Τεχνολογια - Επιστημη

Ένας αστεροειδής που εξερράγη πάνω από βάση των ΗΠΑ στην Γροιλανδία και η αναζήτηση εξωγήινης ζωής

Τώρα έχουμε νέα στοιχεία για την ερμηνεία αυτού του γεγονότος, χάρη σε μια τυχαία σύμπτωση

ptikaidi.jpg
Πτήση & Διάστημα
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
9-1.jpg

Στις 25 Ιουλίου 2018, ένας μικρός μετεωρίτης εξερράγη πάνω από μια αμερικανική βάση στην Γροιλανδία με ισχύ 2,1 κιλοτόνων TNT, με πολλούς να εκφράζουν φόβους πως θα μπορούσε να εκληφθεί ως πυραυλική επίθεση με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την πιθανότητα μιας αναίτιας κλιμάκωσης από πλευράς ΗΠΑ.

Το συμβάν έλαβε χώρα πάνω από το αμερικανικό ραντάρ αντιβαλλιστικής άμυνας που βρίσκεται στη Γροιλανδία (Thule Air Base). Επειδή η συγκεκριμένη βάση αποτελεί μέσο έγκαιρης προειδοποίησης για τυχόν πυραυλική επίθεση εναντίον των ΗΠΑ, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που εξέφρασαν την ανησυχία τους για το τι θα μπορούσε να συμβεί εάν η έκρηξη του μετεωρίτη εκλαμβανόταν ως επίθεση, κάτι που σαφώς είναι δύσκολο δεδομένων των δικλειδών ασφαλείας που υπάρχουν.

Τώρα έχουμε νέα στοιχεία για την ερμηνεία αυτού του γεγονότος, χάρη σε μια τυχαία σύμπτωση.

Τον περασμένο Μάιο, μόλις μερικούς μήνες πριν από το περιστατικό του Ιουλίου, ερευνητές εγκατέστησαν μια σειρά σεισμικών αισθητήρων στα πλαίσια του προτζεκτ που ονομάζεται «σεισμόμετρο για τη διερεύνηση της δομής του πάγου και του ωκεανού» (SIIOS), 70 χιλιόμετρα βόρεια της Qaanaaq στην Γροιλανδία.

Σε μια νέα εργασία που παρουσιάστηκε στην ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Γεωφυσικής Εταιρίας στην Ουάσινγκτον την περασμένη εβδομάδα, μια ομάδα με επικεφαλής τον γεωφυσικό Nicholas C. Schmerr από το Πανεπιστήμιο του Maryland ανέφεραν ότι οι αισθητήρες του SIIOS τους επέτρεψαν να απομονώσουν ένα «πιθανό σεισμικό γεγονός συμβατό με την τροχιά και το προβλεπόμενο σημείο πρόσκρουσης του μετεωρίτη», κάτι που αποτελεί παγκόσμια πρωτιά στην αστρονομική έρευνα.

Διαβάστε τη συνέχεια στο Πτήση & Διάστημα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ