Τεχνολογια - Επιστημη

Το «Dawn» συνεχίζει τις εξερευνήσεις του στο ηλιακό σύστημα

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Την παράταση της αποστολής του εξερευνητικού διαστημόπλοιου «Dawn» («Αυγή»)  στον αστεροειδή / νάνο πλανήτη  Δήμητρα, αποφάσισε ξανά, για δεύτερη φορά, η  Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASΑ).

Λεπτομερέστερα:

Το «Dawn»  θα πάρει εντολές αλλαγής τροχιάς από το κέντρο ελέγχου στη Γη να κατέβει χαμηλότερα από κάθε άλλη φορά, σε ύψος μέχρι 200 χιλιόμετρα από την επιφάνεια της Δήμητρας, ενώ ώς τώρα δεν είχε πλησιάσει κάτω από τα 385.

Όταν το σκάφος ξεμείνει από καύσιμα υδραζίνης, θα παραμείνει για πάντα σε σταθερή τροχιά γύρω από τον μικρό πλανήτη, το μεγαλύτερο ουράνιο σώμα στη ζώνη των αστεροειδών μεταξύ Άρη-Δία, σαν τεχνητός δορυφόρος του.

Το έργο του σκάφους από δω και πέρα:

  • Να συλλέξει στοιχεία μέσω του φασματόμετρου ακτίνων Γάμα και νετρονίων του σκάφους, ώστε να κατανοήσουν καλύτερα τη σύνθεση του ανώτερου στρώματος της Δήμητρας και της ποσότητας του πάγου που περιέχει
  • Να φωτογραφήσει τη Δήμητρα
  • Να κάνει ορυκτολογικές παρατηρήσεις με άλλο φασματοσκόπιο
  • Να μελετήσει την προσωρινή ατμόσφαιρα που θα σχηματιστεί τον Απρίλιο του 2018 από εξάτμιση νερού, όταν η Δήμητρα θα έχει φτάσει στο κοντινότερο σημείο της τροχιάς της γύρω από τον Ήλιο.

Υπενθυμίζεται ότι το «Dawn», που είχε εκτοξευτεί το 2010,  είναι το μοναδικό σκάφος που τέθηκε σε τροχιά γύρω από δύο σώματα: το γιγάντιο αστεροειδή Εστία και τη Δήμητρα.

(Με πληροφορίες από το ΑΠΕ).