Τεχνολογια - Επιστημη

Νέα σημαντική ανακάλυψη από το CERN

Πέντε νέα υποατομικά σωματίδια αποκαλύπτουν τα μυστικά των συμπαντικών δυνάμεων 

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
345766-718141.jpg

Οι ερευνητές του πειράματος του μεγάλου επιταχυντή του  Ευρωπαϊκού Οργανισμού Πυρηνικών Ερευνών (CERN) έκαναν μια ακόμη σημαντική ανακάλυψη για τον κόσμο της επιστήμης. Βρήκαν πέντε νέα υποατομικά σωματίδια τα οποία «κρύβονταν σε κοινή θέα», όπως σχολίασε και μια ερευνήτρια.

Η ανακάλυψη αυτή είναι εξαιρετικά σημαντική, καθώς βοηθά στην κατανόηση της ισχυρής πυρηνικής δύναμης στο εσωτερικό των ατόμων, η οποία είναι μια από τις θεμελιώδεις δυνάμεις του σύμπαντος.

Τα πέντε σωματίδια είναι βαρυόνια που δημιουργούνται από τους συνδυασμούς τριών κουάρκ. Συγκεκριμένα, πρόκειται για πέντε νέες μορφές του βαρυόνιου Ωμέγα-c, η ύπαρξη του οποίου είχε επιβεβαιωθεί πειραματικά το 1994. Τα νέα βαρυόνια αποτελούνται από δύο «γοητευτικά» και ένα «παράξενο», όπως χαρακτηρίστηκαν κουάρκ. Τα κουάρκ συγκρατούνται μεταξύ τους από την ισχυρή πυρηνική δύναμη και ο τρόπος που δουλεύει αυτή περιγράφεται από τη θεωρία της κβαντικής χρωμοδυναμικής. 

Από τότε που ανακαλύφθηκε το πρώτο βαρυόνιο Ωμέγα-c, οι φυσικοί υποπτεύονταν ότι υπήρχαν βαρύτερα «αδελφάκια» του, κάτι που ακριβώς επιβεβαιώνεται με τη νέα ανακάλυψη.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ