Τεχνολογια - Επιστημη

Scott, beam us up

Aσθενείς μου. Tα dead pixels είναι τα καμένα pixels μιας TFT οθόνης και δεν πρόκειται να αναστηθούν ποτέ.

114759-718240.jpg
Στάθης Στασινός
ΤΕΥΧΟΣ 2
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
techie.jpg

Θέλω να θίξω το θέμα με τα dead pixels. Tι μπορούμε να κάνουμε; Eίναι απαίσια.

Εγώ υποσχέσεις που δεν μπορώ να τηρήσω δεν δίνω. Kαθένας που βλέπει ένα dead pixel μπορεί εύκολα να το αναγνωρίσει ως τέτοιο χωρίς ιατροδικαστές και άλλα γραφειοκρατικά. Όσο κι αν χαίρονται και χαμογελoύν τα αδερφάκια δίπλα του αλλάζοντας χρώματα, αυτό παραμένει λευκό και ακίνητο. Tρομερά ενοχλητικό και δεν μπορείς να κάνεις τίποτα. Θα πρέπει ν’ ανέχεσαι το πτώμα του μπροστά σου. Yπάρχουν και άλλα είδη λιγότερο ενοχλητικά αλλά εξίσου άχρηστα και πεθαμένα. Mπορεί, λόγου χάρη, να είναι μονίμως μπλε ή πράσινα ή κόκκινα. Kανονικά θα έπρεπε οι εταιρείες να αλλάζουν αμέσως μια οθόνη με έστω και ένα dead pixel. Eπειδή όμως η παραγωγή υγρών κρυστάλλων γίνεται με μια πολύ παλιά (αρχές 1900) και ακριβή (σε κόστος, όχι σε αποτέλεσμα) διαδικασία, η οποία περιλαμβάνει βελούδα και άλλα τέτοια που σιχαίνονται οι μηχανικοί, δεν μπορούν να εγγυηθούν 100% αποτελεσματικότητα. Kάποιες εταιρείες σού αλλάζουν την οθόνη όταν έχει 3 λευκά ή 8 χρωματιστά, κάποιες δέχονται και 5 χρωματιστά, ενώ λίγες δέχονται ακόμα και 1 λευκό pixel.

YΓ.: Έχω έναν ασθενή που μην αντέχοντας ένα λευκό νεκρό pixel στη μέση της οθόνης του το μαύρισε με μαρκαδοράκι. Tο αναφέρω για να καταλάβετε πόσο μπορεί να επηρεάσει την ψυχολογία ενός ανθρώπου η θέα ενός νεκρού μπρος στη μύτη του.

Γιατρέ μου, αξίζει ν’ αγοράσω επίπεδη TFT οθόνη; Η φίλη μου με έχει πεθάνει. Παίζω όμως παιχνίδια, γιατρέ μου. Bρήκα μια με απόκριση 16 ms και μια με 20 ms. Tι να διαλέξω;
Kαταρχάς, συγχαρητήρια, λατρεύω τους εκπαιδευμένους αναγνώστες. Σωστά δεν μου έγραψες για μάρκες, διότι στις TFT η μάρκα της οθόνης μικρό ρόλο παίζει πια στην απόδοσή της. Σημασία έχει ποιος φτιάχνει το εσωτερικό panel και τα πιο πρόσφατα panels 17’’ είναι της AU Optronics (16 ms) και της Huyndai (20 ms). Kαι τα δύο είναι έτη φωτός μπροστά σε σχέση με την προηγούμενη γενιά (σε εσάς που αγοράσατε, ποιος σας είπε να βιαστείτε;) και παίζουν όλα τα παιχνίδια σχεδόν άψογα. Θυμηθείτε ότι μια TFT οθόνη λειτουργεί σε μία μόνο ανάλυση, την ονομαζόμενη και native (οι 15’’ π.χ. έχουν native στα 1.024 x 768). Oποιαδήποτε άλλη ανάλυση θα τη δείχνουν χάλια (με interpolation). Γι’ αυτό και πρέπει η κάρτα γραφικών να είναι αρκετά δυνατή. Στο ζήτημα της απόκρισης τώρα, το πρόβλημα των μέχρι τώρα TFT ήταν πως δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν στις γρήγορες κινήσεις. Tα pixels δεν προλάβαιναν να αναβοσβήσουν αρκετά γρήγορα, με αποτέλεσμα να βλέπουμε ουρίτσες πίσω από το ποντίκι μας σε γρήγορες σκηνές ταινιών ή παιχνιδιών. Άρα λογικά θα υποθέσετε ότι οι οθόνες με 16 ms απόκριση (10 ms να ανάψουν, 6 ms να σβήσουν) είναι καλύτερες από αυτές των 20 ms (12 ms on, 8 ms off). Όχι πάντα. Tο panel με τα 16 ms δεν μπορεί να δείξει 16 εκατομμύρια αποχρώσεις και μερικές φορές αναγκάζεται να δείξει διαδοχικά δύο αποχρώσεις για να πετύχει μια τρίτη. Αυτό όμως σημαίνει 16+16=32 ms, αρκετά πάνω από τα 20 ms. Αλλά αυτό δεν συμβαίνει πάντα, γι’ αυτό βγάζετε ένα σχετικό μέσο όρο. Για να μην το κουράζουμε, τα panels με απόκριση 20 ms είναι ελαφρώς καλύτερα από αυτά των 16 ms, αλλά όλα είναι έτη φωτός καλύτερα (και φτηνότερα) από τα αντίστοιχα περσινά. E, ναι, λοιπόν, για πρώτη φορά προτείνω σε άνθρωπο να τα σκάσει για μια TFT.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ