Τεχνολογια - Επιστημη

Επαναλαμβανόμενα ραδιοκύματα από γαλαξία 1,5 δισ. έτη φωτός μακριά εντόπισαν επιστήμονες

The truth is out there

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
nebula

Είναι η δεύτερη φορά που επιστήμονες εντοπίζουν τέτοιου είδους «σήματα» ωστόσο οι «ήχοι» αυτοί από το μακρινό διάστημα, από έναν γαλαξία 1,5 δισ. έτη φωτός μακριά προκαλούν δέος.

Σύμφωνα με το independent.co.uk, η επικοινωνία αυτή μπορεί να είναι αποτέλεσμα έκρηξης αστέρων ή ακόμα και μηνυμάτων από εξωγήινους, λένε οι ειδικοί. Τίποτα δεν αποκλείεται και το μυστήριο παραμένει.

Τα σύντομα αυτά - σχεδόν αστραπιαία- μηνύματα διαρκούν κλάσματα του δευτερολέπτου αλλά διαθέτουν τον ίδιο όγκο ενέργειας που παράγει ο ήλιος σε διάστημα 12 μηνών.

Ωστόσο, πιο συναρπαστικό είναι το γεγονός ότι μία από αυτές τις 60 νέες «ηχητικές εκρήξεις» - 13 από τις οποίες συλλέχθηκαν σε διάστημα 3 εβδομάδων- επαναλαμβάνεται και μάλιστα 6 φορές, προφανώς από την ίδια θέση, όπως αναφέρουν οι επιστήμονες.

«Μέχρι τώρα, υπήρχε μόνο ένα γνωστό επαναλαμβανόμενο σήμα. Γνωρίζοντας ότι υπάρχει και κάποιο άλλο, αυτό υποδεικνύει ότι θα μπορούσαν να υπάρχουν περισσότερα σήματα εκεί έξω. Και με περισσότερους αναμεταδότες και περισσότερες πηγές διαθέσιμες για μελέτη, μπορεί να κατανοήσουμε αυτά τα κοσμικά παζλ - από πού προέρχονται και τι τα προκαλεί», δήλωσε η Ingrid Stairs, μέλος της ομάδας CHIME και αστροφυσικός στο UBC.

«Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει, σε ένα περιβάλλον πυκνού σμήνους, ότι είναι κάτι σαν ένα υπόλοιπο σουπερνόβα», λέει ο Cherry Ng μέλος της ομάδας και αστρονόμος στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο. «Ή κάτι (που βρίσκεται) κοντά στην κεντρική μαύρη τρύπα σε έναν γαλαξία. Αλλά πρέπει να είναι σε κάποιο ιδιαίτερο μέρος για να μας δώσει όλη αυτή την κίνηση που βλέπουμε» επεσήμανε.

Οι ήχοι αυτοί προσφέρουν μια τεράστια νέα συλλογή δεδομένων για τους επιστήμονες που κυνηγούν ακόμα την πηγή, βέβαια, και θα μπορούσαν να προσφέρουν κάποιες αποδείξεις για το ακραίο ή ασυνήθιστο περιβάλλον από το οποίο προέρχονται. Ή για την μυστηριώδη τεχνολογία που κάποιοι ισχυρίζονται ότι οι εξωγήινοι πολιτισμοί θα μπορούσαν να εκτοξεύουν στο διάστημα.

«Όποια και αν είναι η πηγή αυτών των ραδιοκυμάτων, είναι ενδιαφέρον να δούμε πόσο ευρύ φάσμα συχνοτήτων μπορεί να παράγει. Υπάρχουν μερικά μοντέλα όπου η πηγή δεν μπορεί να παράγει τίποτα κάτω από μια ορισμένη συχνότητα»,  ανέφερε ο Arun Naidu του Πανεπιστημίου McGill.

Οι ήχοι αυτοί ανακαλύφθηκαν από Canadian Hydrogen Intensity Mapping Experiment (CHIME), ένα ιντερφερόμετρο ραδιοτηλεσκόπιο στο Ραδιοφωνικό Αστροφυσικό Παρατηρητήριο του Dominion στη Βρετανική Κολομβία, Βρετανική Κολομβία.

Μερικοί επιστήμονες ανησυχούσαν ότι το φάσμα των συχνοτήτων που θα μπορούσαν να λάβουν θα ήταν πολύ χαμηλό για να «ακούσουν» τα σήματα - αλλά (το φάσμα) εντόπισε πολύ περισσότερα από τα αναμενόμενα και οι επιστήμονες περιμένουν νακόμα παραπάνω.

Από τις 13 «νέες εκρήξεις» που συλλέχθηκαν μέσα σε διάστημα 3 εβδομάδων, τουλάχιστον επτά από αυτές καταγράφηκαν στα 400 MHz - η μικρότερη συχνότητα των ανακαλυφθέντων. Αυτό υποδηλώνει ότι μπορεί να υπάρχουν ακόμη περισσότερες, πολύ πιο χαμηλές ώστε να εντοπιστούν.

«(Γνωρίζουμε τώρα) ότι οι πηγές μπορούν να παράγουν ραδιοκύματα χαμηλής συχνότητας και αυτά μπορούν να ξεφύγουν από το περιβάλλον τους και δεν είναι τόσο διάσπαρτα για να ανιχνευθούν από τη στιγμή που φτάνουν στη Γη. Αυτό μας λέει κάτι για τα περιβάλλοντα και τις πηγές. Δεν έχουμε λύσει το πρόβλημα, αλλά υπάρχουν πολλά κομμάτια στο παζλ », λέει ο Tom Landecker, μέλος της ομάδας CHIME από το Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας του Καναδά.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ