Τεχνολογια - Επιστημη

Η Τεχνητή Νοημοσύνη θα αντικαταστήσει τους ανθρώπους σε πολλές δουλειές

Υπάρχει τρόπος να επιβιώσουμε του αναπόφευκτου;

foto_1.jpg
Νικολέττα Σταμάτη
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
160708103829861.jpg

Μέχρι πριν κάποια χρόνια, οι περισσότεροι αντιμετώπιζαν την Τεχνητή Νοημοσύνη ως κάτι μακρινό, το οποίο συναντάται μόνο στις ταινίες επιστημονικής φαντασίας. Πλέον, όμως, έχει γίνει πραγματικότητα, η οποία μάλιστα μέρα με τη μέρα έρχεται και μπαίνει στις ζωές μας όλο και πιο έντονα και αποτελεσματικά, οπότε λογικό είναι να αρχίσουμε να αναρωτιόμαστε πώς και πόσο σύντομα οι αλλαγές που επιφέρει θα έχουν άμεσες και αμετάκλητες επιπτώσεις στον τρόπο πού ζούμε.

Απάντηση στο ερώτημα αυτό έδωσε ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Τεχνητής Νοημοσύνης της Sinovation Ventures, Kai-Fu Lee, με ένα άρθρο του στο περιοδικό του MIT, Technology Review. Καταλυτική, λοιπόν, για το μέγεθος και την ταχύτητα ανάπτυξης της ΤΝ, όπως ο ίδιος αναφέρει, είναι η τεχνολογική αντιπαλότητα που εκτυλίσσεται τα τελευταία χρόνια μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.

Η αντιπαλότητα αυτή έχει ως αποτέλεσμα και οι δύο χώρες να πιέζονται όλο και περισσότερο προς την ανάπτυξη της ΤΝ, σε τέτοιο επίπεδο, ώστε να την αναδείξουν εν τέλει στην πιο ταχύρυθμα αναπτυσσόμενη τεχνολογία, που έχει συναντήσει ποτέ το ανθρώπινο είδος. Συγκεκριμένα, ο Lee υπολογίζει ότι τα περισσότερα επαγγέλματα στις ΗΠΑ θα έχουν αντικατασταθεί πλήρως από την ΤΝ σε 15 με 20 χρόνια, ενώ στην Κίνα σε 10 ή σε 15 στην καλύτερη περίπτωση.

Ναι, κατά τον Lee, η Κίνα θα κερδίσει αυτήν την τεχνολογική μονομαχία και αν όχι σίγουρα, τότε της δίνει στη χειρότερη τις ίδιες πιθανότητες με τις ΗΠΑ. Γιατί; Για τέσσερις πολύ σημαντικούς λόγους.

Κατ’ αρχάς, η Κίνα φαίνεται να έχει έναν «στρατό» από νέους, που μπαίνουν όλο και πιο δυναμικά στον χώρο της ΤΝ τόσο εκπαιδευτικά όσο και επαγγελματικά. Δεν είναι τυχαίο ότι το 2018 νικήτρια σε μία σειρά δοκιμασιών μηχανικής όρασης τριών επιπέδων βγήκε η κινεζική start-up εταιρία ανάπτυξης λογισμικού αναγνώρισης προσώπου Face++, κερδίζοντας το ποσό των 460 εκατομμυρίων δολαρίων και αφήνοντας πίσω της τις ομάδες του Facebook, της Google και της Microsoft.

Επιπλέον, η Κίνα έχει μία τεράστια ποσότητα εκείνου του συστατικού, που είναι απαραίτητο στην ΤΝ για να εξελιχθεί: δεδομένα. Τα δεδομένα είναι τόσο σημαντικά, ώστε είναι δυνατόν, όπως αναφέρεται στο άρθρο του MIT, ένας αρκετά καλός επιστήμονας με τόνους δεδομένων να ξεπεράσει πολύ εύκολα έναν τέλειο επιστήμονα ο οποίος θα έχει μόνο μία σεβαστή ποσότητα δεδομένων. Ο λόγος που η Κίνα ξεπερνάει τις ΗΠΑ σε δεδομένα είναι ο προφανής, ότι δηλαδή λόγω το μεγέθους του πληθυσμού της έχει τους περισσότερους χρήστες τηλεφώνων και internet στον κόσμο – τους τριπλάσιους από των ΗΠΑ.

Την ίδια στιγμή, η χρήση των συσκευών τους φτάνει το μέγιστο. Οι Κινέζοι δεν κουβαλάνε καθόλου μετρητά πάνω τους, αλλά κάνουν κάθε είδους συναλλαγή μέσω του κινητού τους, από τις αγορές τους στο σούπερ μάρκετ και τις παραγγελίες φαγητού έως και την πληρωμή του ενοικίου τους. Επιπρόσθετα σε αυτό, τα κοινόχρηστα ποδήλατα της Κίνας χρησιμοποιούνται κατά μέσο όρο 50 εκατομμύρια φορές τη μέρα. Τι σχέση έχουν τα ποδήλατα; Μεγάλη, αφού τα συγκεκριμένα έχουν σύστημα εντοπισμού τοποθεσίας, το οποίο προσφέρει γύρω στα 30 terabytes δεδομένων την ημέρα, περίπου 300 φορές περισσότερα από αυτά που συλλέγονται ημερησίως συνολικά στις ΗΠΑ.

Όλη αυτή η ανάπτυξη της ΤΝ υποστηρίζεται ανοιχτά από την κινεζική κυβέρνηση, με τον πρόεδρο της Κίνας Xi Jinping να δηλώνει, μάλιστα, τον περασμένο Οκτώβρη ότι επιθυμεί μία ακόμα μεγαλύτερη διεύρυνση του διαδικτύου, των μεγάλων δεδομένων και της ΤΝ στην οικονομία του πραγματικού κόσμου. Υπάρχει μέχρι και κυβερνητικό σχέδιο, το οποίο περιγράφει το πώς η Κίνα στοχεύει μέχρι το 2020 να έχει φτάσει στα ίσα με τις ΗΠΑ, όσον αφορά την ΤΝ, και μέχρι το 2030 να αποτελεί η ίδια το παγκόσμιο κέντρο καινοτομίας ΤΝ.

Τέλος, η Κίνα έχει περάσει κατά πολύ τη φάση που οι μεγάλες τεχνολογικές εταιρίες της αποτελούσαν απλά μία αντιγραφή των βημάτων αντίστοιχων εταιριών στις ΗΠΑ. Η αντιγραφή αυτή, μάλιστα, σύμφωνα με τον Lee, φαίνεται ότι δίδαξε τις εταιρίες της Κίνας, ώστε πλέον όχι μόνο να μη χρειάζεται να παίρνουν ιδέες από τους Αμερικανούς, αλλά να μπορούν να τους προλαβαίνουν στις καινοτομίες και τα προϊόντα τους να είναι πολύ πιο εύχρηστα. Είναι εξάλλου χαρακτηριστικό ότι κινέζικες εφαρμογές, όπως το WeChat και το Weibo, θεωρούνται πολύ πιο ευχάριστες για την εμπειρία του χρήστη, σε σχέση με αντίστοιχες, όπως το Twitter και το Messenger.

Όλα τα παραπάνω, για τον Lee, θα έχουν ως αποτέλεσμα στα επόμενα χρόνια δουλειές χειρωνακτικού και διαχειριστικού τύπου να αντικατασταθούν πλήρως από την ΤΝ. Αυτό, μάλιστα, πιστεύει ότι θα συμβεί πολύ γρηγορότερα απ’ όσο κάποιοι θέλουν να πιστεύουν και γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο θα μας βρει απροετοίμαστους.

Ο ίδιος σημειώνει ότι υπάρχουν αρκετοί που διαφωνούν μαζί του. Άλλοι πιστεύουν ότι η αλλαγή θα αργήσει αρκετά περισσότερο να έρθει, άλλοι πιστεύουν ότι δουλειές θα χαθούν, αλλά νέες θα δημιουργηθούν, όπως έχει συμβεί και στο παρελθόν, άλλοι πιστεύουν ότι οι εταιρίες δεν θα απολύσουν εκείνους που θα αντικατασταθούν από την ΤΝ, αλλά θα τους μετακινήσουν εσωτερικά σε άλλα πόστα, άλλοι έχουν την εντύπωση ότι τα επιπλέον χρήματα που θα προκύψουν από την ΤΝ θα διαμοιραστούν σε όσους έχασαν τις δουλειές τους, ενώ άλλοι υποστηρίζουν ότι η ΤΝ δεν θα έχει καμία απολύτως αρνητική επίπτωση στις ζωές μας.

Οι τελευταίοι ταυτίζονται σχεδόν αποκλειστικά με τις μεγάλες εταιρίες ΤΝ και ο λόγος που διαμηνύουν τη συγκεκριμένη άποψη είναι κατά πάσα πιθανότητα το να μπορέσουν να αναπτυχθούν όσο θέλουν και να βγάλουν κέρδη, χωρίς κανένας να διαμαρτυρηθεί ή έστω να προβληματιστεί με την δράση τους. Αυτή η στάση, όμως, είναι που θα μας οδηγήσει στο να είμαστε ακόμα πιο απροετοίμαστοι όταν καταφτάσουν οι επιπτώσεις της ΤΝ.

Σύμφωνα με τον Lee, το καλύτερο που οι μεγάλες εταιρίες ΤΝ και οι κυβερνήσεις μπορούν να κάνουν, για να περιορίσουν τις ζημιές του αναπόφευκτου, είναι κατ’ αρχάς να πουν όλη την αλήθεια για την κατάσταση, την παροντική και τη μελλοντική, και στη συνέχεια να εντοπίσουν όλες εκείνες τις δουλειές που η ΤΝ δεν θα μπορεί να αντικαταστήσει και να εκπαιδεύσει τους ανθρώπους ακριβώς σε αυτές. «Αυτές θα είναι οι καλύτερες, αλλά και οι χειρότερες στιγμές. Εάν δράσουμε λογικά και γρήγορα, θα μπορέσουμε να απολαύσουμε τις καλύτερες, αντί να βουλιάξουμε στις χειρότερες».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ