Ταξιδια

Ο Άγιος Νικόλαος Κρήτης της Ελένnς Γεωργακοπούλου

«Πρέπει να έρθει το τέλος του κόσµου για να µην κατέβω στην Κρήτη...»

A.V. Guest
ΤΕΥΧΟΣ 836
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

H δηµιουργός του KupoTV Ελένη Γεωργακοπούλου γράφει για τον δικό της Άγιο Νικόλαο στην Κρήτη

Την πρώτη φορά, πιτσιρίκι µε τους γονείς µου και την αδελφή µου, πέρυσι µε τις φίλες µου και τον Kupo, µερικές φορές µε καράβι άλλες µε αεροπλάνο, µε καλό καιρό ή µε µελτέµια, πρέπει να έρθει το τέλος του κόσµου για να µην κατέβω στην Κρήτη. Γιατί τόσο πάθος; Γιατί εκεί είχα τα περισσότερα «πρώτα». Πρώτη φορά που έκανα θαλάσσιο σκι, πρώτη φορά που έπαιξα Arcade, πρώτη φορά που ήπια αλκοόλ, πρώτη φορά που βγήκα σε µπαρ, πρώτη φορά που είδα τον ήλιο να ξεµυτίζει από τη θάλασσα, την ανατολή. Είναι το µόνο µέρος που έχω επισκεφθεί και είτε βρίσκεται σε νεκρή σεζόν είτε «βουλιάζει» το λιµάνι από τουρίστες, ποτέ δεν ένιωσα ότι κάτι µου λείπει. Οι µέρες περνούν πριν το καταλάβω. Θα ξυπνήσω να φάω το τέλειο πρωινό στο ξενοδοχείο (ή δεν θα ξυπνήσω στη ώρα µου… και θα φάω hot-dog στο pool bar), θα αράξω όλη µέρα στην ξαπλώστρα διαβάζοντας ή ζωγραφίζοντας, κάπου ενδιάµεσα θα βρω την ενέργεια για ένα wakeboard και αφού µπανιαριστούµε, φάµε, και βγει το κουτάβι την απογευµατινή του βόλτα, σειρά έχει το Aquarius Pub, το οποίο, όσα χρόνια κι αν περάσουν, δεν πρόκειται να βαρεθώ ποτέ. Το ίδιο ισχύει και για τα after-hours σάντουιτς της Μαρίας και για το άραγµα στη λίµνη του Αγίου Νικολάου, τις ώρες που όλοι κοιµούνται και η τόση ηρεµία σε κάνει να βγάζεις σενάρια επιστηµονικής φαντασίας για το τι µπορεί να συνέβη και η πόλη ερήµωσε. 

 

Ο Άγιος Νικόλαος προσφέρει όµορφες παραλίες, οικογενειακές δραστηριότητες, πάρα πολλές επιλογές φαγητού (από φρέσκο ψαράκι, παραδοσιακό φαγητό και γκουρµέ εστιατόρια µέχρι σουβλάκι και πίτσα), νυχτερινή ζωή για όλα τα γούστα (pubs, bars, clubs, ελληνάδικα) και καφέ/ παγωτό στην ξακουστή και πανέµορφή λίµνη. Εγώ πάντως, για να είµαι ειλικρινής, πάω γιατί κάθε φορά που βλέπω τους ανθρώπους που έχω γνωρίσει εκεί και τους αγκαλιάζω (µία φορά τον χρόνο) η καρδιά µου γεµίζει αγάπη και χαρά. Πέρυσι το καλοκαίρι ήταν η πρώτη χρονιά του Kupo µαζί µου σε καλοκαιρινές διακοπές! Ευχαριστώ το Candia Park που τον δέχτηκε µε τόση αγάπη και όλα τα µαγαζιά που επισκεφθήκαµε και ασχολούνταν περισσότερο µαζί του παρά µ’ εµάς! 

 

Τόση ώρα που γράφω, συνειδητοποιώ ότι καµία χρονιά δεν µου άφησε δυσάρεστες αναµνήσεις. Σίγουρα κάποιες χρονιές ήταν ξεχωριστές, αλλά αναρωτιέµαι εάν όλα αυτά που ζούµε και αποτυπώνονται στη µνήµη µας ως «εξαίσια» έχουν να κάνουν µε το µέρος αυτό καθαυτό ή µε τη διάθεσή µας. Πρωτοπήγα, λοιπόν, πιτσιρίκι και πέρασα τόσο τέλεια που όλον τον χειµώνα δεν «έβαλα γλώσσα µέσα» µέχρι να ξαναπάµε. Την επόµενη χρονιά τα ίδια κι από τότε κάθε χρόνο τα ίδια! Από τότε, µέχρι και σήµερα, έχω πάει µε οικογένεια, µε φίλους, µε µικρές παρέες και έχω ακούσει µόνο θετικά σχόλια από τους καλεσµένους µου, µε ελάχιστες εξαιρέσεις 2-3 ανθρώπων των οποίων η «φάση» ήταν µια µόνιµη µιζέρια και γκρίνια είτε βρίσκονταν σε πεντάστερο ξενοδοχείο στο Bali είτε σε σκηνή στο camping. Ίσως τελικά ο λόγος που ερωτευόµαστε κάποια µέρη να είναι 50% οι άνθρωποί του και 50% η διάθεσή µας!

* Η Ελένη Γεωργακοπούλου ασχολείται µε τις Kαλές Tέχνες και τη γραφιστική. Είναι η δηµιουργός του KupoTV, µε πρωταγωνιστή τον Κupo, ένα  χαριτωµένο και πανέξυπνο Cavalier King Charles Spaniel που οι περιπέτειές του έχουν γίνει viral στο Τik Tok µε πάνω από 100.000 followers. Mια σελίδα-store στο web site µε προϊόντα στα οποία πρωταγωνιστεί ο ίδιος, έχει στόχο να συλλέξει χρηµατικά ποσά για την ενίσχυση των αδέσποτων και για τα καταφύγια µε ζώα.