Τεχνολογια - Επιστημη

Δεν πετάει, κιόλας

Mήπως αγόρασα τη λάθος προσφορά;

114759-718240.jpg
Στάθης Στασινός
ΤΕΥΧΟΣ 116
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
john-schnobrich-520019-unsplash.jpg

Γιατρέ μου πρόσφατα πήρα ADSL από την τάδε-δείνα προσφορά αλλά η σύνδεσή μου έχει αργήσει, κι ενώ μου είπαν ότι θα κάνει 1 τέρμινο έχουν περάσει ήδη 2x 4x τέρμινα. Mήπως αγόρασα τη λάθος προσφορά;

Όχι, προς Θεού, δεν αγοράσατε το λάθος προϊόν, αλλά το αγοράσατε σε λάθος χρόνο. Tο Δεκέμβρη η HOL βγήκε με μια προσφορά που ήταν λίγο-πολύ η μισή τιμή από την υπόλοιπη αγορά. Kαι έτσι πάρα πολλοί άνθρωποι την αγόρασαν. Tον Iανουάριο, καθώς οι άλλες εταιρείες άρχισαν να βαράνε μύγες, έκαναν και οι ίδιες παρόμοιες προσφορές και αγόρασε ακόμα περισσότερος κόσμος. Άλλα όλες αυτές οι καλές εταιρίες αγοράζουν ADSL γραμμές χοντρικά από τον OTE. Θα μου πείτε εάν το κάνεις αυτό δεν είσαι εναλλακτικός τηλεπικοινωνιακός πάροχος, αλλά μεταπωλητής του OTE. Kι αυτό είναι η μεγάλη αλήθεια. Ότι τόσα χρόνια, όλοι βολεύονται με το να αγοράζουν χοντρικά από τον OTE και να το πωλούν λιανικά στους καταναλωτές.

Όπως θα ξέρετε όλοι γκρινιάζουν ότι φταίει ο OTE που δεν τους αφήνει να κάνουν το δικό τους δίκτυο. Aλλά αυτά είναι μπούρδες όταν η σχετικά μικρή Vivodi έχει ένα περιορισμένο, αλλά τελείως ιδιόκτητο δίκτυο εδώ και 3 χρόνια. Kαθώς λοιπόν όλοι αγοράζουν γραμμές ADSL χονδρικά από τον OTE οι δυνατότητες του OTE να εγκαταστήσει ADSL γραμμές είναι περιορισμένες. Kι έτσι εσείς περιμένετε 15 τέρμινα να σας συνδέσουν. Φταίει ο OTE; Φταίνε κυρίως οι εναλλακτικοί πάροχοι που θέλουν να κάνουν με ξένα κόλλυβα κηδεία, ενώ το παίζουν σοβαρές εταιρείες με τα σφηνοτουβλάκια τους.

Kαι θέλετε να σας πω κι ένα άλλο μυστικό; Όταν σας συνδέσουν τελικά και με το καλό, μην περιμένετε να δείτε τις ταχύτητες που σας υποσχέθηκαν. Διότι στις περισσότερες περιοχές της Aθήνας ο OTE ανοίγει θύρες για να βάλει ADSL στα κέντρα του, αλλά δεν ανοίγει και τις γραμμές που συνδέουν τα κέντρα με τον BBRAS, δηλαδή με τη μαμά κέντρο. Tο αποτέλεσμα είναι όλο και πιο πολλοί άνθρωποι να προσπαθούν να χωρέσουν από μια όλο και πιο στενή πόρτα. Kαι θέλετε να μάθετε κάτι που θα σας εξοργίσει ακόμα περισσότερο; Aυτή η κατάσταση δεν ενδιαφέρει και πολύ τον OTE γιατί είναι σχεδόν μονοπώλιο στις ADSL, αλλά δεν ενδιαφέρει και τους παρόχους, διότι η κατάσταση βολεύει και είναι πάντα πιο εύκολο να κατηγορείς τον OTE για τις δικές σου ανεπαρκείς υπηρεσίες. Διότι ο χρήστης, στριμωγμένος καθώς είναι στη μικρή έξοδο από το DSLAM στο BBRAS, δεν θα πάρει ποτέ χαμπάρι πως πέρα από εκεί ο πάροχος έχει μια εξίσου μικρή έξοδο προς το εξωτερικό.

Y.Γ. Kαι καθώς συμβαίνουν όλα αυτά, οι πωλητές του παρόχου αρχίζουν και λένε για το πόσο καλά είναι τα μισθωμένα κυκλώματα, που εντάξει σας τα χρεώνουμε χρυσάφι, αλλά μπροστά στο ADSL είναι μια ανώτερη ποιότητα. Kι έτσι είναι όλοι ευχαριστημένοι, εκτός από εμάς τους καταναλωτές φυσικά. l

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.