Ταξιδια

Ένα τεράστιο τούνελ κάτω από τους καταρράκτες του Νιαγάρα (εικόνες, βίντεο) - Άνοιξε στο κοινό

Θαύμα μηχανικής αλλά και τουριστικός πόλος έλξης η σήραγγα μήκους 670 μέτρων

Newsroom
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Οι καταρράκτες του Νιαγάρα αποκαλύπτουν μια αθέατη πτυχή τους - Ένα τούνελ μήκους 670 μέτρων, θαμμένο βαθιά κάτω από το νερό.

Ένα υδάτινο θαύμα που αποτελεί ταξιδιωτικό πόλο έλξης εδώ και τουλάχιστον δύο αιώνες, οι καταρράκτες του Νιαγάρα αποκαλύπτουν φέτος μια αθέατη πτυχή τους. Πρόκειται για μια τεράστια σήραγγα μήκους 670 μέτρων, θαμμένη βαθιά κάτω από τον καταρράκτη, η οποία ήταν απαγορευμένη έως σήμερα στους επισκέπτες.

Οι βράχοι κάτω από τον γιγάντιο τριπλό καταρράκτη που απλώνεται στα σύνορα μεταξύ της πολιτείας της Νέας Υόρκης των ΗΠΑ και της επαρχίας Οντάριο του Καναδά, κρύβουν λαξευμένους θαλάμους, κατασκευασμένους ώστε να αναχαιτίζουν τις ισχυρές δυνάμεις της φύσης που βροντούν από πάνω.

Και τώρα, μια σήραγγα 670 μέτρων που κατασκευάστηκε πριν από περισσότερο από έναν αιώνα στην καναδική πλευρά του Νιαγάρα, άνοιξε για το κοινό προκειμένου να αποκαλύψει την τρομερή κλίμακα αυτών των θαυμάτων της μηχανικής.

Από τον Ιούλιο του 2022, το τούνελ του Νιαγάρα αποτελεί μέρος των περιηγήσεων της περιοδείας του σταθμού ηλεκτρισμού του καταρράκτη, που ξεκίνησε ένα χρόνο νωρίτερα. Η εξερεύνησή του προσφέρει μια συναρπαστική ματιά στο πρωτοποριακό έργο που βοήθησε στη μετάβαση αυτής της γωνιάς της Βόρειας Αμερικής στη σύγχρονη εποχή.

Η εξερεύνησή του τούνελ στους καταρράκτες του Νιαγάρα προσφέρει μια συναρπαστική ματιά στο πρωτοποριακό έργο © Niagara Parks

Ο σταθμός παραγωγής ενέργειας, που λειτούργησε από το 1905 έως το 2006, εκτρέπει το νερό από τον πανίσχυρο ποταμό Νιαγάρα για να λειτουργήσει γιγάντιες γεννήτριες που ηλεκτροδοτούσαν την περιφερειακή βιομηχανία και συνέβαλαν στο να γίνει το κοντινό λιμάνι των Μεγάλων Λιμνών του Μπάφαλο γνωστό ως η Πόλη του Φωτός.

Η περιοχή γύρω από τον καταρράκτη, σύμφωνα με την ξεναγό του σταθμού Έλενα Ζόριτς, ήταν κάποτε κέντρο δραστηριότητας για επιχειρηματίες που ήθελαν να επωφεληθούν από την εκμετάλλευση υδροηλεκτρικής ενέργειας.

Ο υδροηλεκτρικός σταθμός Άνταμς ήταν ο πρώτος που άνοιξε, λειτουργώντας από την πλευρά των ΗΠΑ από το 1895 έως το 1961. Από την καναδική πλευρά, η Ontario Power Company λειτούργησε από το 1905 έως το 1999 και ο σταθμός παραγωγής ενέργειας του Τορόντο από το 1906 έως το 1974.

Σήμερα, ο σταθμός Niagara Parks είναι το μοναδικό άθικτο υδροηλεκτρικό εργοστάσιο στον κόσμο της εποχής του. Αρχικά λειτουργούσε από την Canadian Niagara Power Company, χρησιμοποίησε γεννήτριες Westinghouse για να δημιουργήσει εναλλασσόμενα ρεύματα που κατοχυρώθηκαν με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας από τον εφευρέτη Νίκολα Τέσλα - τεχνολογία αιχμής για εκείνη την εποχή.

O σταθμός Niagara Parks είναι το μοναδικό άθικτο υδροηλεκτρικό εργοστάσιο στον κόσμο της εποχής του © Niagara Parks

Ένας γυάλινος ανελκυστήρας κατεβάζει τους επισκέπτες 55 μέτρα πέρα ​​από τα έξι επίπεδα υποδομής που απαιτούνται για τη διαδικασία παραγωγής υδροηλεκτρικής ενέργειας. Στο κάτω μέρος είναι το τούνελ όπου θα έβγαινε το νερό.

Η σήραγγα, η οποία είναι σχεδόν οκτώ μέτρα ύψος και έξι μέτρα πλάτος, είναι επίσης ένα ιστορικό, μοναδικό αξιοθέατο και περιλαμβάνεται στην τιμή εισόδου του σταθμού παραγωγής ενέργειας.

Από τον Ιούλιο του 2022, το τούνελ του Νιαγάρα αποτελεί μέρος των περιηγήσεων της περιοδείας του σταθμού ηλεκτρισμού του καταρράκτη © Niagara Parks

«Χρειάστηκαν χιλιάδες εργάτες επί τέσσερα χρόνια για να ανασκάψουν τον σχιστόλιθο κάτω από την κύρια αίθουσα παραγωγής χρησιμοποιώντας φανάρια, δυναμίτη, αξίνες και φτυάρια», λέει ο Μαρσέλο Γκρουόσο, ανώτερος διευθυντής μηχανικής στην Επιτροπή Πάρκων του Νιαγάρα, ο οποίος συμμετείχε στο έργο από την απαρχή του το 2017.

Κοντά στο τέλος του τούνελ ένα βουητό αρχίζει να γεμίζει τον αέρα. Το φυσικό φως χύνεται καθώς το μονοπάτι βγαίνει σε μια πλατφόρμα θέασης 20 μέτρων, στο επίπεδο του ποταμού, που βρίσκεται σχεδόν στη βάση του καταρράκτη Χόρσου. Ο Γκρουόσο πρέπει να φωνάξει για να ακουστεί πάνω από το αδιάκοπο σφυροκόπημα.

Ο σταθμός παραγωγής ενέργειας, που λειτούργησε από το 1905 έως το 2006, εκτρέπει το νερό από τον πανίσχυρο ποταμό Νιαγάρα για να λειτουργήσει γιγάντιες γεννήτριες © Niagara Parks

«Εδώ είναι όπου το νερό από τη σήραγγα χύνεται στο ποτάμι. Είναι το καλύτερο μέρος για να δεις τους καταρράκτες».

Η πλατφόρμα δίνει επίσης στους επισκέπτες μια κούρνια για να παρακολουθήσουν τα τουριστικά σκάφη, γεμάτα με επιβάτες με αδιάβροχα.

Μια επίσκεψη στον σταθμό παραγωγής ενέργειας και στο τούνελ διαρκεί περίπου δύο ώρες, αλλά για να συμμετάσχει κανείς στη βραδινή ξενάγηση συνιστάται μια διανυκτέρευση. Τα καταλύματα κυμαίνονται από ξενοδοχεία υψηλότερης ποιότητας με θέα στους καταρράκτες, όπως το Hilton, έως καταλύματα χαμηλότερου προϋπολογισμό, όπως το Days Inn.

Tο μονοπάτι βγαίνει σε μια πλατφόρμα θέασης 20 μέτρων, στο επίπεδο του ποταμού, που βρίσκεται σχεδόν στη βάση του καταρράκτη Χόρσου © Niagara Parks

Όσο για το φαγητό, οι καταρράκτες του Νιαγάρα ήταν κάποτε αυστηρά ένα είδος πόλης για χοτ ντογκ και τηγανιτές πατάτες. Το γρήγορο φαγητό είναι ακόμα εδώ, αλλά η εστίαση έχει αναβαθμίσει τις υπηρεσίες της.

Ένα ταξίδι στους καταρράκτες του Νιαγάρα δίνει ενέργεια με πολλούς τρόπους. Είναι ένα μέρος φυσικής ομορφιάς, αλλά μπορεί επίσης να σας κάνει να σκεφτείτε δύο φορές για τις φυσικές δυνάμεις που συνεχίζουν να διαμορφώνουν τη σύγχρονη ζωή μας.

(Με πληροφορίες του CNN)