Τεχνολογια - Επιστημη

Τελικά οι γονείς καταλαβαίνουν πότε λένε ψέματα τα παιδιά;

Τα αποτελέσματα νέας έρευνας 

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Είστε γονείς, γυρνάτε σπίτι και βρίσκετε αντικείμενα σπασμένα. Φυσικά για πολλοστή φορά έφταιγε η γάτα. Ή τουλάχιστον το παιδί σας έτσι θέλει να πιστεύτετε. Εσείς πόσο σίγουροι είστε ότι μπορείτε να καταλάβετε αν σας λέει αλήθεια; 

Σύμφωνα με νέα έρευνα το πιο πιθανό είναι να μην καταλαβαίνετε πότε σας λέει ψέματα και μάλιστα, πέφτετε τόσο έξω που έχετε λιγότερες πιθανότητες και από το 50/50. 

Eρευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια ψυχολογίας Τζόντι Κουάς της Σχολής Κοινωνικής Οικολογίας του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Ντέηβις, έκαναν μια σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Law and Human Behavior" (Νόμος και Ανθρώπινη Συμπεριφορά).  Σύμφωνα με το "Science", μελέτησαν στοιχεία από 45 πειράματα που αφορούσαν συνολικά πάνω από 10.000 παιδιά και ενηλίκους.

Το αποτέλεσμα της μετα-ανάλυσης έδειξε ότι παρά την βεβαιότητα ότι μπορούν να καταλάβουν πότε το παιδί τους λέει ψέματα εντούτοις πέφτουν μέσα μόνο στο 47,5% των περιπτώσεων. Δηλαδή ακόμα και αν απαντούσατε την τύχη θα είχατε μαντέψει καλύτερα. 

Πάντως οι ενήλικοι είναι καλύτεροι στο να καταλαβαίνουν πότε ένα παιδί λέει την αλήθεια,με ποσοστό επιτυχίας 64%. Σύμφωνα με την μελέτη δείχνει ακόμα και τρίχρονα παιδιά μπορεί να καταφεύγουν στα συνειδητά ψέματα, ενώ βελτιώνουν τις επιδόσεις στο «μούσι» καθώς μεγαλώνουν.

Παράλληλα παρατηρήθηκε ότι ακόμα και οι επαγγελματίες που συναναστρέφονται με παιδιά, όπως εκπαιδευτικοί, κοινωνικοί λειτουργοί κ.ά. είναι οριακά καλύτεροι στο να αντιλαμβάνονται πότε τα παιδιά λένε ψέματα.