Ταξιδια

Ελαφόνησος 2022: Οδηγός για αξιοθέατα, παραλίες και φαγητό

Ο Παράδεισος επί της Γης βρίσκεται στη Λακωνία

A.V. Team
ΤΕΥΧΟΣ 836
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ελαφόνησος: Τι να δεις, πού να κολυμπήσεις, πού να μείνεις και πού να φας το καλοκαίρι του 2022

Το νησί που ενέπνευσε τον µύθο της χαµένης Ατλαντίδας βρίσκεται σε απόσταση 500 µέτρων από την απέναντι πελοποννησιακή ακτή κι είναι από τα λίγα που µπορεί κανείς να προσεγγίσει οδικώς (παίρνοντας µετά το καραβάκι, συνεχή δροµολόγια διάρκειας 10 λεπτών). Σπάνια χλωρίδα και πανίδα, ψηλές αµµοθίνες και υπέροχων σχηµατισµών θαλασσόκεδρα στις παραλίες του νησιού, οι δίδυµες και συγκλονιστικές παραλίες του Σίµου και του Σαρακήνικου (ανάµεσα στις καλύτερες της Μεσογείου για να µην πούµε και του κόσµου όλου), γαλαζοπράσινα νερά, ειδυλλιακά ηλιοβασιλέµατα, γραφικά γεφύρια, ταβερνάκια, καφέ και µπαράκια είναι µερικά µόνο από αυτά που θα σε σαγηνεύσουν στο µικρό νησί της Λακωνίας και θα σε κάνουν να πηγαίνεις ξανά και ξανά.

Πού να µείνεις
Οι περισσότεροι φτάνουν στην Ελαφόνησο µε σκοπό να µείνουν στο Simos Camping (2734022672, 2734022057, www.simoscamping.gr). Μόλις 50 βήµατα µακριά από την οµώνυµη παραλία, διαθέτει σκηνές και bungalows για όσους είναι φαν του camping αλλά δεν θέλουν να κουβαλάνε τα σχετικά, ενώ οι εγκαταστάσεις του περιλαµβάνουν –µεταξύ άλλων– καφετέρια, εστιατόριο και mini-market. Κατά τα λοιπά, ξενοδοχεία και ενοικιαζόµενα δωµάτια θα βρείτε αρκετά και στην Ελαφόνησο (λιµάνι) αλλά και στους οικισµούς Κάτω Νησί, Καπάρι και Λεύκη.

Πού να κολυµπήσεις
Η µεγάλη δύναµη της Ελαφονήσου είναι οι παραλίες της, µε πρώτη και καλύτερη την παραλία του Σίµου, χαρακτηρισµένη ως προστατευόµενη περιοχή ΝΑTURA, µε µια τεράστια αµµουδιά, εντυπωσιακούς αµµόλοφους, τιρκουάζ νερά (και πάρα πολύ κόσµο τους «καυτούς µήνες). Βουτιά επιβάλλεται και στην παραλία Κοντογόνι κοντά στο λιµάνι µε ψιλή άµµο και ρηχά νερά, είναι η αγαπηµένη των ντόπιων. Η Λεύκη στην ανατολική πλευρά της Ελαφονήσου φηµίζεται για τα σµαραγδένια νερά και τον πλούσιο βυθό της. Στην Παραλία της Παναγίας αξίζει να πας απόγευµα και να µείνεις µέχρι τη δύση για να απολαύσεις το ηλιοβασίλεµα. Βόρεια θα βρεις τον Μάγγανο, µια ήσυχη, απέραντη, αµµουδερή παραλία.

Πού να φας
Η Ελαφόνησος έχει πολύ φρέσκο ψάρι, όπου το βρεις να το τιµήσεις. Όσο για τις τιµές, αυτές κυµαίνονται στον µέσο όρο των ελληνικών νησιών. Στην οικογενειακή παραδοσιακή ταβέρνα της Ουρανίας (6984619220), µπροστά στην παραλία και στο γραφικό λιµανάκι του νησιού, θα φας ολόφρεσκο ψαράκι, θαλασσινά και τροµερούς µεζέδες. Η ταβέρνα Σπύρος- Σπυριδούλα (2734061082), σερβίρει αυθεντικό ελληνικό φαγητό - να δοκιµάσεις οπωσδήποτε τη φηµισµένη αστακοµακαρονάδα και την ψαρόσουπα µε ψάρια ηµέρας. Στα Νησιά της Παναγίας (6988039796), θα πας για παραδοσιακό τσαΐτι (τηγανητές πίτες µε τυρί και δυόσµο),για την ιδιαίτερη τονοσαλάτα και κυρίως για τη φοβερή θέα, ίσως το καλύτερο ηλιοβασίλεµα του νησιού. Μη φύγεις χωρίς να φας κόκορα κοκκινιστό. 

Δήμος: 2734061055
Αστυνομία: 2734061111
Λιμεναρχείο: 2734022228
Κέντρο Υγείας: 2734061294