Ταξιδια

Κίμωλος 2022: Οδηγός για αξιοθέατα, παραλίες και φαγητό

Ιδανικός προορισµός για ήρεµες διακοπές, µε καλό φαγητό, µπάνιο σε πεντακάθαρα νερά και ξεκούραση

A.V. Team
ΤΕΥΧΟΣ 836
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Κίμωλος: Τι να δεις, πού να κολυμπήσεις, πού να μείνεις και πού να φας το καλοκαίρι του 2022.

Με περίπου 1.000 µόνιµους και φιλόξενους κατοίκους, η Κίµωλος είναι το νησί που θα σε γοητεύσει ήδη αγναντεύοντάς την από το πλοίο της γραµµής και σίγουρα θα την ερωτευθείς µε το που πατήσεις το πόδι σου στο λιµάνι της. Ιδανικός προορισµός για ήρεµες διακοπές, µε καλό φαγητό, µπάνιο σε πεντακάθαρα νερά και ξεκούραση, πήρε το όνοµά της από το λευκό πέτρωµα που κυριαρχεί σε πολλά σηµεία του νησιού και µοιάζει µε κιµωλία.

 

Τι να δεις

Το Χωριό είναι ένας πανέµορφος οικισµός, µε κατάλευκα σπίτια, λουλουδιαστές αυλές, µικρά στριφογυριστά δροµάκια και άπειρες ευκαιρίες για την τέλεια φωτογραφία των διακοπών σου. Στο κέντρο του Χωριού βρίσκεται το Κάστρο και όσο πιο κοντά σε αυτό βρίσκεται κάποιο σπίτι τόσο πιο παλιό είναι. Σίγουρα πρέπει να επισκεφθείς το Αρχαιολογικό Μουσείο, απέναντι από τον ναό της Παναγίας Οδηγήτριας, όπου παρουσιάζεται η αρχαία ιστορία της Κιµώλου από την Ύστερη Νεολιθική Εποχή. Στη συνέχεια να δεις το Σκιάδι, ένα τεράστιο πέτρινο µανιτάρι, στο κέντρο του νησιού, το οποίο συµπεριλαµβάνεται στον Άτλαντα γεωλογικών µνηµείων του Αιγαίου. Μπορείς ακόµα να φύγεις για µια µονοήµερη απέναντι στη Μήλο. Αξίζει. Επίσης, πέρα από το Χωριό µικρότεροι οικισµοί µε λίγους κατοίκους είναι η Ψάθη, η Γούπα, το Ρέµα, ο Καράς, τα Πράσσα και η Αλυκή.

 

Πού να κολυµπήσεις

Η οµορφότερη παραλία δίχως άλλο είναι τα Πράσσα, όπου πηγαίνει και το ΚΤΕΛ. Με τα πόδια προσεγγίσιµες είναι η Αλυκή, η Μπονάτσα, το Καλαµίτσι, ενώ µε καΐκι θα πας σε παραλίες που δεν γίνεται να επισκεφθείς µε τα πόδια αλλά και στο κοντινό, ακατοίκητο και ξακουστό για τα υπέροχα νερά του νησάκι Πολύαιγος. Φανταστικά είναι και τα κολπάκια Καράς και Ρέµα, για βουτιές από τα βράχια. Εδώ φυλάνε τις βάρκες τον χειµώνα οι ντόπιοι.

 

Πού να µείνεις

Αρκετές οι επιλογές, τόσο στο Χωριό, όσο και στο λιµάνι, ίσως όχι τόσο πολλές για τον κόσµο που επισκέπτεται το νησί ιδίως τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Μπορείς να πάρεις µια ιδέα από την επίσηµη ιστοσελίδα του δήµου www.kimolos.gr. Δυστυχώς, οργανωµένο κάµπινγκ δεν υπάρχει, αρκετοί όµως στήνουν διακριτικά τη σκηνή τους λίγο πιο µακριά από την πολυκοσµία και δεν τους ενοχλεί κανείς.

 

Πού να φας και να διασκεδάσεις

Πρώτα απ’ όλα δεν γίνεται να φύγει κανείς από την Κίµωλο χωρίς να δοκιµάσει την παραδοσιακή λαδένια, που φτιάχνεται µε ζυµάρι, φρέσκια ντοµάτα, κρεµµύδι και ελαιόλαδο, αλλά και την τυρένια, που είναι µια ανοιχτή τυρόπιτα µε φύλλο ζύµης ψωµιού. Θα βρεις, επίσης, ντόπια κρέατα, ολόφρεσκα ψάρια, µέλι και καλό κρασί.  Στο λιµάνι να φας στο Κύµα (2287051001), µπροστά στη θάλασσα, στο Χωριό στην Αυλή του Σάµπλου (2287051666). Για ποτό, στο Χωριό θα βρεις 4-5 καφέ µπαρ συγκεντρωµένα σχεδόν όλα σε ένα δυο γραφικά µικρά σοκάκια, ενώ πολύ ωραίο είναι και το καφενείο-µπαρ που βρίσκεται στο λιµάνι.

Δήμος: 2287051218
Ιατρείο: 2287051205
Αστυνομία: 2287051218
Λιμεναρχείο: 2287051071