Κάστρο του Πλαταμώνα
© Pixabay
Ταξιδια

12+1 λόγοι που αξίζει να επισκεφθείς την Πιερία χειμώνα-καλοκαίρι

Οδοιπορικό στα μέρη: Λιτόχωρο, Λεπτοκαρυά, Κατερίνη, Πλαταμώνα και Παλαιό Παντελεήμονα. Τι αξίζει να δεις, να φας, που αξίζει να μείνεις και ποιες στάσεις να κάνεις
marianna_manolopoyloy_.jpg
Μαριάννα Μανωλοπούλου
12’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Οδοιπορικό στην Πιερία. Οδηγός επιβίωσης: Τι αξίζει να δεις, πού να φας και να διασκεδάσεις

Ο ήλιος έβγαινε από τη θάλασσα και εμείς κοιτούσαμε την ανατολή από το μπαλκόνι του εξοχικού της ξαδέρφης μου. Τα παιδικά καλοκαίρια μου –ως γνήσια Λαρισαία– τα πέρασα στον Πλαταμώνα ανυπομονώντας να έρθει η ώρα για τα πρώτα μακροβούτια και στη συνέχεια, για τους λαχταριστούς λουκουμάδες με μπόλικη μερέντα ή παγωτό μηχανής από το Magic Duck. Κλασικά πράγματα. Το μέτρημα για τα παγωτά ήταν σταθερή αξία. Το πρώτο μου ποτό το ήπια στο Stavento και τα πρώτα σφηνάκια τεκίλα της ενήλικης ζωής μου, τα οποία συνεχίζω μέχρι σήμερα, στο Σφηνάκι bar. Αγαπημένο spot ήταν το λιμάνι, εκεί όπου αγνάντευα τα ψαροκάικα τη στιγμή που γυρνούσαν και είχαν απλωμένα τα δίχτυα με την ψαριά τους, κάνοντας τη διαλογή και το βράδυ το άραγμα με την παρέα στα βραχάκια. Eκεί όπου τα ζευγαράκια πιάνονταν με ευκολία χεράκι χεράκι και αντάλλαζαν τα πρώτα τους φιλιά.

Xειμώνα στην Πιερία ωστόσο, δεν είχα βρεθεί ποτέ. Περίπου 4 ώρες και 20 λεπτά μακριά από την Αθήνα ξεκινήσαμε το tour για την πατρίδα του Ορφέα, των Πιερίδων και των Μουσών. Παρασκευή απόγευμα φτάνουμε στο Λιτόχωρο, στην πρώτη μας στάση. Από τη μια βλέπουμε την κατοικία των θεών της αρχαιότητας, τον θρυλικό μισοχιονισμένο Όλυμπο, κι από την άλλη μια αχανή ακτογραμμή μήκους περίπου 80 χλμ. με πρασινογάλανα νερά, φουρτουνιασμένα και χρυσαφένια αμμουδιά. Αυτός ο μοναδικός συνδυασμός βουνού και θάλασσας είναι ένας από τους λόγους που η Πιερία ανήκει στους δημοφιλείς προορισμούς επισκεπτών εξωτερικού και εσωτερικού. Τακτοποιούμαστε στο τετράστερο ξενοδοχείο Hotel Dafni Plus (6974946590, 2352031327). Το δωμάτιό μου έχει θέα την πισίνα, ωραίο design, κορυφαία αισθητική και άνεση. Δημιουργήσαμε έναν οδηγό και παρακάτω σας έχουμε 13 λόγους που αξίζει να βρεθείτε στην Πιερία χειμώνα-καλοκαίρι και τι να κάνετε.

Πιερία
© Unsplash

© Unsplash

Οδοιπορικό στην Πιερία

Η επίσκεψη στο Ναυτικό Μουσείο Λιτοχώρου σε «ταξιδεύει»
Στις υπώρειες του μυθικού Ολύμπου, το ξεκίνημα της ξενάγησης έγινε στο Ναυτικό Μουσείο Λιτοχώρου που στεγάζεται στο νεοκλασικό κτίριο του Δήμου Δίου-Ολύμπου και ιδρύθηκε το 2002. Εκεί θα βρείτε σχεδόν πάντα τον πρόεδρο του μουσείου Ιωάννη Τριανταφύλλου, τον πρώην καπετάνιο με πάνω από 25 χρόνια υπηρεσίας στη θάλασσα, και κατάλληλο άνθρωπο συνάμα για να σας ξεναγήσει. Στα εκθέματα-κειμήλια της ναυτιλίας του μουσείου που έχουν διασωθεί, ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να δει όλη την γκάμα της ξυλόναυπηγικής ιστορίας της Ελλάδος από τη Μινωική εποχή, μέχρι τον 20ό αιώνα με αυθεντικά ομοιώματα από τους μοντελιστές Δημήτρη Μάρα και Αστέριο Παρλίτση, καθώς και έργα του πρακτικού καραβομαραγκού Νίκου Λαγόντσου. «Εδώ βλέπουμε τη γέφυρα ενός πλοίου όπως θα ήταν μέχρι τη δεκαετία του ’90, το τιμόνι και την πυξίδα. Όταν χρησιμοποιούσαμε την οδηγική πυξίδα μάλιστα, έπρεπε ο τιμονιέρης να βρίσκεται εδώ 24 ώρες», μας λέει ο πρόεδρος κατά την ξενάγησή μας. Πίνακες ζωγραφικής με καράβια, το λιτοχωρίτικο πλοίο, το σιαμπέκο (μικρό ιστιοφόρο ή και κωπήλατο), πολύμετρο, ναυτικοί χάρτες, εξάντες, οκτάντες, ναυτικοί κόμποι, ηλεκτρικά όργανα πλοίου, φωτογραφίες από τη ζωή ναυτικών του Λιτοχώρου στα καΐκια τους, λάβαρα και σφραγίδες συντεχνιών και συνδικαλιστικών ενώσεων Ναυτικών του Λιτοχώρου (19ος -20ός αιώνα) είναι μερικά μόνο από όσα θα ανακαλύψει κάποιος στη συλλογή.

(Ώρες λειτουργίας για τον Μάρτιο κάθε Παρασκευή και Σάββατο: 19:00 - 21:00, Κυριακή: 10:00 - 12:00)

Η βραδιά οινογνωσίας στο Olympus Wines στο Λιτόχωρο είναι ένα συνονθύλευμα γεύσεων και εμπειριών
Τρία τοπικά οινοποιεία που βρίσκονται σε υψόμετρο 300 μέτρων στον οικισμό της Ράχης, ένωσαν τις δυνάμεις τους και παρέχουν ιδιαίτερα κρασιά στο «Olympus Wines», έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο για γευσιγνωσίες κρασιού, και παράλληλα ένα από τα spots που ο επισκέπτης δεν πρέπει να παραλείψει στην επίσκεψή του στο Λιτόχωρο. Εκτός από τον ειδικό χώρο για γευσιγνωσίες κρασιού, δεν παύει να αποτελεί και ένα ατμοσφαιρικό wine bar που μοιάζει με κελάρι στο οποίο κυριαρχεί το ξύλινο στοιχείο και η ωραία ατμόσφαιρα. Πέρα από εξαιρετικής ποιότητας κρασιά θα δει κανείς να φιλοξενούνται και διάφορες εκθέσεις, όπως η έκθεση 7 έργων της διεθνώς καταξιωμένης ζωγράφου Αγγελικής Σιάμου που με αφορμή την παρουσίαση μιας νέας επετειακής ετικέτας για το Κτήμα Κούρτη, το Οινόβιον, λαμβάνει χώρα. Κεντρικό άξονά της αποτελούν τα στοιχεία της φύσης και η παράστασή τους με τα τέσσερα βασικά χρώματα. «Το σχεδιαστικό αφήγημα ως εκφραστικό μέσο της μάρκας αξιοποιεί αναφορές και τρόπο σύνθεσης που εκτείνεται από την ελληνική αρχαιότητα, την τοπική παράδοση, τα αρχέτυπα του Jung, μέχρι τις αλχημικές παραδόσεις του μεσαίωνα. Στη σχεδίαση επικρατούν στοιχεία της παράδοσης και οι ρίζες, αλλά τονίζεται περισσότερο η καινοτομία και η ιδιαιτερότητα του χαρακτήρα του οινοποιού Απόστολου Κούρτη» αναφέρει η καλλιτέχνιδα. Το πιο απολαυστικό σημείο της βραδιάς είναι όμως η δοκιμή του κρασιού. Είτε επιλέξεις ένα ποτήρι από το λευκό Οινόβιον, ένα ασύρτικο 100% στο οποίο κυριαρχούν αρώματα εσπεριδοειδών και μικρών ανθέων, είτε το Οινόβιον ερυθρό (ξινόμαυρο 50% – Merlot 40% – Cabernet Sauvignon 10%), ένα φρουτώδες κρασί, με βαθύ κόκκινο χρώμα και έντονα ιώδεις ανταύγειες, με αρώματα μικρών κόκκινων φρούτων και μαρμελάδας, δεν θα σε απογοητεύσουν, ενώ η συνολική εμπειρία του χώρου αξίζει και με το παραπάνω.

Extra info: Αν βρεθείς εκεί τριγύρω και σου ανοίξει η όρεξη μπορείς να επισκεφτείς το Sunday's Pizza Kouzina Bar για νόστιμο ιταλικό φαγητό, δροσερές σαλάτες pizza, μούρλια κριτσίνια κοτόπουλο, μανιτάρια σχάρας, foccacia με σκορδοβούτυρο, παρμεζάνα θυμάρι και ρίγανη, και ριζότο με ποικιλία μανιταριών και λάδι τρούφας του ονείρου. Επίσης, εκεί κοντά κάνε μια στάση και στο «Γαστροδρόμιο Εν Ολύμπω» ή το «Μεζέ μεζέ» για μεσογειακή, ευρωπαϊκή, ελληνική κουζίνα, με  αρκετές επιλογές, αλλά και πιάτα για βίγκαν.

Για τους φαν του κρασιού: Μη χάσεις την επίσκεψη στο οινοποιείο της οικογένειας Χρυσοστόμου
Στην ίδια λογική, ένα οινοποιείο που αξίζει κανείς να επισκεφτεί είναι αυτό της οικογένειας Χρυσοστόμου που βρίσκεται στην Πύδνα δίπλα στην εκκλησία του προφήτη Ηλία. Από τον πρώτο μικρό αμπελώνα που φύτεψε τότε ο παππούς Γιώργος Χρυσοστόμου, η οικογένεια Χρυσοστόμου έφτασε να καλλιεργεί 130 στρέμματα από ξενικές και ελληνικές ποικιλίες. Οι ποικιλίες που καλλιεργούνται σήμερα είναι Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah, Λημνιώνας, Ξινόμαυρο από ερυθρές και Sauvignon Blanc, Chardonnay, Μαλαγουζιά και Ασύρτικο από λευκές – που έγινε και προσωπικό αγαπημένο απ’ όσα δοκιμάσαμε. Οι μυρωδιές πολλές, αρώµατα λευκών λουλουδιών και εσπεριδοειδών και ευχάριστη, ζωηρή γεύση µε διακριτή αλλά αρµονικά ισορροπηµένη οξύτητα! Το σίγουρο είναι ότι ανάμεσα στα μεγάλα ξύλινα ράφια που τοποθετούνται οι φιάλες και περιμένουν μέχρι να έρθει η ώρα τους να βγουν στην κατανάλωση, θα βρεις εκείνο που σου ταιριάζει.

 

Oινοποιείο της οικογένειας Χρυσοστόμου

Οι must αρχαιολογικοί χώροι: Aρχαία πόλη της Πύδνας, Μουσειακή Αποθήκη Μακρυγιάλου και φυσικά το Δίον   
Το πρόγραμμά σου είναι καλό να περιλαμβάνει και γνωριμία με περιοχές του Πιερικού βορρά, στον Δήμο Πύδνας-Κολινδρού. Πρώτος σταθμός μας ήταν ο αρχαιολογικός χώρος της Πύδνας που διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην ιστορία της Μακεδονίας χάρη στο λιμάνι της και τη στρατηγική της θέση, ενώ σηματοδότησε την ίδρυση των πρώτων χριστιανικών κοινοτήτων στην Πιερία. Εκεί συναντήσαμε τον ιδιαίτερα φιλόξενο και γλυκύτατο Θανάση Γκιουλμετάρογλου, αρχαιοφύλακα της Αρχαίας Πύδνας, ο οποίος μας ξενάγησε στον χώρο (από εδώ περνά και ο Αγώνας Δρόμου «Το πέρασμα του Αποστόλου Παύλου»). Πέρα από την ξενάγηση και την θέα όμως, αξίζει να μπείτε και στο προσωπικό του καλυβάκι, να πιείτε τον μερακλίδικο ελληνικό καφέ που φτιάχνει και να χαζέψετε τις φωτογραφίες χιλιάδων ανθρώπων που το έχουν επισκεφτεί. Οι πληροφορίες και τα κατατόπια που ξέρει είναι πραγματικός θησαυρός για τη διαμονή σας εκεί και θα σας βοηθήσουν στο ταξίδι σας. Στο τέλος, είχαμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε και μοναδικά τοπικά εδέσματα όπως καταπληκτικά πισία τυριού και πατάτας, ωτία αλλά και απίστευτη γαλατόπιτα.

Μουσειακή Αποθήκη Μακρυγιάλου
Μουσειακή Αποθήκη Μακρυγιάλου

Next stop η Μουσειακή Αποθήκη Μακρυγιάλου. Συγκεκριμένα, το μουσείο φιλοξενεί ευρήματα που προέρχονται από την αρχαιολογική έρευνα στο βόρειο τμήμα του νομού Πιερίας, ενώ στην έκθεση παρουσιάζονται εμπορικοί αμφορείς από τις πόλεις της Πύδνας και της Μεθώνης, καθώς και αγγεία που χρονολογούνται από την εποχή του σιδήρου έως τους ελληνιστικούς χρόνους. Στο ισόγειο, ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να γνωρίσει τη διαδικασία της συντήρησης, αποθήκευσης και έκθεσης των ευρημάτων. Ένα από τα ιδιαίτερα ευρήματα είναι και το αγαλματίδιο του νέου την ώρα κάνει τον αιώνιο ύπνο με το σώμα του φτιαγμένο από φθαρτά υλικά – κυρίως πυλό. Σύντομα ετοιμάζεται μια νέα έκθεση με σημαντικά ευρήματα της περιοχής ενώ έπειτα από συνεννόηση διεξάγονται και εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολεία.

Μουσειακή Αποθήκη Μακρυγιάλου
Μουσειακή Αποθήκη Μακρυγιάλου

Μουσειακή Αποθήκη Μακρυγιάλου

«Σε μικρή απόσταση από την πλαγιά, στους πρόποδες του ιερού βουνού και στις όχθες του Βαφύρα λίγο πριν από τη συμβολή του με τον Ενιπέα, βρισκόταν η πόλη του Δίου, το μεγάλο ιερό του Ολύμπου. Είχε εξωραϊστεί σε μεγάλο βαθμό από τον Αρχέλαο, έναν από τους πρώτους βασιλιάδες της Μακεδονίας ο οποίος είχε καταφέρει να την κάνει άξια αντίζηλη των αθηναϊκών αποικιών, της Μεθώνης και της Πύδνας, τις οποίες επρόκειτο πολύ σύντομα να κυριεύσει ο Φίλιππος» όπως αναφέρει ο Fred Boissonnas στο φωτογραφικό λεύκωμα «Ο Όλυμπος του Boissonnas. H πρώτη ανάβαση στην κατοικία των θεών» του Γιάννη Κυρίτση. Η επίσκεψη στον  αρχαιολογικό χώρο του Δίον που εκτείνεται σε περίπου 1.500 στρέμματα και τα ανασκαφικά του ευρήματα ανάγονται κυρίως στους Ρωμαϊκούς και τους Παλαιοχριστιανικούς χρόνους είναι μια από τις αγαπημένες στάσεις των επισκεπτών. Στο πάρκο του Δίον θα θαυμάσετε, μέσα από έναν μαγικό περίπατο 4,5 περίπου χλμ., ό,τι έχει διασωθεί από το ιερό του Ασκληπιού, το ιερό της Δήμητρας, το ιερό του Διός Υψίστου, το ιερό της Ίσιδος, το ιερό του Ολυμπίου Διός κ.ά.

Extra info: Εκτός από τα παραπάνω, στην Πιερία υπάρχουν πολλές τοποθεσίες αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, όπως τα Παλιάμπελα Κολινδρού και το Κάστρο του Πλαταμώνα, για να θαυμάσετε τα πολυγωνικά εξωτερικά τείχη, τους πύργους και την απαράμιλλη θέα. Δείτε τι εξυπηρετεί στο πρόγραμμά σας και κάντε μια στάση. Αξίζει να σημειωθεί ότι η είσοδος στους αρχαιολογικούς χώρους της Πιερίας (αρχαία πόλη της Πύδνας και στη Μουσειακή Αποθήκη Μακρυγιάλου κ.ά) είναι δωρεάν.

Ο θρησκευτικός τουρισμός έχει ξεχωριστή θέση στην Πιερία
Σε απόσταση περίπου 30 χιλ. βόρεια της Κατερίνης σώζονται τα μνημεία διελεύσεως της πορείας του Απόστολου Παύλου. Ό,τι και αν επισκεφθείς, μην παραλείψεις να δεις το μνημείο του Απόστολου Παύλου στη Μεθώνη, τον ιστορικό οικισμό του Κολινδρού, αλλά και άλλα θρησκευτικά τοπόσημα, όπως η Ιερά Μονή Αγίου Αθανασίου Κολινδρού που αποτελεί μνημείο σύγχρονης εκκλησιαστικής αρχιτεκτονικής, η Μονή Οσίου Εφραίμ του Σύρου  12 χιλ. δυτικά από την Κατερίνη, η μονή του Αγίου Διονυσίου Ολύμπιου, η μονή Παναγίας Μακρυράχης που βρίσκεται σε απόσταση 25 χιλ. από την Κατερίνη κ.ά. Συνολικά στην Πιερία μπορεί να επισκεφτεί κανείς περίπου 35 χριστιανικά μνημεία, ανάλογα με τις προτιμήσεις του.

Διαδρομή Αποστόλου Παύλου

Το λαογραφικό μουσείο Δήμου Κολινδρού φέρνει στον νου αναμνήσεις
Το μουσείο στεγάζεται σε ένα αναπαλαιωμένο παραδοσιακό αρχοντικό των αρχών του 19ου αιώνα. Πρόκειται για μια διώροφη πλινθόκτιστη κατοικία που αποτελείται από δύο ορόφους με τους χώρους του να αποτελούν πιστή αναπαράσταση του παραδοσιακού σπιτιού, με έπιπλα της εποχής, ενώ τους τοίχους των δωματίων κοσμεί αρχειακό φωτογραφικό υλικό. Πιο συγκεκριμένα, στο ισόγειο παρουσιάζονται η ιστορική αναδρομή ανά τους αιώνες από τη νεολιθική εποχή, αρχαία, ρωμαϊκή, μέχρι τον μακεδονικό αγώνα και την απελευθέρωση, έκθεση βιβλίων και χειρογράφων και την αναπαράσταση παραδοσιακών επαγγελμάτων: πεταλωτή, τσαγκάρη, γεωργικά εργαλεία, παραγωγή κρασιού, μπακάλικο, καφενείο. Στον ημιώροφο συναντά κανείς το εργαστήριο υφαντικής και αντικείμενα που σχετίζονται με την εκπαίδευση στον Κολινδρό (παιδείας ενθύμιον), ενώ στον 1ο όροφο βλέπει την έκθεση σπάνιων αντικειμένων κοινωνικής-οικογενειακής ζωής και την έκθεση εργόχειρων. Το κομμάτι χαυλιόδοντα από μαμούθ που έχει 2 εκατ. χρόνια ζωής, συμφωνήσαμε με τον ντόπιο ξεναγό μας Δημήτρη Χλεμέ, Διευθυντή του 2ού Δημοτικού σχολείου Κολινδρού, πως είναι χωρίς αμφιβολία ένα από τα πιο ιδιαίτερα εκθέματα.

Μια στάση στο Αιγίνιο για να ενημερωθείς για τις «Ιστορίες των Πελαργών» 
Οι πελαργοί έρχονται στο Αιγίνιο ή αλλιώς το αγαπημένο «καταφύγιό» τους από μέσα Μαρτίου μέχρι το τέλος Αυγούστου. Στο παρατηρητήριο Αγαθούπολης συγκεντρώνονται πολλά είδη, ενώ ζούνε διάσπαρτα στις περίπου 60 τεχνικές φωλιές – καλάθια σε πλατείες και δρόμους πάνω σε κολόνες της ΔΕΔΔΗΕ. Σύντομα θα δημιουργηθεί ο κατάλληλος χώρος που θα μπορεί ο ενδιαφερόμενος να ενημερωθεί για το πώς θα βοηθήσει στην «ήρεμη διαμονή και σωστή φροντίδα τους» στον τόπο. Αυτήν την εποχή, οι φωλιές αποτελούν ένα από τα αξιοθέατα του Αιγινίου, ενώ η εικόνα των ζευγαριών των πελαργών που ταΐζουν τα μικρά τους αγαπημένο insta caption για τους επισκέπτες που χαζεύουν υπέροχο θέαμα.

Φεστιβάλ Ολύμπου
© Φεστιβάλ Ολύμπου

Όποιος δεν έχει πάει στο Φεστιβάλ Ολύμπου δεν ξέρει τι χάνει
Το Φεστιβάλ Ολύμπου ξεκίνησε το καλοκαίρι του 1971 και αποτελεί κορυφαίο πολιτιστικό γεγονός της Πιερίας. Βασικό κέντρο εκδηλώσεών του είναι το αρχαίο Δίον και άλλοι σημαντικοί αρχαιολογικού χώροι της Πιερίας, ενώ το πέρασμά τους από το φεστιβάλ έχουν κάνει μεγάλοι καλλιτέχνες όπως η Νάνα Μούσχουρη, ο Μίκης Θεοδωράκης, o Σταύρος Ξαρχάκος, η Μίλβα, ο Γιώργος Νταλάρας, η Χάρις Αλεξίου, ο Σωκράτης Μάλαμας, κ.ά. Βάλε το στην ατζέντα σου από τώρα για το καλοκαίρι που μας έρχεται και μείνε συντονισμένος για το πρόγραμμά του!

Φεστιβάλ Ολύμπου
© Φεστιβάλ Ολύμπου

© Φεστιβάλ Ολύμπου

Διασκέδαση και σκι στο χιονοδρομικό κέντρο του Ελατοχωρίου
«Είστε έτοιμες» μας ρωτάει; Με ένα στόμα μια φωνή απαντάμε «ναι» και κατεβάζουμε, με τη φίλη Λένα, την ασφάλεια για να ξεκινήσουμε τη βόλτα με το λιφτ στη βορειοανατολική πλευρά των Πιερίων Ορέων, στη θέση Παπά Χωράφι και σε υψόμετρο 1.450 μ. Το τοπίο μαγευτικό και η θέα προς τον Όλυμπο και τον Αλιάκμονα καταπληκτική! Το χιονοδρομικό Κέντρο Ελατοχωρίου απέχει μόλις 8 χλμ. από το γραφικό Ελατοχώρι και έχει γίνει δημοφιλής προορισμός στους λάτρεις των χειμερινών σπορ. Δυστυχώς τη φετινή χρονιά το νεότερο χιονοδρομικό κέντρο της Ελλάδος, λόγω απουσίας χιονιού, δεν λειτούργησε αρκετά αλλά αυτό δεν στέκεται εμπόδιο σε κάθε επισκέπτη που θέλει να το αναζητήσει, να απολαύσει τον καφέ ή το ποτό του στο διώροφο σαλέ με την μοντέρνα αισθητική. 

Χιονοδρομικό κέντρο του Ελατοχωρίου

Συγκεκριμένα, οι εγκαταστάσεις του χιονοδρομικού κέντρου περιλαμβάνουν 10 πίστες με κυμαινόμενη υψομετρική διαφορά και με διαφορετικό βαθμό δυσκολίας ώστε να ικανοποιούνται τόσο οι έμπειροι και απαιτητικοί σκιέρ, όσο και οι αρχάριοι που πρωτοδοκιμάζουν τις δυνατότητές τους. Η Κλειώ, για παράδειγμα, είναι από τις πιο δύσκολες με μήκος 3.050 μ., ενώ η Πολύμνια πολύ εύκολη με μήκος 5.800 μ. Ακόμη, λειτουργεί μια πίστα για snowboard και μια για έλκηθρα. Ο Πρόεδρος του Χιονοδρομικού Κέντρου Ελατοχωρίου, Δημήτρης Χασιώτης, μας αναφέρει ότι οι επισκέπτες που δεν ενδιαφέρονται για σκι μπορούν να κάνουν επίσης βόλτες στη φύση, υπαίθριες δραστηριότητες, πεζοπορία σε μονοπάτια με τη βοήθεια συνοδού, ποδηλασία και ιππασία.

Extra info: Αν βρεθείς Οκτώβρη στο Ελατοχώρι αξίζει να ζήσεις τη Γιορτή Μανιταριού!

Για πληροφορίες σχετικές με το χιονοδρομικό θα απευθυνθείτε στην κα Παναγιώτα Δρούγκα, Πρόεδρο Επαγγελματιών, 6948128104

Χιονοδρομικό κέντρο του Ελατοχωρίου

Χιονοδρομικό κέντρο του Ελατοχωρίου

Για τους μοναδικούς λαλαγγίτες, το λικέρ κράνα και το μοναδικό τσάι Ολύμπου
Μπαμπάτσικοι, λαχταριστοί με μπόλικη ζάχαρη, κανέλα και τυρί φέτα, μοσχοβολούν με το που μπαίνεις στο μαγαζί. Οι λαγγίτες ή λαλαγγίτες, όπως τους ονομάζουν στα μέρη εδώ, φτιάχνονται με αλεύρι, νερό, μαγιά και αυγά, για σημαντικά γεγονότα της ζωής όπως γεννήσεις, χαρές και νέα ξεκινήματα. Με αυτό ακριβώς το γλύκισμα μας υποδέχτηκε η οικοδέσποινα της καφετέριας Ίταμος, Παναγιώτα Δρούγκα, ιδιοκτήτρια και πρόεδρο των επαγγελματιών Ελατοχωρίου για να μας καλωσορίσει. Πέρα από το να απολαύσει κανείς τον καφέ ή το τσάι του βουνού Ολύμπου έχει τη δυνατότητα να βρει στον χώρο της και τοπικά προϊόντα. Είχα την τύχη να γνωρίσω και δύο μικρούς επισκέπτες από τον Πολύγυρο Χαλκιδικής, την Αναστασία και τον Παναγιώτη, που βρέθηκαν για μονοήμερη με τη μαμά τους εκεί, νωρίς το μεσημέρι. Μου είπαν ότι τους άρεσαν πολύ τα γλυκά και το ρόφημα σοκολάτα, ενώ η μαμά τους μου πρότεινε να μη φύγω αν δεν δοκιμάσω λικέρ κράνα. Έτσι κι έκανα και το προτείνω ανεπιφύλακτα!

Η περιήγηση και το φαγητό στον Παλαιό Παντελεήμονα είναι καθαρό δεκάρι
Μόλις 8 χλμ. μακριά από τον Πλαταμώνα σε υψόμετρο 440 μ. βρίσκεται ο παραδοσιακός οικισμός του Παλαιού Παντελεήμονα ή αλλιώς το επονομαζόμενο «μπαλκόνι» του Ολύμπου. Όταν φτάσετε στο χωριό θα αφήσετε το όχημά σας και θα μπείτε περπατώντας στο πλακόστρωτο για ατελείωτες βόλτες στα γραφικά λιθόχτιστα στενάκια και αγορές τοπικών προϊόντων. Το κρέας έχει την τιμητική του στην περιοχή οπότε όπου κι αν καθίστε (είτε στη ζεστή και παραδοσιακή ταβέρνα Πέτρινο είτε στον Όλυμπο) θα απολαύσετε κεμπάπ (κοντοσούβλι) πρόβειο και χοιρινό (εδώ κεμπάπ δεν εννοούμε τα σουτζουκάκια, έχε το στον νου σου) του ονείρου, παϊδάκια, κόκορα κρασάτο με χυλοπίτες, στιφάδο αγριογούρουνο στον φούρνο. Δεν είναι τυχαίο αν στον δρόμο ακούσεις από κανέναν επισκέπτη να ρωτά «Για τα παϊδάκια και το κεμπάπ καλά ήρθαμε;», με έναν ντόπιο να του δείχνει τον δρόμο προς την πλατεία. Απαραίτητη στάση είναι και το παλιό καφενείο για να απολαύσετε με θέα τον Όλυμπο, Τα γλυκά της Φωφώς που είναι περιζήτητα. Σε ένα φιλόξενο περιβάλλον που δεσπόζει το φολκλόρ θα γευτείς γλυκά ταψιού και κουταλιού εκμέκ-κανταΐφι, ρεβανί, πατσαβουρόπιτα, αράπικο (κέικ σοκολάτας με σιρόπι σοκολάτας), μυρμηγκάτο με παντεσπάνι βανίλιας και κομμάτια σοκολάτας, σιρόπι και γλάσο σοκολάτα τρο-με-ρό! Πριν φύγεις βγάλε μια φωτογραφία την ταμπέλα που γράφει «Καλό ταξίδι φίλε μου, καλή επιστροφή σου! Να ξέρεις πως θα νοιάζομαι πάντα για τη ζωή σου!! Το χωριό» και δώσε υπόσχεση να επιστρέψεις σύντομα.

Παλαιός Παντελεήμονας

Extra info: Επισκέψου το πρωτοποριακό πρόγραμμα για τα ελληνικά δεδομένα, Pieria Immon Club που αποτελεί το διεθνές κέντρο στο οποίο προσφέρονται προγράμματα που αφορούν την υγεία, τη διατροφή, την άσκηση κ.ά παρέχοντας πρωτοποριακές συμβουλευτικές ιατρικές υπηρεσίες με την ανάπτυξη πρότυπων εφαρμογών.

Παλαιός Παντελεήμονας

Και παραλίες έχω… Πάμε μια βόλτα;
Αφού φύγεις από τον Παλαιό Παντελεήμονα, κάνε μια στάση για ένα ποτάκι ή καφέ στον πολυχώρο Gallaria, καφετέρια και χώρος εκθέσεων και πολιτιστικών εκδηλώσεων που βρίσκεται στην  παραλία του Παντελεήμονα στη θέση της εγκαταλελειμμένης γαλαρίας που χρονολογείται από το 1915. Το μέρος αυτό τα καλοκαίρια αποτελεί αγαπημένο spot των επισκεπτών, όπως και το beach bar Βάρκα που βρίσκεται επίσης στην περιοχή. Γενικότερα μια από τις πιο ωραίες παραλίες στην περιοχή είναι αυτή του Παντελεήμονα. Έχει μεγάλο μήκος, κρυστάλλινα νερά και σε κάποια σημεία θα βρείτε άμμο, αλλού βοτσαλάκια και αλλού έναν συνδυασμό. Από παραλίες ο Πλαταμώνας που πολλοί τον αποκαλούν «Μύκονο της Πιερίας» λόγω της νυχτερινής του ζωής, έχει επίσης ωραία παραλία, ενώ δίπλα βρίσκονται οι Νέοι Πόροι, ο οικισμός που διαθέτει μία από τις πιο δημοφιλείς παραλίες στην περιοχή για τα ρηχά νερά και την μεγάλη έκταση. Στην Κατερίνη η παραλία έχει χρυσή, λεπτή, καθαρή άμμο και είναι αβαθής, στην Πλάκα Λιτοχώρου η παραλία έχει άμμο, μικρό βοτσαλάκι, καθαρά νερά (ρίξε μια ματιά στο MANDALA Seaside Luxury για μπάνιο και Caldera Bar για ποτό), ενώ η Λεπτοκαρυά έχει επίσης σχετικά ρηχά νερά και μεγάλη παραλία (τσέκαρε το Le Moon Luxury Sea Side Beach Bar Restaurant).

Η ανάβαση στον Μύτικα, την κορυφή του Ολύμπου είναι μια μοναδική εμπειρία
Ο Όλυμπος αποτελεί ορόσημο για τους λάτρεις της ορεινής πεζοπορίας και η κατάκτησή του μια από τις  μεγαλύτερες απολαύσεις. Η πρώτη ανάβαση σύμφωνα με επιτόπιο ημερολόγιο (Le tourisme en Grece) έγινε μάλιστα στις 20 Ιουλίου 1913, ανήμερα του Προφήτη Ηλία. Αν αποφασίσετε να το τολμήσετε, καλό είναι να ξεκινήσετε ξημέρωμα στην τοποθεσία Πριόνια στα 1.200 μ. υψόμετρο, με προορισμό τα 2.100 μ. όπου βρίσκεται το πρώτο καταφύγιο για στάση «Σπήλιος Αγαπητός». Εκεί να απολαύσετε τη θέα προς το Λιτόχωρο και το Αιγαίο και να ξεκουραστείτε για να συνεχίσετε την επόμενη μέρα στο κεντρικό μονοπάτι Ε4 μέχρι την κορυφή Σκάλα και έπειτα να ακολουθήσετε το πέτρινο μονοπάτι προς τον περίφημο Μύτικα στα 2.918 μ. και 8 εκατοστά.

Extra info: Ο βασικός εξοπλισμός γι’ αυτές τις περιπτώσεις καλό θα είναι να περιλαμβάνει υπνόσακο και υπόστρωμα, χοντρό μπουφάν, ζευγάρια κάλτσες, ισοθερμικό και αδιάβροχο, μαζί με τρόφιμα όπως μπάρες δημητριακών, νερά και ισοτονικά (σακίδιο 13 περίπου κιλών), scrambling, κράνος προφύλαξης από τις πέτρες.

Μύτικας
© Unsplash

© Unsplash

Δειτε περισσοτερα