- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Άνοιξε καφετέρια με σερβιτόρους-ρομπότ που ελέγχονται από παράλυτους ανθρώπους (video)
Στο Τόκιο της Ιαπωνίας
Μία καφετέρια στο Τόκιο της Ιαπωνίας είναι η πρώτη στον κόσμο που απασχολεί ως σερβιτόρους μόνο ρομπότ, τα οποία ελέγχονται εξ αποστάσεως από παράλυτους ανθρώπους που βρίσκονται στο σπίτι τους.
Συνολικά δέκα άνθρωποι με παράλυση ελέγχουν την κίνηση των ρομποτικών σερβιτόρων στο καφέ Dawn Ver και κερδίζουν γι' αυτήν την απασχόλησή τους 1.000 γεν την ώρα (περίπου οκτώ ευρώ), δηλαδή όσο είναι το τυπικό ωρομίσθιο ενός Ιάπωνα σερβιτόρου.
Τα ύψους 1,20 μέτρου και εφοδιασμένα με κάμερες και ηχεία ρομπότ OriHime-D είναι κατασκευασμένα από τη νεοσύστατη ιαπωνική εταιρεία Ory και αρχικά είχαν δημιουργηθεί για να χρησιμοποιηθούν σε σπίτια ανθρώπων με κινητικές δυσκολίες. Στη συνέχεια προσαρμόστηκαν για να χρησιμοποιηθούν σε καφέ, με στόχο οι άνθρωποι με αναπηρία να αποκτήσουν μεγαλύτερη οικονομική ανεξαρτησία και δυνατότητα επικοινωνίας με άλλους ανθρώπους.
Οι ρομποτικοί σερβιτόροι μπορούν να κινηθούν, να παρατηρήσουν, να μιλήσουν με πελάτες και να μεταφέρουν ποτά και άλλα αντικείμενα, ακόμη κι αν ο παράλυτος τηλεχειριστής τούς κινεί μόνο τα μάτια του. Οι χειριστές, που είναι ασθενείς, ακινητοποιημένοι στο σπίτι τους με τραυματισμούς στη σπονδυλική στήλη, με πλάγια αμυοτροφική σκλήρυνση και άλλες παθήσεις, μπορούν να δουν και να ακούσουν ό,τι βλέπουν τα ρομπότ μέσα στο κατάστημα, δίνοντάς τους εντολές μέσω διαδικτύου.
Το καφέ θα παραμείνει ανοικτό για δύο εβδομάδες, σύμφωνα με το BBC, ενώ στόχος των δημιουργών του είναι, εφόσον συγκεντρώσουν τα αναγκαία χρήματα μέσω μίας σχετικής καμπάνιας, να ανοίξουν μόνιμα το καφέ Dawn Ver από το 2020.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η συμφωνία που ανοίγει μια νέα συζήτηση για την ευθύνη των τεχνολογικών εταιρειών
Όταν τα συστήματα Τεχνητής Νοημοσύνης ξεφεύγουν από τον έλεγχο – και οι ίδιοι οι δημιουργοί τους ζητούν από την πολιτική να τους βάλει φρένο.
Οι νέοι περιορισμοί για τους εφήβους - Αυξάνονται οι πιέσεις από Ευρώπη και Ασία
Η αναγκαιότητα της διά βίου μάθησης σε ένα μεταβαλλόμενο τοπίο
«Η AI είναι πιο επικίνδυνη απ’ όσο παραδέχονται οι τεχνολογικοί κολοσσοί»
Το Audorama 2.0 εντοπίζει κινήσεις και γεγονότα, προτείνει ήχους και τα μετατρέπει σε επεξεργάσιμο υλικό, αφήνοντας τον τελικό λόγο στον δημιουργό
Οι αγώνες περιλαμβάνουν 51 αθλήματα, από ταχύτητες και άλματα μέχρι αυτόνομο ποδόσφαιρο, πινγκ πονγκ και χορό
Η Ελλάδα πρωτοπορεί με το «Hellenic Fire System»
Το άστρο S301 κινείται με ταχύτητα περίπου 25.000 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο
Ο ομότιμος καθηγητής Οικονομικών του Tufts θεωρεί ότι η τεχνητή νοημοσύνη δημιουργεί κάτι διαφορετικό σε κλίμακα και κυρίως σε ταχύτητα
«Η Meta ήξερε ότι οι έφηβοι εθίζονται», λένε οι εισαγγελείς - Τα έγγραφα που «καίνε» την εταιρεία
«Δεν είναι φίλος σου. Είναι προγραμματισμένο να συμπεριφέρεται σαν φίλος σου», λέει η Λίνεα Λεστάδιους
Ιστορική στιγμή για τη Σοφί Αντενό, η οποία θα γίνει η πρώτη Γαλλίδα που πραγματοποιεί spacewalk
Οι αποζημιώσεις που μπορεί να ξεπεράσουν το 1 τρισ. δολάρια - Ζητούν δραστικές αλλαγές και την επιβολή περιορισμών στη χρήση των social media
Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να αποκαλύψει ακριβώς πού βρίσκεστε
Το ΑΙ, το κόστος του hardware και το νέο digital divide
Το πρωτάθλημα πραγματοποιήθηκε στις 11 και 12 Αυγούστου στην Οσάκα της Ιαπωνίας
Η Γενετική στην υπηρεσία της αρχαιολογίας: ενδέχεται να δώσει λύσεις σε χρόνια αναπάντητα ερωτήματα των επιστημόνων
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.