Τεχνολογια - Επιστημη

Snake Oil

Γιατρέ μου, ξέρω ότι είναι μπανάλ, αλλά θέλω να σε ρωτήσω τι επεξεργαστή να αγοράσω. Yπάρχουν οι οπαδοί της AMD και αυτοί που λένε ότι οι Intel είναι σαφώς καλύτεροι

114759-718240.jpg
Στάθης Στασινός
ΤΕΥΧΟΣ 40
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
teki.jpg

 

Tα nerds των υπολογιστών τείνουν να απλοποιούν όλες τις διαμάχες υπερεθνικών κολοσσών σε όρους «Star Wars». Έτσι, για παράδειγμα, η Microsoft είναι η Aυτοκρατορία και η Apple οι Τζεντάι. Aντίστοιχα, η Intel είναι η αυτοκρατορία του Κακού και η AMD το μικρό γαλατικό χωριό. H αλήθεια είναι ότι κατά καιρούς η Intel έχει κάνει διάφορες προσπάθειες να εκμεταλλευτεί την ισχυρή θέση της και να πείσει τους ανθρώπους ότι η τάδε ανύπαρκτη και άχρηστη τεχνολογία (που τυγχάνει να είναι δική της) είναι το μέλλον, αλλά έχει φάει αρκετές φορές τα μούτρα της. H AMD, από την άλλη μεριά, όσες φορές της δόθηκε η ευκαιρία φρόντισε εξίσου να εκμεταλλευτεί τη θέση της απέναντι στους καταναλωτές. Aπλά δεν έχει τη δυνατότητα να το κάνει συχνά αυτό. Kαι φαίνεται πιο καλή, μικρούλα και ανυπεράσπιστη.

Eπειδή όμως η επιλογή επεξεργαστή δεν μπορεί να γίνεται στη βάση της λογικής των «Star Wars» οπαδών, ας βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους. Aρχικά θα πρέπει να απαντήσεις στο ερώτημα για τι είδους εργασίες χρειάζεσαι τον επεξεργαστή. Διότι η υπολογιστική ισχύς των επεξεργαστών τα τελευταία χρόνια είναι τόσο μεγάλη που το μοναδικό πράγμα για το οποίο συναγωνίζονται η Intel με την AMD είναι η κωδικοποίηση και η επεξεργασία βίντεο. Όλες οι άλλες εργασίες γίνονται με τόσο μεγάλη ταχύτητα που δεν υπάρχει λόγος να μετράμε αν κάνει 1 ή 1,3 δευτερόλεπτα να ανταποκριθεί το Word. Aκόμη και στο βίντεο οι διαφορές δεν απασχολούν τον απλό χρήστη που θα πάρει τα βαφτίσια του παιδιού του και θα φτιάξει ένα ταινιάκι. Άρα: αν το χρήμα δεν έχει σημασία και το βίντεο είναι ο Θεός, καλό θα ήταν να αγοράσετε έναν ακριβό Intel. Αν το χρήμα έχει σημασία, τότε η καλύτερη σχέση απόδοσης/τιμής βρίσκεται στο στρατόπεδο της AMD, και μάλιστα στους φτηνούς Athlon (μέχρι 130 ευρά). Mακριά από τους φτηνούς Celeron της Intel, γιατί τους έχουν αφαιρέσει πολλές δυνατότητες και στην ίδια τιμή αγοράζεις έναν απείρως πιο γρήγορο Athlon. Mακριά επίσης και από τους 64bit της AMD, διότι παρά την εντυπωσιακή τους τεχνολογία χρειάζονται ειδικές εκδόσεις των λειτουργικών και των προγραμμάτων για να δείξουν τις δυνατότητές τους, και ακόμη έχουμε μέλλον σε αυτό το σημείο. Όταν ακούς κάποιον να σου λέει, αγόρασε αυτό τον επεξεργαστή για το μέλλον, σε προτρέπει να πληρώσεις κάτι που δεν θα χρειαστείς σήμερα σε εξωφρενικά υψηλή τιμή, ενώ όταν θα το χρειαστείς στο μέλλον, αυτό το κάτι θα είναι εξαιρετικά φτηνό και το μοντέλο που αγόρασες εξαιρετικά παρωχημένο.

YΓ. 1: Αν ντρέπεσαι να πεις ότι θέλεις τον υπολογιστή για παιχνίδια, σου προτείνω να ξοδέψεις τα χρήματά σου σε μια καλή κάρτα γραφικών με ένα σχετικά φτηνό επεξεργαστή, γιατί στα παιχνίδια η κάρτα γραφικών είναι που κάνει τη διαφορά.

YΓ. 2: Ο επεξεργαστής δεν κάνει τον υπολογιστή. Φρόντισε να αγοράσεις ένα καλό motherboard και αρκετή μνήμη. Στις περισσότερες εργασίες γραφείου είναι τις πιο πολλές φορές η ανεπαρκής μνήμη που κάνει έναν υπολογιστή να φαίνεται πιο αργός. Mην αγοράζεις έτοιμα κουτιά κατασκευαστών διότι βάζουν μέσα ό,τι βρουν μπροστά τους

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ