Ταξιδια

Ανδρίτσαινα

Στην απόλυτη ηρεμία ενός φθινοπωρινού τοπίου

Στελλίνα Καρρά
ΤΕΥΧΟΣ 232
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Μια πέτρινη πολιτεία στην καταπράσινη πλαγιά του βουνού. Παλιά αρχοντικά και πλακόστρωτα καλντερίμια. Αμφιθεατρικές γειτονιές με απαράμιλλη θέα. Η κωμόπολη της Ανδρίτσαινας, αν και διοικητικά υπάγεται στο νομό Ηλείας, διατηρεί στενούς δεσμούς αίματος με τα χωριά της Αρκαδίας, αφού ανήκουν στον ίδιο ορεινό όγκο. Η Ανδρίτσαινα είναι ένας από τους ωραιότερους προορισμούς της χώρας μας. Όσοι την ανακαλύπτουν, απολαμβάνουν την απόλυτη ηρεμία και ομορφιά. Μπορεί να μη διαθέτει τις πολυτελείς υποδομές άλλων ορεινών θέρετρων, όμως αυτό της δίνει μια αυθεντικότητα, την αίσθηση μιας Ελλάδας άλλης δεκαετίας.

Το Λαογραφικό Μουσείο, που στεγάζεται στο Αρχοντικό Κανελλόπουλου, κρατάει σήμερα τις μνήμες της ακμής της, τότε που υπήρξε μια από τις μεγαλύτερες και σημαντικότερες πόλεις της Πελοποννήσου, στα χρόνια μετά την επανάσταση του 1821. Η Νικοπούλειος Βιβλιοθήκη, από τις σπουδαιότερες βιβλιοθήκες των Βαλκανίων, διατηρεί πλούσια συλλογή από σπάνια βιβλία και χειρόγραφα του 16ου και 17ου αιώνα. Στον κεντρικό δρόμο θα συναντήσετε την Τρανή Βρύση, την αρχαιότερη της Πελοποννήσου, χτισμένη το 1724.

Η ευρύτερη περιοχή προσφέρει μια μεγάλη ποικιλία από ιστορικά μνημεία, φαράγγια, ποτάμια με πέτρινα γεφύρια, καταρράκτες. Γραφικά ορεινά χωριά, όπως η Αμπελιώνα (14 χλμ.) και η Θεισόα (13 χλμ.). Και ακόμα, πεζοπορίες, rafting και canoe-kayak στον ποταμό Λούσιο, διαδρομές 4Χ4 και ποδηλασία βουνού, για όσους προτιμάνε πιο περιπετειώδη weekends.

Ένας από τους μεγαλύτερους πόλους έλξης της περιοχής είναι ο Ναός του Επικούριου Απόλλωνα, που απέχει μόλις 13 χιλιόμετρα από την Ανδρίτσαινα. Κτισμένος τον 5ο π.Χ. αιώνα από τον Ικτίνο, σήμερα συγκαταλέγεται στα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Από τον αρχαιολογικό χώρο του ναού, κατηφορίζουμε προς το χωριό Άνω Φιγαλεία (8 χλμ.), επισκεπτόμαστε τα ερείπια της αρχαίας Φιγαλείας, και από εκεί καταλήγουμε στο φαράγγι της Νέδας, ένα από τα ωραιότερα φαράγγια της Ελλάδας, που άρχισε να γίνεται γνωστό μόλις τα τελευταία χρόνια. Η Νέδα είναι ο μοναδικός ποταμός με γυναικείο όνομα. Το καλοκαίρι, ένα μπάνιο στα σμαραγδένια νερά των λιμνών που δημιουργούν οι καταρράκτες του, είναι η ανταμοιβή ενός δύσκολου αλλά μαγευτικού trekking.

Στα 29 χιλιόμετρα από την Ανδρίτσαινα, στα πόδια του επιβλητικού της κάστρου του 13ου αιώνα, απλώνεται η πετρόχτιστη Καρύταινα, το Τολέδο της Ελλάδας, όπως την αποκαλούν. Δεν είναι σπάνιες οι νύχτες που η ομίχλη τυλίγει το φωτισμένο κάστρο, κάνοντάς το να μοιάζει με οπτασία που κρέμεται από τον ουρανό. Λίγο έξω από το χωριό, στο γεφύρι του Ατσίχολου, βρίσκεται η αφετηρία του rafting στον ποταμό Λούσιο. Συνεχίζοντας στον ίδιο δρόμο, μετά από 13 χλμ. θα συναντήσουμε το όμορφο χωριό Μαράθα (Βλαχορράφτη), με τον καταρράκτη Βροντού.

Η λίστα των αξιοθέατων θα μπορούσε να συνεχιστεί με ακόμα περισσότερα χωριά, κάστρα, τοπία… Όμως, καλύτερα μπείτε στο αυτοκίνητο και ακολουθείστε τους μικρότερους δρόμους. Περπατήστε στα δασικά μονοπάτια. Και ανακαλύψτε τη δική σας ορεινή Ηλεία.


Πώς θα φτάσετε

Η Ανδρίτσαινα απέχει περίπου 250 χιλιόμετρα από την Αθήνα. Αν και οι περισσότεροι ακολουθούν το δρόμο μέσω Μεγαλόπολης, σας προτείνω την εξαιρετικά όμορφη διαδρομή μέσω Βυτίνας - Δημητσάνας - Στεμνίτσας, που είναι μόνο κατά ελάχιστο μεγαλύτερη.

Πού να μείνετε

l Στον παραδοσιακό πέτρινο ξενώνα Αυγερινός - Συράκος, με τζάκι στο δωμάτιό σας (26260 22314)

l Στην πανσιόν Επικούρειος Απόλλων, στο κέντρο του χωριού, με πολύ καθαρά και περιποιημένα δωμάτια (26260 22840)

l Στο ξενοδοχείο Theoxenia, στην είσοδο της Ανδρίτσαινας (αν έρχεστε από τη Μεγαλόπολη), με θαυμάσια θέα της γύρω περιοχής (26260 22219)

l Στο καινούργιο, ωραίο ξενοδοχείο Απολλώνιον, 1 χλμ. περίπου έξω από το χωριό, στο δρόμο προς Πύργο (26260 22900)

l Στο Αρχοντικό Δέδε, ξενώνα που στεγάζεται σε διατηρητέο κτίριο (693 9260898)

Πού να φάτε

l Ταβέρνα ο Πάπαρης. Γίδα βραστή, σούβλα, και ποικιλία ψητών.

l Το Πέτρινο. Ωραίος χώρος και ψητά στα κάρβουνα.

l Εστιατόριο του Σελούλη. Δίπλα στο καφενείο Επικούρειος.

l Απόλλων, με ποικιλία νόστιμων μαγειρευτών.

l Ψησταριά η Ανδρίτσαινα. Εκτός από τα ψητά, δοκιμάστε τις πίτες και τα γλυκά της Έλσας.

l Το Πεύκο. Καφέ - εστιατόριο, το καλοκαίρι με τραπεζάκια έξω.

l Εστιατόριο Τσιγουρή. Καλά μαγειρευτά.

Για καφέ/ποτό

l Καφενείο Επικούρειος Απόλλων. Παλιό αυθεντικό καφενείο, θαυμάσιος χώρος και άριστος ελληνικός καφές.

l Scabroso. Μπαρ με πολύ

ατμοσφαιρικό χώρο και καλά ποτά.

l Άρωμα Εποχής. Music-café με ωραία μουσική, ποτά, και πολύ καλό καπουτσίνο.

Πριν φύγετε, αγοράστε παραδοσιακές χυλοπίτες και ρίγανη


Tι καιρό θα κάνει εκεί που θα πάτε; Ποια είναι η καλύτερη εποχή για να ταξιδέψετε σε κάποια χώρα; Τι θερμοκρασίες θα συναντήσετε; Μήπως πέφτετε στην περίοδο των βροχών; Τι ρούχα θα πάρετε μαζί σας;

Για να προετοιμάσετε σωστά το ταξίδι σας, επισκεφτείτε τα παρακάτω sites: www.weatheronline.co.uk

Το “Travel Planner” θα σας δώσει συγκεντρωτικά στατιστικά στοιχεία για τον καιρό, στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο που έχετε καθορίσει. www.weather.yahoo.com

Στα “Records and Averages” θα δείτε τις μέσες θερμοκρασίες του κάθε μήνα για την πόλη που έχετε επιλέξει. www.worldweather.wmo.int

Αν ο προορισμός που ψάχνετε δεν υπάρχει στα προηγούμενα sites, δοκιμάστε και αυτό.

Για την Ελλάδα: www.meteo.gr

Εκτός από τον καιρό σε διάφορες πόλεις, θα βρείτε προγνώσεις θαλασσών, καθώς και τις καιρικές συνθήκες στα κύρια σημεία του οδικού δικτύου.