Τεχνολογια - Επιστημη

Ποια τα υπέρ και τα κατά του να είσαι influencer πλήρους απασχόλησης

Το αστέρι του Instagram που μοιράστηκε τα μυστικά του

foto_1.jpg
Νικολέττα Σταμάτη
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
sylwia-bartyzel-114124-unsplash.jpg

Σταδιακά η τεχνολογία αντικαθιστά όλο και περισσότερα επαγγέλματα του παρελθόντος, δημιουργώντας όμως την ίδια στιγμή νέες επαγγελματικές ευκαιρίες. Αυτό ακριβώς εξερευνά η μίνι σειρά ντοκιμαντέρ του Bloomberg, «Next Jobs», που στο τελευταίο της επεισόδιο παρακολούθησε τη ζωή μίας Instagram influencer, η οποία εντάσσεται σε μία παγκόσμια αγορά που αγγίζει τα 1,6 δισεκατομμύρια δολάρια. 





Συγκεκριμένα, η παραγωγός και παρουσιάστρια της εκπομπής, Άκι Ίτο, συναντήθηκε με την Μέγκαν Γιανγκ, για να της πει τα καλά, αλλά και τα κακά, που έχει η καριέρα που επέλεξε να ακολουθήσει. Η Μέγκαν σπούδαζε νομική, ενώ ξεκίνησε να κάνει ορειβασία, για να χαλαρώνει, και ανέβαζε φωτογραφίες από τις περιπέτειες της στο Instagram της, με αποτέλεσμα διάφορες εταιρίες να αρχίζουν να την προσέχουν και να της προσφέρουν χρήματα προκειμένου να προωθήσει τα προϊόντα τους. 





Τον περασμένο Μάρτιο, αφότου έκανε δουλειά γραφείου επί δύο χρόνια και είδε ότι δεν της ταιριάζει, αποφάσισε να ασχοληθεί αποκλειστικά με το Instagram και να το κάνει εργασία πλήρους απασχόλησης. Η ίδια υπολογίζει ότι μέσα στο 2019 θα βγάλει από 50.000 έως και 100.000 δολάρια, με το 10% του προφίλ της να αποτελείται από χορηγίες, για τις οποίες λαμβάνει τουλάχιστον 200 δολάρια, όταν πρόκειται για απλή ιστορία, και τουλάχιστον 1.500 δολάρια, όταν πρόκειται για κανονική δημοσίευση.





Έχοντας περισσότερους από 200.000 ακολούθους η Μέγκαν λαμβάνει καθημερινά σωρεία σχολίων και μηνυμάτων, τα οποία πολλές φορές είναι αυτά που της δίνουν δύναμη, αλλά αρκετά συχνά είναι και αυτά που την κουράζουν πιο πολύ στο επάγγελμα που έχει επιλέξει. Από τη μία, πολλοί της στέλνουν κακοπροαίρετα μηνύματα και της υποδεικνύουν λάθη, που οι ίδιοι θεωρούν ότι κάνει, όχι πάντα με τον πιο ευγενικό τρόπο. Από την άλλη, όμως, δέχεται και πλήθος μηνυμάτων από γυναίκες, για τις οποίες αποτέλεσε έμπνευση να ξεκινήσουν πεζοπορία ή ορειβασία. Τους πρώτους τους μπλοκάρει αμέσως και προσπαθεί να μην τους δίνει σημασία, ενώ τους δεύτερους τους ακούει και τους χρησιμοποιεί ως υπενθύμιση ότι αυτό που κάνει είναι σημαντικό και επηρεάζει ζωές ανθρώπων εκτός διαδικτύου.





Η Άκι την ακολούθησε σε μία από τις περιπέτειες της στην οροσειρά Κασκέιντ. Εκεί και η ίδια η παρουσιάστρια συνειδητοποίησε ότι τα αξιοζήλευτα ταξίδια της Μέγκαν δεν είναι απόλυτα μαγευτικά όταν τα βιώνεις, αφού περιλαμβάνουν πολύ κρύο, κουβάλημα και ιδρώτα. Καθώς, μάλιστα, κοίταζαν την θέα από το σημείο, όπου είχαν κατασκηνώσει το προηγούμενο βράδυ, της είπε ότι πολλοί άνθρωποι θα δουν αυτό το βίντεο και θα σκεφτούν ότι η όλη κατάσταση είναι κάπως άθλια και την ρώτησε γιατί συνεχίζει να κάνει αυτή τη δουλειά, από τη στιγμή που δεν της προσφέρει και καμία μελλοντική οικονομική ασφάλεια, ώστε η Μέγκαν να της απαντήσει: «Είμαι τόσο χαρούμενη εδώ έξω, σε επίπεδο γελοιότητας. Ξυπνάς σε πρωινά, όπως το σημερινό, και κατά κάποιον τρόπο ξεχνάς τον ιδρώτα και τις βαριές τσάντες και απλά ζεις στην στιγμή. Και αυτά τα μέρη, ίσως να μην διατηρηθούν, λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη, και έτσι έχω την αίσθηση ότι θέλω να δω κάποια πράγματα, όσο ακόμα έχω την δυνατότητα. Είναι ένα αρκετά ωραίο γραφείο, οπότε θα το κρατήσω». 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ