Τεχνολογια - Επιστημη

Ένα διαστημόπλοιο της NASA μόλις «ξύπνησε» στο βαθύ διάστημα

Ένα διαστημόπλοιο της NASA που έχει ήδη ταξιδέψει 6 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα στο βαθύ διάστημα, μόλις ξύπνησε από το «λήθαργό» του

ptikaidi.jpg
Πτήση & Διάστημα
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
new-horizons.jpg

Ένα διαστημόπλοιο της NASA που έχει ήδη ταξιδέψει 6 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα στο βαθύ διάστημα, μόλις ξύπνησε από το «λήθαργό» του για να αναλάβει μια νέα σημαντική αποστολή: να εξερευνήσει την «Υπέρτατη Θούλη».

Το New Horizons είναι διαστημόπλοιο της ΝΑΣΑ το οποίο εκτοξεύθηκε στις 16 Ιανουαρίου 2006 για να μελετήσει τον νάνο πλανήτη Πλούτωνα, τους δορυφόρους του και σώματα της ζώνης του Κάιπερ. Έχοντας ήδη ολοκληρώσει τη κύρια αποστολή του, στις 21 Δεκεμβρίου 2017, τέθηκε σε κατάστασης «χειμερίας νάρκης» για να διατηρήσει ενέργεια και την ασφαλή λειτουργία του.

Η Υπέρτατη Θούλη, αλλιώς γνωστή ως 2014 MU69 είναι ένα σώμα που βρίσκεται στη ζώνη του Κάιπερ και έχει διάμετρο περίπου 30-50 χιλιομέτρων. Το New Horizons θα μας αποκαλύψει τη πραγματική ταυτότητα του MU69, διότι ενδέχεται να είναι ένα μακρόστενο αντικείμενο, ή δυο ξεχωριστά αντικείμενα που έχουν συγχωνευθεί μεταξύ τους.

Τη περασμένη Τρίτη, επιβεβαιώθηκε πως το New Horizons έλαβε και εκτέλεσε την εντολή εξόδου από τη κατάσταση «χειμερίας νάρκης» και η ομάδα του Johns Hopkins Applied Physics Laboratory που το χειρίζεται, έχει ξεκινήσει να οργανώνει τις τελευταίες λεπτομέρειες αυτής της συναρπαστικής αποστολής. Το διαστημόπλοιο λαμβάνει τις τελικές εντολές πορείας από το δίκτυο Deep Space Network της NASA για να επιτελέσει με επιτυχία τη πρώτη διέλευση στην ιστορία της Υπέρτατης Θούλης, από την οποία απέχει «μόλις» 260 εκατομμύρια χιλιόμετρα και θα συναντήσει στις 1 Ιανουαρίου 2019.

Πηγή: Πτήση & Διάστημα 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ