Τεχνολογια - Επιστημη

Ο «κομήτης του αιώνα» πλησιάζει τον Ήλιο

Με ταχύτητα 181.000 χλμ./ώρα και είναι ορατός με κιάλια

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Με ταχύτητα 181.000 χλμ./ώρα ο λεγόμενος «κομήτης του αιώνα» πλησιάζει τον πυρήνα του ηλιακού μας συστήματος, τον Ήλιο, και είναι ήδη τόσο φωτεινός ώστε είναι ορατός ακόμη και με κιάλια ή με μικρά ερασιτεχνικά τηλεσκόπια. Έως τον Δεκέμβριο θα μπορεί κανείς να τον δει ακόμη και με γυμνά μάτια.

Ο παγωμένος κομήτης διασχίζει τώρα τον αστερισμό της Παρθένου, αναφέρουν το πρακτορείο Reuters και το Space.com. Στις 28 Νοεμβρίου αναμένεται να φτάσει στο κοντινότερο σημείο του από τον Ήλιο, σε απόσταση δηλαδή περίπου 1,2εκ. χιλιομέτρων και εκείνη την ημέρα όλα τα «μάτια» θα είναι στραμμένα επάνω του, για να δουν αν θα επιβιώσει της επαφής αυτής, αφού η θερμοκρασία του κομήτη αναμένεται να φτάσει τους 2.760 βαθμούς Κελσίου. Σε κάθε περίπτωση πάντως, το θέαμα που θα προσφέρει εκείνη την ημέρα στη Γη ο κομήτης, αναμένεται εντυπωσιακό.

Όπως εκτιμούν οι αστρονόμοι ο ISON προέρχεται από το μακρινό Νέφος του Όορτ, το οποίο φιλοξενεί έναν τεράστιο αριθμό κομητών πολύ πέρα από την τροχιά του Ποσειδώνα και, σύμφωνα με υπολογισμούς, αυτή είναι η πρώτη του «επίσκεψη» στο εσωτερικό του ηλιακού μας συστήματος. Ο «κομήτης του αιώνα» ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά πέρυσι τον Σεπτέμβριο από δυο ερασιτέχνες Ρώσους αστρονόμους.

Γ.Σ.