Τεχνολογια - Επιστημη

Σε λειτουργία και πάλι ο μεγάλος επιταχυντής αδρονίων του CERN (video)

Μετά από διακοπή 17 εβδομάδων

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ο μεγάλος επιταχυντής αδρονίων του CERN (LHC) τέθηκε και πάλι σε λειτουργία ύστερα από διακοπή 17 εβδομάδων για τεχνική συντήρηση.

Όπως κάθε χειμώνα, ο μεγάλος επιταχυντής αδρονίων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Πυρηνικών Ερευνών έκλεισε και φέτος για τους καθιερωμένους τεχνικούς ελέγχους και τις προγραμματισμένες αναβαθμίσεις που συνοδεύονται από τις απαιτούμενες εργασίες συντήρησης. 

Σημειώνεται πως το Σαββατοκύριακο ξεκίνησε δοκιμαστικά η κυκλοφορία των πρώτων δεσμών πρωτονίων, ενώ το «καλιμπράρισμα» αναμένεται να διαρκέσει μερικές εβδομάδες ακόμα, προτού αρχίσουν τα προγραμματισμένα πειράματα με συγκρούσεις σωματιδίων. 

Αξίζει να επισημάνουμε πως ένας από τους στόχους που επιτεύχθηκε τους τελευταίους μήνες ήταν, μεταξύ άλλων, η αύξηση της φωτεινότητας του LCH, κάτι που θα αυξήσει σημαντικά την ποσότητα των δεδομένων που μπορούν να συλλεχθούν στα πειράματα.

Μάλιστα, έως το 2025 η ολική φωτεινότητα του επιταχυντή θα αυξηθεί στο δεκαπλάσιο, παρέχοντας έτσι στους ερευνητές την δυνατότητα μετρήσεων μεγαλύτερης ακρίβειας, με το «βλέμμα» σε νέες ανακαλύψεις.

Με πληροφορίες από skai.gr, CERN