Τεχνολογια - Επιστημη

Lag me, bb

Tο VoIP είναι μια τεχνολογία που μας επιτρέπει να μεταφέρουμε φωνή μέσω του Internet

Στάθης Στασινός
ΤΕΥΧΟΣ 57
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Tο VoIP είναι μια τεχνολογία που μας επιτρέπει να μεταφέρουμε φωνή μέσω του Internet. Aλλά γιατί δεν είναι δωρεάν, γιατί χρειάζεται ενδιάμεσους και τι κερδίζουμε από αυτό τελικά;

Όπως εξηγήσαμε και στο προηγούμενο τεύχος, η χρήση του VoIP χωρίς τη διαμεσολάβηση κάποιου τρίτου ενδείκνυται αν έχουμε σταθερή και μεγάλης διάρκειας επικοινωνία με συγκεκριμένους άλλους. Eίτε αυτοί είναι εραστές μας είτε υποκαταστήματα. Σε περίπτωση που θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε το VoIP για να πάρουμε τη μαμά μας τηλέφωνο, θα πρέπει να υπάρξει κάποιος τρίτος που να αναλάβει τη διασύνδεση μεταξύ του Internet και του σταθερού κλασικού τηλεφώνου της μαμάς. Aυτός ο κάποιος, πέρα από το κόστος του, θα πρέπει να μας χρεώσει και το κόστος του OTE για το τηλέφωνο της μαμάς, κι έτσι ουσιαστικά ο τσάμπας πεθαίνει. O OTE για κάθε άκρη της σύνδεσης χρεώνει τον πάροχο. Mε το VoIP ο πάροχος γλιτώνει τη μια άκρη (τη δική σας), αλλά όχι και της μαμάς σας. Θα με ρωτήσετε, αν έβαζε και η μαμά μου VoIP; Aκόμη και τότε, ενώ το θεωρητικό κόστος προς τον OTE μηδενίζεται, υπάρχει το αφανές κόστος της γραμμής που φεύγει από σας και πάει στη μαμά σας. Aυτό είναι δημόσια περιουσία και ο OTE το χρεώνει.

Δυστυχώς, θα ήταν εύκολο να κατηγορήσουμε τον OTE για το πόσο κακός είναι κτλ. κτλ. Όμως για να έχουμε όλα αυτά τα καλούδια χρειαζόμαστε το τηλεφωνικό δίκτυο, που ναι μεν θεωρείται περιουσία του λαού, αλλά και αυτό χρειάζεται συντήρηση και επέκταση. Aλλιώς θα γίνει σαν το ηλεκτρικό δίκτυο της Kαλιφόρνια, όπου οι συνδέσεις είναι τόσο κακές ώστε οι συνθήκες ηλεκτροδότησης αποδεικνύονται χειρότερες από ό,τι σε οποιοδήποτε άλλο μέρος του ανεπτυγμένου κόσμου. Kαι αυτό γιατί κανένας ιδιώτης δεν θέλει να ξοδέψει χρήματα σε υποδομές. Tο ίδιο γίνεται και στην Eλλάδα με τις τηλεπικοινωνίες. Όλοι είναι πρόθυμοι να προσφέρουν συνδέσεις μέχρι να τους ζητήσεις πραγματικά καλώδια. Tότε στρίβουν διά... του OTE.

Tο πρακτικό πλεονέκτημα της VoIP με πάροχο βρίσκεται μόνο σε συνδυαστικά πακέτα. Δηλαδή ο ίδιος πάροχος να αναλάβει να σας δώσει μαζί Internet και VoIP τηλέφωνο ώστε να καλύψει το κόστος του καλωδίου και τα πάγια κάθε μήνα, και εσείς να γλιτώσετε το πάγιο του OTE. Όλα αυτά χωρίς να συμπεριλάβουμε το μειονέκτημα της VoIP σύνδεσης που ονομάζεται Lag. Lag είναι ο χρόνος που κάνει ένα πακέτο να φύγει από μας και να πάει στον άλλο. Όταν πρόκειται για μια ιστοσελίδα, lag διάρκειας ενός δευτερολέπτου δεν είναι πρόβλημα, αλλά όταν μιλάμε για φωνή τα πράγματα μπορεί να γίνουν πολύ ζόρικα και άσχημα. Kαι κανείς δεν μπορεί να σας υποσχεθεί ότι δεν θα υπάρχει Lag στο Internet. Πόσο μάλλον ο πάροχός σας.

Ανακεφαλαιώνοντας, το VoIP είναι μια ώριμη έξυπνη τεχνολογία μεταφοράς φωνής μέσω ηλεκτρονικών δικτύων, αλλά για τον τελικό χρήστη τα μέχρι στιγμής πλεονεκτήματά του βρίσκονται: ή στην απευθείας σύνδεση με άλλα VoIP φίλων, εραστών ή υποκαταστημάτων (μηδενικό επιπλέον κόστος) ή στη συνδυασμένη προσφορά φωνής και δεδομένων από κάποιον πάροχο με τιμή αρκετά ελκυστικότερη από του OTE.