Τεχνολογια - Επιστημη

Τα προσωπικά δεδομένα όσων διαχειρίζονται τα προσωπικά μας δεδομένα

Πόσο προστατεύουν τη δική τους προσωπική ζωή οι επικεφαλής της Google και του Facebook;

112491-222742.jpg
Μυρσίνη Λιοναράκη
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
19361835.jpg
EPA/SHAWN THEW

Τον Δεκέμβριο του 2009, ο Εκτελεστικός Πρόεδρος της Google Έρικ Σμιντ σόκαρε αρκετούς όταν σε μία συνέντευξή του στο CNBC σχετικά με την συλλογή δεδομένων δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «αν υπάρχει κάτι που δεν θέλετε να το μάθει κανείς, ίσως πρέπει απλώς να μην το κάνετε». Δεν ήταν λίγοι αυτοί που θεώρησαν τα λόγια αυτά ελαφρώς παράδοξα για κάποιον που λίγα χρόνια πριν είχε βάλει στην μαύρη λίστα την ιστοσελίδα Cnet επειδή είχε αποκαλύψει πληροφορίες για τον ίδιο όπως τον μισθό του, τα χόμπι του, τις δωρεές σε πολιτικά κόμματα και άλλα. Όλες αυτές τις πληροφορίες τις είχαν φυσικά συγκεντρώσει οι ίδιοι οι δημοσιογράφοι της ιστοσελίδας, πολύ απλά χάρη στην μηχανή αναζήτησης Google.

18879667.jpg
© EPA / WU HONG

Στο σχετικό άρθρο τους ανέφεραν ότι τους πήρε μόλις μισή ώρα να βρουν ότι η περιουσία του Σμιντ έφτανε τον προηγούμενο χρόνο στο 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια (σήμερα σύμφωνα με το περιοδικό Forbes έχει ξεπεράσει τα 13 δισεκατομμύρια!). Οι συντάκτες της έρευνας σημείωναν επίσης ότι μόνο στην αρχή του 2005 είχε βγάλει περίπου 90 εκατομμύρια δολάρια από την πώληση μετοχών της Google και λίγο αργότερα άλλα 50 εκατομμύρια με τον ίδιο τρόπο. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, έμενε τότε μαζί με την γυναίκα του στην πόλη Atherton στην Καλιφόρνια, έκανε δωρεά ύψους 10.000 δολαρίων στον τότε υποψήφιο των Δημοκρατικών για τις προεδρικές εκλογές Αλ Γκορ και είναι ερασιτέχνης πιλότος. 

Ο Σμιντ κατανοώντας προφανώς ότι δεν μπορούσε να κινηθεί νομικά εναντίον των δημοσιογράφων ή της ιστοσελίδας, επέλεξε να τους τιμωρήσει με όποιον άλλον τρόπο είχε. Έτσι από την ημέρα δημοσίευσης του άρθρου και για έναν χρόνο όλοι οι δημοσιογράφοι του συγκεκριμένου site αποκλείστηκαν από όλες τις συνεντεύξεις τύπου αλλά και οποιαδήποτε άλλη επίσημη επικοινωνία με τα στελέχη της Google. Παρόλα αυτά, ο Διευθυντής της μεγαλύτερης μηχανής αναζήτησης στο ίντερνετ δεν σταμάτησε να μιλάει με κυνισμό για το θέμα της διαρροής πληροφοριών ή ακόμα και της υποκλοπής πληροφοριών. Μάλιστα τον Σεπτέμβριο του 2013, με αφορμή μία υπόθεση κατασκοπίας ο Έρικ Σμιντ δήλωσε ότι η κατασκοπία και η παρακολούθηση είναι πράγματα που υπήρχαν από παλιά και θα συνεχίσουν τα υπάρχουν. Προκλητικά δε όπως είπαν πολλοί, ανέφερε σε δημοσιογράφους ότι «δεν θα σχολιάσει την υπόθεση» αφού «είναι στην φύση μας όλα αυτά».

Λίγους μήνες πριν, τον Ιούλιο του 2013, η γνωστή για τέτοιου είδους αποκαλύψεις εφημερίδα Daily Mail δημοσίευσε ένα μεγάλο άρθρο για τον υποτιθέμενο ανοιχτό γάμο και τις επίσης υποτιθέμενες σχέσεις του Έρικ Σμιντ με διάφορες γυναίκες. Και φυσικά το σατανικό μυαλό του συντάκτη του άρθρου, επέλεξε να κλείσει θυμίζοντας την περίφημη πλέον φράση του «αν αν υπάρχει κάτι που δεν θέλετε να το μάθει κανείς, ίσως πρέπει απλώς να μην το κάνετε» και συμπληρώνοντας ότι θα ήταν σοφό από τη μεριά του Σμιντ να ακούσει ο ίδιος πρώτα την συμβουλή του αυτή.

9983604.jpg

Και ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ όμως δεν πάει πολύ πίσω από πλευράς αντιφάσεων. Τον Ιανουάριο του 2010 δήλωνε ότι «οι άνθρωποι έχουν γίνει πολύ πιο άνετοι όχι μόνο με το να μοιράζονται περισσότερες πληροφορίες αλλά και με περισσότερους άλλους ανθρώπους». Φυσικά έκτοτε ο ιδρυτής του Facebook έχει δηλώσει πολλές φορές συγγνώμη για τον τρόπο που το κοινωνικό δίκτυο διαχειρίζεται τις πληροφορίες των μελών του επαναλαμβάνοντας ότι θα ενισχυθεί κι άλλο η ασφάλεια.

Για να εξηγήσει κανείς πόσο ο Ζούκερμπεργκ ενδιαφέρεται για την προστασία της δικής του προσωπικής ζωής, αρκεί να θυμηθούμε ότι το 2013 πλήρωσε 30 εκατομμύρια δολάρια για να αγοράσει τα τέσσερα σπίτια που βρίσκονταν γύρω από το δικό του στο Palo Alto της Καλιφόρνια.

9984572.jpg
Μαρκ Ζούκερμπεργκ, Έρικ Σμιντ, G8 Summit, 2011, © EPA / PHILIPPE WOJAZER / POL MAXPPP OUT

Με βάση σχετικό ρεπορτάζ του Business Insider πριν προχωρήσει στην αγορά αυτήν, ένας μεσίτης σκόπευε να τα αποκτήσει για να πουλήσει στη συνέχεια πιο ακριβά, χρησιμοποιώντας ως ατού το γεγονός ότι συνορεύουν με το σπίτι του προέδρου του Facebook.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ