Ταξιδια

Greek Adventure Riders: Περιπέτειες και πολλά χιλιόμετρα με adventure μηχανές

Από το βορειότερο σημείο της Ευρώπης, το Nordkapp ως το Μαρόκο: Τα συναρπαστικά ταξίδια μιας παρέας φίλων που αγαπούν τις περιπέτειες με τις μηχανές

Κατερίνα Καμπόσου
ΤΕΥΧΟΣ 849
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Greek Adventure Riders: Μια παρέα 4 φίλων λύνει ταξιδιωτικές απορίες με μηχανές. Τι πρέπει να προσέξεις,αν θέλεις να κάνεις το ίδιο.

«Ξεκινάμε οι 6 μας, τρεις μοτοσικλέτες από την Κατερίνη με πρώτη στάση στην Ηγουμενίτσα. Από εκεί παίρνουμε το πλοίο για την Ανκόνα της Ιταλίας και θα πάμε οδικώς στη Βαρκελώνη από όπου και θα περάσουμε απέναντι για Μαρόκο».  Έτσι αρχίζει το καινούριο βίντεο των Greek Adventure Riders στο κανάλι τους στο Youtube. Ο πυρήνας τους αποτελείται από μία παρέα τεσσάρων ατόμων από την πόλη της Κατερίνης, τον Θεοδόση Δάλλα, τον Γιάννη Μπατζιογιάννη, τον Σοφοκλή Οφίδη και τον Γιώργο Παπαδόπουλο. Ο καθένας τους με διαφορετικό background, επάγγελμα και διαφορετική εμπειρία στην οδήγηση αλλά με κοινή αγάπη για τη μοτοσικλέτα, τα ταξίδια και την περιπέτεια.

Αρχικά ξεκίνησαν ως μία ομάδα που ανέβαζε ταξιδιωτικό υλικό στα social media, ερασιτεχνικά vlogs και φωτογραφίες από το κινητό, αλλά γρήγορα το εξέλιξαν και ξεκίνησαν να ψάχνονται για οργανωμένες βόλτες σε όλη την Ελλάδα, συγκεντρώνοντας δεκάδες adventure μοτοσικλέτες και δημιουργώντας μία πολύ δεμένη κοινότητα.

«Η παρέα ταξιδεύει με μηχανές εδώ και αρκετά χρόνια, αλλά πάντα είχαμε μια δίψα για νέες προκλήσεις, νέες διαδρομές, καινούργιο εξοπλισμό και γενικά οτιδήποτε αφορά τη μοτοσικλέτα. Συνειδητοποιήσαμε λοιπόν ότι λείπει από την adventure κοινότητα κάτι οργανωμένο στα social media και το YouTube. Έτσι, δημιουργήθηκαν οι Greek Adventure Riders. Adventure λέγονται οι μοτοσικλέτες οι οποίες είναι κατασκευασμένες για να  μπορούν να ανταπεξέλθουν σε μία διαδρομή εντός αλλά και εκτός δρόμου. Είναι στην ουσία ταξιδιωτικές μοτοσικλέτες τις οποίες δεν τις σταματάει τίποτα, κατηγορία που επιλέγουν οι λάτρεις της περιπέτειας, του ταξιδιού και της εξερεύνησης» θα μου πει η ομάδα και συμπληρώνει: «Οι προορισμοί επιλέγονται ανάλογα με τo τι έχουν να μας προσφέρουν τα αξιοθέατα, είτε αυτό είναι ένα γραφικό χωριουδάκι, είτε απλά ένας ωραίος δρυμός μέσα στη φύση. Η προετοιμασία μας ξεκινάει από την εύρεση της καλύτερης διαδρομής προς αυτόν τον προορισμό και συνεχίζουμε με τα υλικοτεχνικά μέσα που θα χρειαστούμε για το ταξίδι. Τα ταξίδια εντός Ελλάδας είναι τις περισσότερες φορές ανοιχτά προς όλη την κοινότητα και μπορεί να ακολουθήσει οποιοσδήποτε έχει μία adventure μοτοσικλέτα  – έχουμε συγκεντρώσει μέχρι και 80 μηχανές. Έχουμε οδηγήσει σε πάρα πολλά μέρη στην Ελλάδα, από τον Έβρο μέχρι την Ήπειρο και από εκεί μέχρι την Κρήτη. Υπάρχουν σίγουρα παρά πολλά καθηλωτικά μέρη που κάθε φορά που τα επισκεπτόμαστε εντυπωσιαζόμαστε σαν να περνάμε πρώτη φορά, για παράδειγμα τα Τζουμέρκα και τα Άγραφα που ίσως είναι και ο αγαπημένος μας προορισμός στην Ελλάδα. Αντίθετα,τα ταξίδια μας στο εξωτερικό γίνονται μέχρι στιγμής αποκλειστικά από τον πυρήνα της ομάδας κι αυτό επειδή διαρκούν πολλές μέρες. Είναι πολυέξοδα και πολύ απαιτητικά οπότε είναι δύσκολο να συμβαδίζει κάποιος μαζί μας. Παράλληλα είμαστε κι εμείς εξαιρετικά επιλεκτικοί αναφορικά με το ποιον θα πάρουμε μαζί».

Στο Nordkapp μπορεί κανείς να φτάσει μέσω του Ε69, ο οποίος είναι ο βορειότερος δημόσιος δρόμος στην Ευρώπη ενώ το ακρωτήριο περιλαμβάνει ένα βράχο ύψους 307 μέτρων με ένα επίπεδο οροπέδιο στην κορυφή του, όπου οι επισκέπτες –όταν οι καιρικές συνθήκες το επιτρέπουν– μπορούν να παρατηρήσουν τον ήλιο του μεσονυχτίου και τη θέα της Θάλασσας Μπάρεντς. Πέρσι το καλοκαίρι οι Greek Adventure Riders έφτασαν μέχρι εκεί και πρόσφατα ως την έρημο Μερζούγκα στο Μαρόκο, περιοχές του χάρτη-ορόσημα για τη μοτοσικλετιστική κοινότητα. Οι δυσκολίες αλλά και το αγαπημένο τους κομμάτι ταυτίζονται και δεν είναι άλλο, από την εξερεύνηση απομονωμένων και δύσβατων περιοχών οδηγώντας την αγαπημένη τους μοτοσικλέτα, όπως περιγράφει ο Θεοδόσης.

«Τόσο η Νορβηγία όσο και το Μαρόκο είναι τα πιο ιδιαίτερα μέρη που έχουμε επισκεφτεί οπότε θα τα βάζαμε στην κορυφή της λίστας μας, το καθένα για τους λόγους του. Στη Νορβηγία οδηγήσαμε δίπλα σε αμέτρητους καταρράκτες και λίμνες, σε μία χώρα με τρομερές υποδομές και πολύ υψηλό βιοτικό επίπεδο. Οι εμπειρίες μας εντός του Αρκτικού Κύκλου, καθώς φτάναμε στο Nordkapp, αλλά και κατά την επιστροφή μας, θα μείνουν ανεξίτηλες! Οδηγούσαμε πέντε μέρες με καταρρακτώδη βροχή, κάτι που μας κούρασε ιδιαίτερα, σωματικά αλλά και ψυχολογικά. Φυσικά η δύναμη της θέλησης ήταν δυνατότερη και δεν πτοηθήκαμε! Όπως λένε “The best view comes after the hardest climb”. Το ίδιο  δηλαδή απομονωμένο μονοπάτι που θα μας αγχώσει και θα μας προβληματίσει η διάσχισή του, το ίδιο είναι που θα μας δώσει και τη μεγαλύτερη ικανοποίηση όταν το ολοκληρώσουμε. Από την άλλη, φέτος στο Μαρόκο είχαμε τη χαρά να οδηγήσουμε στην έρημο Μερζούγκα αλλά και σε άλλα απομονωμένα μέρη όπου συναντήσαμε κόσμο να ζει στα όρια της φτώχειας και καταστάσεις που μας θύμισαν παλαιότερες εποχές. Δεν ξεχνιέται και το ατύχημά μου εκεί όταν έπεσα ενώ διασχίζαμε την έρημο με αποτέλεσμα να σπάσω το χέρι μου. Πέρα από τον πόνο και το άγχος που επικράτησε έπρεπε να διαχειριστούμε την όλη κατάσταση μαζί, με ψυχραιμία και καλή οργάνωση. Ακολούθησε μία αρκετά μεγάλη επιχείρηση για την απομάκρυνσή μου από το σημείο της πτώσης, όπως και της μηχανής μου. Εντέλει, ευτυχώς όλα πήγαν καλά και τώρα έχουμε μία πολύ δυνατή ιστορία να διηγούμαστε!

Το μπάτζετ που χρειάζεται κάποιος για να ακολουθήσει σε μια οργανωμένη βόλτα εντός Ελλάδας είναι οι βενζίνες του και η διατροφή του, αφού συνήθως επιλέγουμε να κατασκηνώσουμε στους προορισμούς που πάμε. Ενδεικτικά, για δύο μέρες το κόστος είναι λιγότερο από 100 ευρώ. Τα μεγάλα μας ταξίδια στο εξωτερικό από την άλλη κοστίζουν μερικές χιλιάδες ευρώ, ανάλογα πάντα τον προορισμό και τις μέρες που θα διαρκέσουν».

Τα social media και το YouTube είναι ο σύνδεσμος της τολμηρής ομάδας με τον κόσμο. Μέσω των social media προβάλλουν τις περιπέτειές τους, τα event και ό,τι άλλο αφορά τον αναβάτη adventure. Ταυτόχρονα ο κόσμος αλληλεπιδρά και μοιράζεται μαζί τους εμπειρίες, φωτογραφίες και διάφορες ταξιδιωτικές απορίες προκειμένου να πάρει ιδέες. Τι θα πρέπει να προσέξει κανείς σε αυτή την περίπτωση, ρωτάω τους μηχανόβιους: «Το πιο σημαντικό τιπ που δίνουμε στους αρχάριους είναι να δώσουν πολύ μεγάλη έμφαση στον προστατευτικό εξοπλισμό. Δυστυχώς πολλοί αναβάτες σπαταλάνε του κόσμου τα λεφτά στη μοτοσικλέτα τους και μετά κάνουν εκπτώσεις στον εξοπλισμό, ο οποίος θα τους προστατέψει όταν κάτι πάει στραβά.

Όποια γυναίκα θέλει μπορεί να ακολουθήσει τα ταξίδια μας όπως και έχει συμβεί αρκετές φορές, είτε σαν συνοδηγός αλλά ακόμα καλύτερα σαν οδηγός. Θεωρείται κατά βάση ανδροκρατούμενο σπορ αλλά βλέπουμε όλο και περισσότερες γυναίκες να συμμετέχουν και αυτό είναι πολύ ευχάριστο! Καθώς η ομάδα μεγαλώνει, δένεται μέρα με τη μέρα και εμείς αντλούμε έμπνευση από αυτό. Συνεπώς, θέλουμε να οργανώσουμε ακόμα παραπάνω βόλτες εντός της χώρας αλλά και να φτάσουμε όσο πιο μακριά μπορούμε, εκτός. Πέρσι Ευρώπη, φέτος Αφρική, ίσως του χρόνου πάμε προς Ασία!» 

Τις περιπέτειες των Greek Adventure Riders μπορείς να δεις στο www.greekadvriders.gr.