Ταξιδια

Η Σίφνος της Ρένας Μόρφη

«Κοίτα να δεις, από κει που έφυγα νύχτα πριν 10 χρόνια, τελικά εδώ θα περάσω τα επόµενα καλοκαίρια µου και νιώθω πολύ τυχερή γι’ αυτό»

A.V. Guest
ΤΕΥΧΟΣ 793
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Η τραγουδίστρια Ρένα Μόρφη γράφει για τη δική της Σίφνο.

Διαλέγω να µιλήσω για τη Σίφνο γιατί είµαι ήδη εδώ. Το ρεπορτάζ, δηλαδή, είναι ζωντανό. Είναι 7 και 20 το πρωί και ετοιµάζοµαι να πάω να πιάσω το αρµυρίκι µου στο Αποκοφτό για να µείνω εκεί µέχρι το απόγευµα. Δεν χρειάζεσαι τίποτα άλλο. Μόνο η γλύκα και η ελευθερία που σου βγάζει η αίσθηση της απαλής άµµου και του βελούδινου αιγαιοπελαγίτικου νερού αρκούν για να παραδώσεις όλες σου τις διακοπές. Και να φανταστείς, ούτε του µπάνιου στη θάλασσα ήµουν ποτέ πολύ, ούτε του κάµπινγκ. Καθόλου, θα έλεγα. Αλλά όπως πάντα ο έρωτας έρχεται από εκεί που δεν το περιµένεις. Και στην περίπτωσή µου µε την Σίφνο δεν ήταν κεραυνοβόλος, είναι όµως παντοτινός.
 
Την πρώτη φορά που ήρθα όχι µόνο δεν την ερωτεύτηκα αλλά άλλαξα και νησί γρήγορα. Δεν µου άρεσε. Δεν την κατάλαβα. Όταν όµως άρχισα µέσα στα χρόνια να επιστρέφω και να τη γνωρίζω καλύτερα κατάλαβα ότι εδώ θα µπορούσα να ζήσω όλα µου τα καλοκαίρια.
 
Γιατί η Σίφνος έχει αυτό τον µαγικό συνδυασµό του κοσµοπολίτικου νησιού, του άγριου τοπίου και της παράδοσης στην απόλυτη ισορροπία. Δεν έχεις να λαχταρήσεις κάτι που να µη σου το προσφέρει. Από µοναχικές διακοπές, µέχρι ατελείωτα βράδια µε κοκτέιλ στο γνωστό στενό της Απολλωνίας κι από µια ντοµάτα από το µποστάνι που θα τη θυµάσαι για πάντα µέχρι fine dining.
 
Κατ’ αρχάς να ξέρεις πως θα µείνεις στο Γαλήνη στα Εξάµπελα, υπέροχη φιλοξενία, σωστά και καθαρά καινούρια δωµάτια, πολύ κοντά στο στενάκι της περατζάδας. Αν είσαι φουλ ερωτευµένος και έχεις ανάγκη από ατελείωτα φιλιά κάτω από τα αστέρια και ιδιωτικότητα τότε θα πας στο Verina Astra, µε φανταστικό εστιατόριο, που µπορεί και να µη χρειαστεί να βγεις ποτέ από κει.
 
Εκτός απ' τη γνωστή κυκλαδίτικη γοητεία, η Σίφνος έχει ένα βασικό ατού: το φαγητό! Εδώ µπορείς να γευτείς αυθεντική παράδοση, απλά τις συνταγές του νησιού χωρίς κάτι επιτηδευµένο, τη ρεβυθάδα την Κυριακή, το µαστέλο στον Λεµπέση στον Αρτεµώνα, αλλά ακόµη κι αν θες να αλλάξεις τελείως γεύση και διάθεση, σταµατάς στο Catch του Τζίµη στην Απολλωνία για τέλειο µπέργκερ ή super bowl, ακόµη και µια αληθινά ιταλική µακαρονάδα δίπλα στο Mamma Mia. Έρχοµαι πλέον χρόνια στο νησί και συνέχεια ανακαλύπτω καινούρια µέρη και καταστάσεις και το πιο σηµαντικό είναι ότι υπάρχουν νέοι άνθρωποι εδώ που ασχολούνται µε τον τουρισµό και τις επιχειρήσεις, που αγαπούν και σέβονται τον τόπο, γι’ αυτό και αυτό το νησί δεν χάνει ποτέ τον χαρακτήρα και τη φινέτσα του αλλά ταυτόχρονα συνεχώς προχωρά και εξελίσσεται.
 
Ένα τέτοιο παράδειγµα είναι το Κάστρο που αποτελεί πλέον τη «νέα φάση» του νησιού. Αδιαπραγµάτευτα το πιο γραφικό και ροµαντικό σηµείο, µε το που το βλέπεις από µακριά νιώθεις την αύρα που θα σε κυριέψει µόλις πλησιάσεις. Η άλλοτε πρωτεύουσα, ένα κάστρο που χτίστηκε τον 14ο αιώνα πάνω στην αρχαία ακρόπολη, κουβαλάει πολλή ιστορία και µυστήριο στα σοκάκια της. Ανεβοκατεβαίνεις στα στενά και είναι σα να ακούς τους µύθους για τους πειρατές µέχρι να βγεις στο ξέφωτο µε τη θέα που σου κόβει την ανάσα. Εκεί στο τέρµα, πάνω από το εκκλησάκι των Επτά Μαρτύρων, ο Νώντας, ο Ορέστης και ο Νίκος µόλις άνοιξαν το πρώτο wine bar του νησιού, τη Loggia, µε προσεγµένες και σπάνιες ετικέτες που και να µην είσαι γνώστης του κρασιού θα καταλάβεις ότι ήρθες στο σωστό µέρος για να µυηθείς ή απλά να συνδέσεις όλες σου τις αισθήσεις, λιτά, µε αγάπη και γούστο, χωρίς φανφάρες και ποζεριές. Οµολογώ πως δεν υπάρχει πιο µαγικό µέρος για να απολαύσεις το κρασί σου και να ζήσεις την απόλυτη εµπειρία των Κυκλάδων χαζεύοντας τον ορίζοντα που το βράδυ λούζεται µε το φεγγάρι και από κάτω, στα Σεράλια, φέγγει σαν φωτιά στην άµµο η Cantina του Γιώργου, που µετά το απεριτίφ σου θα κατέβεις για το καλύτερο δείπνο των διακοπών σου.
 
Α! Και όλα αυτά σε µόλις 2,5 ώρες από τον Πειραιά.
 
Κοίτα να δεις, από κει που έφυγα νύχτα πριν 10 χρόνια, τελικά εδώ θα περάσω τα επόµενα καλοκαίρια µου και νιώθω πολύ τυχερή γι’ αυτό.
 
* Η Ρένα Μόρφη είναι τραγουδίστρια. Φέτος µαζί µε τον Νίκο Πορτοκάλογλου παρουσίαζαν στην ΕΡΤ1 την πολύ επιτυχηµένη εκποµπή «Μουσικό Κουτί». Το τελευταίο της album µε τίτλο «Σάµπα Τσικίτα» κυκλοφορεί από τη Minos EMI/UNIVERSAL.
 
Βρείτε τον καλοκαιρινό οδηγό για τη Σίφνο εδώ.