Ταξιδια

Νησιά του Ιονίου: Σμαραγδί και απέραντο γαλάζιο γίνονται ένα

To National Geographic εξυμνεί τη φυσική ομορφιά των Επτανήσων
Γεωργία Ζερβογιάννη
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Καλοκαίρι 2024: Το αφιέρωμα του National Geographic στα ελληνικά νησιά περιλαμβάνει αγαπημένα νησιά του Ιονίου

Στα ζαφειρένια νερά του Ιονίου, τα νησιά μας μοιάζουν ένα κομμάτι από παράδεισο. Κεφαλονιά, Κέρκυρα, Ζάκυνθος, Λευκάδα, Ιθάκη, Παξοί και Κύθηρα: Νησιά με πόλεις ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής, επηρεασμένης κυρίως από τους Ενετούς· νησιά καταπράσινα, με ελαιώνες και πευκώνες που φτάνουν ως τη θάλασσα, «στολισμένα» με βραβευμένες εξωτικές παραλίες με λευκή άμμο και γαλαζοπράσινα νερά. Νησιά με φιλόξενους κατοίκους που έχουν τη μουσική στο DNA τους. Δεν αποτελεί έκπληξη, λοιπόν, που τα περισσότερα από τα πανέμορφα Επτάνησα περιλαμβάνονται στο ταξιδιωτικό αφιέρωμα του National Geographic για το καλοκαίρι 2024.

«Υπάρχει ένα ελληνικό νησί που ταιριάζει σε κάθε ταξιδιώτη – αρκεί να ξέρετε πού να ψάξετε» σημειώνει το National Geographic και προτρέπει τους ταξιδιώτες να το ανακαλύψουν.

Λευκάδα: Το ξακουστό «μπλε» του Ιονίου

Το «στεριανό» νησί της Λευκάδας είναι εύκολα προσβάσιμο, φιλόξενο και ζωντανό και είναι η συνταγή των τέλειων διακοπών. Κάθισμα, Εγκρεμνοί, Πόρτο Κατσίκι είναι μερικές από τις πιο όμορφες παραλίες της Μεσογείου, που βραβεύονται κάθε χρόνο με Γαλάζια Σημαία και κερδίζουν διεθνείς διακρίσεις αλλά και τους επισκέπτες τους.

Για όσους ονειρεύονται ιστιοπλοΐα στα νησιά, το λιμάνι του Νυδριού είναι το καλύτερο μέρος για να ξεκινήσουν: προστατευμένο από τους ανέμους, ο κόλπος του είναι γεμάτος απομονωμένους όρμους και το δικό του αρχιπέλαγος από σμαραγδένια νησάκια. Με μία λέμβο χωρίς άδεια μέχρι ένα μεγάλο ιστιοπλοϊκό σκάφος, μπορεί κανείς να εξερευνήσει τους μυστικούς κόλπους.

Ο Φάρος στο ακρωτήριο του Λευκάτα είναι ένα από τα πιο ενδιαφέροντα αξιοθέατα στη Λευκάδα που δημιουργούν μία θρυλική ενέργεια. Στη θέση αυτή, 60 μέτρα πάνω από τη θάλασσα, στην αρχαιότητα γίνονταν θυσίες, για να εξευμενιστούν οι θεοί. Γι’ αυτό και χτίστηκε εδώ το ιερό του Λευκάτα Απόλλωνα. Μετά τον 6ο αιώνα, οι θυσίες στους θεούς αντικαταστάθηκαν με θυσίες απελπισμένων ερωτευμένων. Από τα ερωτοχτυπημένα κορίτσια που έχασαν τη ζωή τους πηδώντας από εδώ, ο βράχος ονομάστηκε «Σαπφούς Άλμα» και αργότερα «Κάβος της Κυράς». 

Παξοί: Εξερευνώντας τον παράδεισο

Το λιλιπούτειο νησιωτικό συγκρότημα των Παξών με τις δαντελωτές ακτές, τους μικρούς καταγάλανους όρμους, τις θαλάσσιες σπηλιές, τα τοπία άγριας ομορφιάς και την παραδεισένια ατμόσφαιρα αποτελούν τον ιδανικό προορισμό για όσους αναζητούν την απόλυτη χαλάρωση μέσα στη φύση.

Είναι αρκετοί εκείνοι που υποστηρίζουν πως όλη η ομορφιά των Παξών κρύβεται αποκλειστικά στα παράλια τους, παραγνωρίζοντας πολλές από τις ιδιαίτερες και πανέμορφες πτυχές αυτού του μικρού αλλά θαυματουργού τόπου. Παρά το πέτρινό του υπέδαφος, ολόκληρο το νησί φιλοξενεί δάση με βελανιδιές, πεύκα και κυπαρίσσια, καθώς και αμέτρητα πανύψηλα βενετσιάνικα λιόδεντρα – ποικιλία που έφεραν στους Παξούς οι Ενετοί.

H ομορφιά των Παξών δεν κρύβεται αποκλειστικά στα παράλια τους. Παρά το πέτρινό του υπέδαφος, ολόκληρο το νησί φιλοξενεί δάση με βελανιδιές, πεύκα και κυπαρίσσια, καθώς και αμέτρητα πανύψηλα βενετσιάνικα λιόδεντρα – ποικιλία που έφεραν στους Παξούς οι Ενετοί.

Αντίπαξοι: Ένας μικρός κήπος της Εδέμ

Νότια των Παξών βρίσκονται οι Αντίπαξοι, ένα νησί-παράδεισος με έκταση μόλις 3 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Η αδιαπέραστη βλάστηση, τα διάφανα τιρκουάζ νερά και η ψιλή λευκή άμμος δίνουν στο νησάκι εξωτική όψη. Ένας στενός δρόμος διασχίζει τους Αντίπαξους από το λιμάνι, την Αγραπιδιά, μέχρι τον εντυπωσιακό φάρο που βρίσκεται στο νοτιότερο σημείο και τον επιβλητικό κάθετο ασβεστολιθικό γκρεμό στα βόρεια. Μονοπάτια οδηγούν σε απόμερες, σχεδόν ξεχασμένες, βοτσαλωτές παραλίες, όπως το Σαρακήνικο και το Ρoδοβάνι. 

Κέρκυρα: Το αρχοντικό νησί του Ιονίου

Μεγαλοπρεπή παλάτια, φρούρια, ρομαντικά καντούνια, τοξωτές στοές, απίθανες παραλίες και μοναδική γαστρονομία. Αυτή είναι η γαλαζοαίματη Κέρκυρα που είναι ταυτισμένη με εικόνες «μυθικές». Η ευγενική Ναυσικά, η κόρη του βασιλιά Αλκίνοου που έσωσε τον Οδυσσέα, όταν ναυάγησε στη Χώρα των Φαιάκων -που πολλοί την ταυτίζουν με την Κέρκυρα.

Έπειτα, η Σίσι, η θλιμμένη πριγκίπισσα και το Αχίλλειο, το παλάτι των στεναγμών της. Η θερινή έπαυλη του Άγγλου Αρμοστή. Εικόνες μεγαλοπρεπείς που παρελαύνουν σε κάθε γωνιά του νησιού.

Οι διακοπές στην Κέρκυρα αποτελούν μία μοναδική εμπειρία ζωής. Την εποχή του Πάσχα λαμβάνουν χώρα διάφορα έθιμα και ξεχωριστοί εορτασμοί στο νησί, ενώ το πιο χαρακτηριστικό τοπικό έθιμο είναι οι «μπότηδες», τα κανάτια που ρίχνουν οι ντόπιοι από τα παράθυρα.

Ζάκυνθος: Το λουλούδι της ανατολής

Η Ζάκυνθος είναι το νοτιότερο νησί του Ιονίου και γνωστή για τις εντυπωσιακές παραλίες της. Οι Βενετσιάνοι ονόμασαν τη Ζάκυνθο «Φιόρο του Λεβάντε» (Il Fiore di Levante), που σημαίνει «Άνθος της Ανατολής». Με το όνομα αυτό θέλησαν να περιγράψουν την πλούσια φυσική ομορφιά του νησιού, που ξεχωρίζει για την ποικιλία των λουλουδιών, των δέντρων και των άγριων βοτάνων του.
Το Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου είναι, επίσης, ένας από τους σημαντικότερους βιότοπους στην Ελλάδα για την προστασία της χελώνας Caretta Caretta και της μεσογειακής φώκιας Monachus Monachus.

Κεφαλονιά: Ένα από τα πιο κοσμοπολίτικα νησιά του Ιονίου

Στο Ιόνιο Πέλαγος, ανάμεσα στα υπόλοιπα εξωτικά νησιά, στέκει μεγαλόπρεπη η Κεφαλονιά. Πολυφωτογραφημένη, πολυσυζητημένη, πολυαγαπημένη εντός και εκτός συνόρων. Η ομορφιά της, οι αρχοντικές πόλεις της και τα υπέροχα αξιοθέατά της σε Αργοστόλι, Ληξούρι, Φισκάρδο, Άσος και το Σπήλαιο της Μελισσάνης είναι μερικά από αυτά που μαγεύουν τους επισκέπτες.

Η μεγαλύτερη του Ιονίου, η Κεφαλονιά, με τις συναρπαστικές παραλίες και τα καταπράσινα βουνά υπήρξε πάντα άκρως δημοφιλής προορισμός. Οι κάτοικοί της γλεντζέδες, γελαστοί, «έξω καρδιά». Νησί μεγάλων ποιητών, συγγραφέων, μουσικών. Χαρίζει μια ανάλαφρη χαρά και ευδιαθεσία, μια ανεμελιά ζηλευτή και αξέχαστη.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου