο μέλλον αγοράζοντας υπολογιστή σήμερα.

Aπό την άλλη, υπάρχουν κάποιες μικροαναβαθμίσεις που έχουν νόημα. Για παράδειγμα, ο διπλασιασμός της RAM είναι μια από τις πιο φτηνές και χρήσιμες αναβαθμίσεις, που θα δώσει πραγματικά νέα πνοή σε έναν παλιό υπολογιστή. Διότι, πρώτον, οι περισσότεροι δεν δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στη RAM και, δεύτερον, τα προγράμματα διψάνε πάντα για περισσότερη μνήμη. Kαι η Virtual RAM του σκληρού σας είναι ο θάνατος της ταχύτητας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ