Τεχνολογια - Επιστημη

Το Facebook καταργεί την τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου

H αλλαγή θα επηρεάσει πάνω από 600 εκατομμύρια λογαριασμούς

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
To Facebook τερματίζει τη λειτουργία αναγνώρισης προσώπου
Λογότυπο του Facebook και της μητρικής Meta © Getty Images/Ideal Image

Το Facebook βάζει τέλος στη λειτουργία αναγνώρισης προσώπου, κλείνοντας έτσι μια από τις πιο ευρέως χρησιμοποιημένες τεχνολογίες του είδους.

Το Facebook καταργεί το σύστημα αναγνώρισης προσώπου που έχει υιοθετήσει εδώ και μια δεκαετία, διαγράφοντας τα δεδομένα σάρωσης για πάνω από 1 δισεκατομμύριο χρήστες.

Με τον τρόπο αυτό, επιδιώκει να σταματήσει τις ανησυχίες για ζητήματα απορρήτου, αλλά και σειρά κυβερνητικών ερευνών, ομαδικών αγωγών και προβλημάτων από τις ρυθμιστικές αρχές.

Ο Jerome Pesenti, αντιπρόεδρος τεχνητής νοημοσύνης στη Meta, τη νέα μητρική του facebook, σε ανάρτησή του στο blog ανέφερε ότι η αλλαγή έγινε λόγω «των πολλών ανησυχιών για τη θέση της τεχνολογίας αναγνώρισης προσώπου στην κοινωνία». Αν και η εταιρεία εξακολουθεί να θεωρεί το λογισμικό ως ισχυρό εργαλείο, εντούτοις θέλει να βρει μια ισορροπία με την τεχνολογία.

 

 

Το Facebook πρόσθεσε ότι το εργαλείο αυτόματου κειμένου alt, το οποίο δημιουργεί περιγραφές εικόνων για άτομα με προβλήματα όρασης, δεν θα περιλαμβάνει πλέον τα ονόματα των ατόμων που αναγνωρίζονται στις φωτογραφίες μετά την αφαίρεση της αναγνώρισης προσώπου, αλλά κατά τα άλλα θα λειτουργεί κανονικά.

Η τεχνολογία εισήχθη τον Δεκέμβριο του 2010, με στόχο οι χρήστες του Facebook να μπορούν να εξοικονομήσουν χρόνο. Το λογισμικό αναγνώρισης προσώπου αναγνώριζε αυτόματα τα άτομα που εμφανίζονταν στα ψηφιακά άλμπουμ φωτογραφιών των χρηστών και πρότεινε στους χρήστες να τους κάνουν tag, συνδέοντας τους λογαριασμούς με τις φωτογραφίες. Το λογισμικό έπαιξε μεγάλο ρόλο στη δημιουργία ενός από τα μεγαλύτερα αποθετήρια ψηφιακών φωτογραφιών στον κόσμο, που κατέχει το Facebook.

Η αφαίρεση της αναγνώρισης προσώπου από τη μεγαλύτερη πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης στον κόσμο έρχεται καθώς η τεχνολογική βιομηχανία έχει αντιμετωπίσει τα τελευταία χρόνια επικρίσεις ότι το συγκεκριμένο σύστημα θα μπορούσε να αναγνωρίσει ψευδώς ανθρώπους ως συμμετέχοντες σε εγκληματικές πράξεις.

Το 2019, η αμερικανική Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου επέβαλε πρόστιμο στο Facebook για μια σειρά ζητημάτων, ενώ πηγή ανησυχιών ήταν και το λογισμικό για αναγνώριση προσώπου. Τον περασμένο χρόνο, η εταιρεία δέχθηκε να πληρώσει 650 εκατομμύρια δολάρια για συμβιβασμό μιας υπόθεσης στο Ιλινόις, καθώς κατηγορήθηκε ότι παραβιάζει πολιτειακό νόμο που προϋποθέτει τη συναίνεση των κατοίκων για να χρησιμοποιηθούν τα βιομετρικά τους χαρακτηριστικά, μεταξύ αυτών και η γεωμετρία προσώπου.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ   

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ