- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Οι ανθισμένες κερασιές της Πιερίας
Ο Απρίλιος είναι ο καλύτερος μήνας για να επισκεφθείτε τους κερασώνες

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στήθηκε στην Πιερία μια γιορτή με επίκεντρο τις κερασιές που βρίσκονται σε περίοδο ανθοφορίας
Η άνοιξη θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι η καλύτερη εποχή του χρόνου. Όπου και να κοιτάξεις, ακόμα και στην πόλη, βλέπεις λουλούδια και χρώματα. Πόσω μάλλον όταν βρεθείς πιο κοντά στη φύση. Βρέθηκα στην Πιερία πριν από λίγες ημέρες με αφορμή τη γιορτή της ανθοφορίας των κερασώνων τους, που διοργάνωσαν φέτος για δεύτερη χρονιά. Οι «Ανθισμένες κερασιές της Πιερίας» είναι ένας θεσμός που αποτελεί μέρος του ευρύτερου κύκλου των «Ανθισμένων διαδρομών» που πραγματοποιούνται την άνοιξη σε διάφορα μέρη της χώρας μας. Στόχος είναι να γιορτάσουμε μαζί με τη φύση, να πληροφορηθούμε για τους καρπούς κάθε περιοχής και φυσικά να δοκιμάσουμε διάφορα τοπικά εδέσματα. Από μαρμελάδα και γλυκό κεράσι μέχρι ταρτάκια, αλλά και πάστα φλόρα, στην κανονική και τη νηστίσιμη εκδοχή της: αυτά είναι μερικά από τα καλούδια που γευτήκαμε κατά τη διήμερη παραμονή μας στην Πιερία.
Οι ανθισμένες κερασιές της Πιερίας: από τον Κολινδρό στη Ράχη
Η διήμερη γιορτή ξεκίνησε στις 5 Απριλίου στον Κολινδρό. Ένα πολύχρωμο αερόστατο πετούσε στον ουρανό και ο κόσμος μπορούσε να περιηγηθεί στις ανθισμένες κερασιές, να βγάλει Ινσταγκραμικές φωτογραφίες και να χαρεί για λίγο τα χρώματα της φύσης. Η μέρα ήταν ζεστή και ηλιόλουστη, ό,τι πρέπει για βόλτες στους κερασώνες. Επόμενη στάση των εορταστικών εκδηλώσεων ήταν η πλατεία του χωριού, όπου μετακινήθηκε ο κόσμος για να παρακολουθήσει χορούς και τραγούδια, αλλά και να δοκιμάσει τοπικά εδέσματα, με επίκεντρο πάντα το κεράσι. Παράλληλα, έτρεχαν εργαστήρια για μικρά παιδιά, για την εξοικείωσή τους με τα προιόντα του τόπου τους.
Η μεγάλη πρωταγωνίστρια στα γλυκά που προσφέρονταν -όχι μόνο στον Κολινδρό αλλά και την επόμενη μέρα στη Ράχη- ήταν η πάστα φλόρα με μαρμελάδα κεράσι, που έγινε ανάρπαστη όπου και αν την πετύχαμε στη διήμερη γιορτή της περιοχής.
Τη δεύτερη μέρα του προγράμματος «Ανθισμένες Κερασιές 2025», οι εκδηλώσεις μεταφέρθηκαν στην περιοχή Ράχη, στις εγκαταστάστεις του Αγροτικού Συνεταιρισμού Άγιος Λουκάς, εξοπλισμένες με μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας. Στον δρόμο μας προς τον συνεταιρισμό, όπου και να κοιτούσες έβλεπες για ώρα μόνο κερασιές. Άλλες ήταν λιγότερο και άλλες περισσότερο φουντωτές -αναλόγως με το είδος κλαδέματος που έχει επιλέξει ο εκάστοτε παραγωγός, ενώ στο βάθος του ορίζοντα ξεχώριζες από τη μια πλευρά τον χιονισμένο Όλυμπο και από την άλλη τα Πιέρια όρη.
Ο συνεταιρισμός συνεργάζεται με 150 περίπου παραγωγούς, οι οποίοι καλλιεργούν 1800 στρέμματα. Μια πολύ μεγάλη παραγωγή κερασιού επιτυγχάνεται στην περιοχή, με το 80% ωστόσο να καταλήγει σε ξένες αγορές και μόνο το 20% να διοχετεύεται κυρίως στην Αθήνα, αλλά και στη νότια Ελλάδα. Οι κύριες χώρες εξαγωγής είναι η Ολλανδία, η Κροατία, η Ρουμανία, η Ιταλία, το Βέλγιο και αρκετές ακόμα. Επίσης ένα μεγάλο μέρος του προϊόντος το στέλνουμε με αεροφορτώσεις σε Ινδία, Ηνωμένα Αραβικα Εμιράτα ενώ έχουμε κάνει και κάποιες δοκιμαστικές αποστολές στη Μαλαισία και στη Σιγκαπούρη.
Όπως μας ανέφεραν, σε μια καλή χρονιά, παράγονται περίπου 800 τόνοι προïόντος. Επειδή τα πάντα ελέγχονται από τον συνεταιρισμό, για την εξασφάλιση της βέλτιστης ποιότητας, τα κεράσια που διοχετεύονται στην αγορά πρέπει να τηρούν συγκεκριμένες προδιαγραφές, ενώ οι παραγωγοί εφαρμόζουν πρωτόκολλα και οδηγίες για την καλλιέργεια, το πότισμα, τη φροντίδα, την προστασία από αρρώστιες και ζιζάνια και τη συγκομιδή. Οι ποικιλίες που παράγονται εδώ στην περιοχή Ράχη είναι γύρω στις 15 και διακρίνονται σε πρώιμες και όψιμες καθώς η συγκομιδή ξεκινά από τα μέσα Μαΐου και ολοκληρώνεται τον Ιούλιο.
Στους κερασώνες της Πιερίας: Μικρά μυστικά που μάθαμε για τα κεράσια
Μια περιήγηση στους κερασώνες και μια συζήτηση με τους παραγωγούς αρκούν για να μάθουμε ορισμένα χρήσιμα μυστικά για τα κεράσια, σε σχέση με την καλλιέργειά τους, τις συνθήκες που ευδοκιμούν, τη γεύση τους και την ποιότητά τους.
- Τα κεράσια για να αναπτυχθούν σωστά και να έχουμε έναν νόστιμο καρπό, έχουν ανάγκη από 40 μέρες συνεχούς ψύχους τον χειμώνα. Με την αλλαγή του κλίματος, αυτό είναι πολύ δύσκολο, οπότε οι παραγωγοί εργάζονται ώστε να «εκπαιδεύσουν» τις νέες ποικιλίες που παράγουν να είναι πιο ανθεκτικές στο πιο θερμό κλίμα
- Το κεράσι απορροφά πολύ νερό, οπότε πρέπει οι παραγωγοί να είναι προσεκτικοί στο πότισμα και να τηρούν τις οδηγίες των ειδικών. Επειδή απορροφά νερό, απαγορεύεται η συγκομιδή καρπού είτε μετά από πότισμα είτε έπειτα από βροχή διότι ο καρπός θα είναι άνοστος και θα έχει τη γεύση του νερού.
- Βιολογική καλλιέργεια κερασιού είναι σχεδόν ανέφικτο να πραγματοποιηθεί, κυρίως λόγω του εαυαίσθητου καρπού αλλά και των συνθηκών στις οποίες ευδοκιμεί. Ωστόσο, στον συνεταιρισμό «Άγιος Λουκάς» όλα τα φάρμακα που χρησιμοποιούν οι παραγωγοί είναι ελεγχόμενα και εγκεκριμένα, ενώ οι απαραίτητοι ψεκασμοι πραγματοποιούνται σε συγκεκριμένη περίοδο μακριά από τη συγκομιδή
- Ο συνεταιρισμός παράγει κεράσια ποιότητας ΑΑ. Αυτό που διαφοροποιεί την ποιότητα είναι το μέγεθος του καρπού. Τα κεράσια που δεν κρίνονται ΑΑ δεν διοχετεύονται στην αγορά, αλλά γίνονται χυμοί ή καταλήγουν σε άλλα προιόντα που έχουν ως βάση το κεράσι.
- Τα κεράσια βρίσκονται στο πικ της ανθοφορίας τους στις αρχές Απριλίου, ενώ η συγκομιδή ξεκινά από τα μέσα του Μάη και ολοκληρώνεται τον Ιούλιο. Αυτό συμβαίνει διότι υπάρχουν πολλές πρώιμες αλλά και πολλές όψιμες ποικιλίες. Παράλληλα, το υψόμετρο είναι και ένας παράγοντας που καθορίζει την περίοδο της συγκομιδής.