Τεχνολογια - Επιστημη

Τι είναι το Self’it για το οποίο μιλάνε όλοι οι φοιτητές;

Οι δημιουργοί του πρώτου social app για φοιτητές μιλάνε στην AV

Νίκος Παπαηλιού
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Τελευταία, το Self’it, το πρώτο social app για φοιτητές, έχει κερδίσει αναγνωρισιμότητα ανάμεσα στο φοιτητικό κοινό, καθώς μέσα από την εφαρμογή τους δίνεται η δυνατότητα δικτύωσης τόσο μέσα στις σχολές όσο και στις περιοχές που επισκέπτονται.

Memes με καθηγητές, αστεία posts που αφορούν το κάθε τμήμα, αυθόρμητες δημοσιεύσεις, στιγμές από εξόδους, chat με άτομα που είναι στην ίδια σχολή και πολλά άλλα, γίνονται πραγματικότητα μέσα από την εφαρμογή Self’it, του πρώτου social app που δημιουργήθηκε για φοιτητές και στις πρώτες εβδομάδες λειτουργίας του έχει ήδη προσελκύσει χιλιάδες χρήστες σε όλη τη χώρα. Η A.V. μίλησε με τους Θέμη Δρακωνάκη, Σωτήρη Κανηρά, Κωνσταντίνο Ρέππα και Κωνσταντίνο Λούντζη, την ομάδα δηλαδή που βρίσκεται πίσω από αυτήν την επιτυχία και έμαθε κάποια από τα μυστικά της.

Πότε και πώς σας γεννήθηκε η ιδέα για το Self’it;
Δουλεύαμε ήδη αρκετό καιρό σαν ομάδα σε ένα λίγο διαφορετικό project με το ίδιο όνομα, το οποίο απευθυνόταν σε χρήστες από όλο τον κόσμο. Γύρω στον Σεπτέμβριο όμως συνειδητοποιήσαμε ότι υπάρχει ένα σημαντικό κενό όσο αναφορά τις εφαρμογές που χρησιμοποιούν οι φοιτητές. Έτσι, αποφασίσαμε να δουλέψουμε πάνω σε ένα project που θα έχει δύο βασικούς στόχους: να φέρει κοντά τους φοιτητές εντός και εκτός σχολής και να βγάλει προς τα έξω τη φοιτητική καθημερινότητα μέσα από προβληματισμούς, ιστορίες, φωτογραφίες, αστεία, στιγμές από τα αμφιθέατρα κλπ. Έτσι γεννήθηκε το σημερινό Self’it, το πρώτο social app που φτιάχτηκε για να συνδέσει τους φοιτητές από κάθε σχολή και κάθε πόλη της χώρας.



Σε ποιους απευθύνεται η εφαρμογή;
Η εφαρμογή απευθύνεται κατά κύριο λόγο σε ενεργούς φοιτητές που περνούν το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας τους στη σχολή και στα φοιτητικά στέκια. Αυτό που κάνει το Self’it να ξεχωρίζει σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο social app είναι ότι «τρέχει» σε πραγματικό χώρο και χρόνο. Όπου και αν το ανοίξεις, μπορείς να δεις δημοσιεύσεις άλλων χρηστών που είναι στο ίδιο μέρος με εσένα, φοιτητικά στέκια που μπορείς να πας, καθώς και άλλους φοιτητές που είναι στην περιοχή ώστε να μιλήσεις στο chat. Αυτό γίνεται ακόμα καλύτερο όταν βρίσκεσαι μέσα στη σχολή σου. Μπορείς να δημοσιεύεις ελεύθερα ό,τι θέλεις και να το μοιράζεσαι με τους συμφοιτητές σου σε κάθε τμήμα, να βλέπεις την καθημερινότητα των άλλων τμημάτων και φυσικά να μιλάς στο chat με όσους είναι στη σχολή την ίδια στιγμή.



Τι μηνύματα λαμβάνετε από τους χρήστες;

Τα σχόλια είναι αρκετά θετικά, καθώς θεωρούν ότι είναι κάτι ιδιαίτερα χρήσιμο και αρκετά πρωτότυπο. Πέρα από το social κομμάτι, η εφαρμογή σε ενημερώνει εγκαίρως για πιθανές απεργίες, δηλώσεις μαθημάτων και άλλα βασικά στη φοιτητική καθημερινότητα. Αυτό που βλέπουμε να αρέσει στον κόσμο είναι κυρίως ο αυθορμητισμός που υπάρχει στον τρόπο δημοσίευσης. Καθένας είναι ελεύθερος να γράψει ή να ανεβάσει ό,τι θέλει. Άλλοι κάνουν ερωτήσεις, άλλοι λένε προσωπικές ιστορίες, ενώ άλλοι γίνονται πιο νοσταλγικοί και το χρησιμοποιούν σαν ένα μικρό blog που μοιράζονται τις σκέψεις τους. Αυτό που φαίνεται να αρέσει περισσότερο είναι αστείες φωτογραφίες που αφορούν inside jokes του κάθε τμήματος, καθηγητές που τους ταλαιπωρούν κ.λπ.


Η νεανική επιχειρηματικότητα ζει στην Ελλάδα; Τι κίνητρα έχουν 4 νέοι σαν κι εσάς για να προχωρήσουν;
Ζει όσο υπάρχουν ζωντανοί οργανισμοί που την κρατάνε. Αυτό που βλέπουμε γύρω μας είναι νέοι που συνεχώς έχουν ιδέες και προσπαθούν να τις πραγματοποιήσουν. Το αν τα καταφέρνουν, είναι άλλη υπόθεση. Σημασία έχει να δοκιμάζεις και να μαθαίνεις από λάθη όσο είσαι νέος και έχεις περιθώρια αποτυχίας. Είμαστε πάντως αισιόδοξοι. Η γενιά μας μπορεί να τα καταφέρει.

Ποιοι είναι οι στόχοι σας τώρα που η εφαρμογή γίνεται ολοένα και πιο αναγνωρίσιμη;
Στόχος μας είναι να κάνουμε συνεχώς περισσότερα, ώστε να αλλάξουμε προς το καλύτερο τη φοιτητική καθημερινότητα κάνοντάς την ακόμα πιο ευχάριστη και ανέμελη από ό,τι είναι. Υπάρχουν πολλές ενδιαφέρουσες λειτουργίες που θα προστεθούν προσεχώς, με στόχο να κάνουν ακόμα πιο διασκεδαστικό και αυθόρμητο τον τρόπο που οι φοιτητές γνωρίζονται μεταξύ τους ή βγάζουν προς τα έξω όσα τους απασχολούν.