Τεχνολογια - Επιστημη

Πανίσχυρος δορυφόρος υπόσχεται επανάσταση στις μετεωρολογικές προβλέψεις

Δείτε την εκτόξευση του Atlas V από το ακρωτήριο Κανάβεραλ

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Bugsy Malone - My Name is Tallulah (HD)

Ένας πανίσχυρος μετεωρολογικός δορυφόρος -πρώτος μίας σειράς από παρόμοιες διαστημικές πλατφόρμες- τέθηκε σε τροχιά, υποσχόμενος να βελτιώσει εντυπωσιακά την παρατήρηση και πρόβλεψη των καιρικών φαινομένων.

Πρόκειται για γεωστατικό δορυφόρο γνωστό ως GOES-R (Geostationary Operational Environmental Satellite -R Series) ο οποίος αποτελεί σημαντική αναβάθμιση των αντίστοιχων αμερικανικών μετεωρολογικών δορυφόρων και υπόσχεται να δώσει ταχύτερα και ακριβέστερα εικόνες των καιρικών φαινομένων στις ΗΠΑ. 

Ο δορυφόρος εκτοξεύτηκε τα ξημερώματα της Κυριακής από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ με τη βοήθεια ενός πυραύλου Atlas V. Η εντυπωσιακή εκτόξευση, η οποία φώτισε τον απογευματινό ουρανό της Φλόριντα, έγινε με μία ώρα καθυστέρηση σε σχέση με τον προγραμματισμό, λόγω προβλημάτων τα οποία ξεπεράστηκαν γρήγορα.

«Αναμφίβολα, ο GOES-R θα φέρει επανάσταση στην πρόγνωση του καιρού» δήλωσε ο Στίβεν Βολτς της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA) των Ηνωμένων Πολιτειών.

«Για τους μετεωρολόγους, ο GOES-R είναι σαν το πέρασμα από μία ασπρόμαυρη τηλεόραση, σε μία τηλεόραση υπερυψηλής ευκρίνειας. Για το αμερικανικό κοινό, αυτό θα σημαίνει ταχύτερες και ακριβέστερες προγνώσεις και προειδοποιήσεις» πρόσθεσε ο Βολτς.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ