Ταξιδια

Ναύπακτος: H παραμυθένια πόλη

Ένα ταξίδι που θα σε κάνει να σκεφτείς: μήπως να ζούσα για πάντα εδώ;

114824-667199.jpg
Νατάσσα Καρυστινού
ΤΕΥΧΟΣ 750
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ναύπακτος
© Ανδρέας Γ. Μίντζας (@mintzas_view)

Ναύπακτος: Πώς θα πας, σε ποιες παραλίες θα κολυμπήσεις, ποια αξιοθέατα πρέπει να δεις και τι πρέπει να κάνεις στη μαγική αυτή πόλη

Την έχουν αποκαλέσει πόλη μαγική, βγαλμένη από παραμύθια, ιδανική για τους ερωτευμένους και για όσους είναι ερωτευμένοι με την ομορφιά. Δυόμισι ώρες από την Αθήνα με χαλαρή οδήγηση και ξεδιπλώνεται ένας κόσμος που μοιάζει να ξεπήδησε από τη μηχανή του χρόνου. Σε κάθε βήμα, από το πανέμορφο λιμάνι μέχρι τα γραφικά στενάκια με τα πετρόχτιστα σπίτια, συνυπάρχουν η αύρα της πλούσιας ιστορίας με το σφυγμό της σύγχρονης ζωής. Η Ναύπακτος, με σχεδόν 20.000 μόνιμους κατοίκους και χιλιάδες ακόμη ορκισμένους θαυμαστές, η δεύτερη σε πληθυσμό πόλη του Νομού Αιτωλοακαρνανίας, θα σας διηγηθεί δεκάδες μυστικά και ιστορίες, πολλά περισσότερα από τον ταξιδιωτικό οδηγό που ακολουθεί και τον οποίο σας προτείνουμε ως ένα πρώτο μικρό χάρτη για ένα ταξίδι που θα σας μείνει αξέχαστο.

Το λιμάνι
Υπέροχα γραφικό, πρωί και βράδυ, χαρακτηρίζεται από τους δύο βραχίονες του κάστρου οι οποίοι ξεκινούν από την κορυφή του λόφου και καταλήγουν στη θάλασσα, όπου με δύο πύργους κλείνουν την είσοδο του λιμανιού – σαν να το αγκαλιάζουν. Είναι η καρδιά της πόλης, εδώ θα κάνετε τις βόλτες σας, αλλά και στο διπλανό Στενοπάζαρο, ένα πλακόστρωτο σοκάκι με διώροφα παραδοσιακά κτίρια που σφύζει από χρώμα και ζωή. Να πιείτε νερό από την επιβλητική πέτρινη βρύση στη βάση του μεγάλου πλάτανου κοντά στην εκκλησία του Αγίου Δημητρίου. Εδώ τριγύρω βρίσκονται και τα περισσότερα καφέ και εστιατόρια της πόλης. Tips γνώσης για να πείτε στην παρέα: Το άνοιγμα του λιμανιού είναι 35 μέτρα, ενώ το άγαλμα στο δυτικό βραχίονα είναι του Ανεμογιάννη, ενός ναύτη που έδωσε τη ζωή του σε μια αποστολή αυτοκτονίας το 1821.

Το επιβλητικό Κάστρο
Βρίσκεται σε υψόμετρο περίπου 200 μέτρων, ακριβώς πάνω από την πόλη της Ναυπάκτου. Θα εντυπωσιαστείτε από τις μεγαλοπρεπείς οχυρώσεις, αποτέλεσμα των διαδοχικών κατασκευαστικών φάσεων, από την αρχαιότητα έως και την τουρκοκρατία. Το Κάστρο της Ναυπάκτου αποτελεί  ένα από τα πιο σημαντικά και καλοδιατηρημένα παραδείγματα φρουριακής αρχιτεκτονικής στην Ελλάδα. Περιβάλλεται από πευκόδασος, ενώ υπάρχει και καφέ για να πάρετε μια ανάσα.

Ρομαντική βόλτα στο Ρολόι
Αξίζει να ανεβείτε μέχρι το Ρολόι, το νεότερο μνημείο της Ναυπάκτου, το οποίο χτίστηκε το 1914 από τον Μητροπολίτη Σεραφείμ Δομβοΐτη επάνω στο βυζαντινό κάστρο. Θα φτάσετε ανηφορίζοντας απ’ το πλακόστρωτο σοκάκι πίσω απ’ τον Άγιο Δημήτριο και ανεβαίνοντας μερικά σκαλιά, αλλά η θέα στις κόκκινες από τα κεραμίδια στέγες των σπιτιών και το λιμάνι από ψηλά θα σας ανταμείψει.

Ναύπακτος

Γνωρίζατε ότι εδώ πολέμησε ο Θερβάντες;
Μάλιστα, υπάρχει και το άγαλμά του, στη δεξιά πλευρά του λιμανιού, με τον χώρο να έχει ονομαστεί «Πάρκο Θερβάντες». Ο Ισπανός συγγραφέας, «πατέρας» του Δον Κιχώτη, το 1571 συμμετείχε σε μία από τις σημαντικότερες ναυμαχίες της παγκόσμιας ιστορίας, στη Ναυμαχία της Ναυπάκτου. Όπως λέει η ιστορία, ο Θερβάντες επιβαίνει στην ιταλική φρεγάτα «Μαρκέσα» και, αν και άρρωστος καθώς έπασχε από ελονοσία, αποφάσισε να πολεμήσει. Στη μάχη τραυματίστηκε στο αριστερό του χέρι, το οποίο έμεινε παράλυτο για το υπόλοιπο της ζωής του.

Επίσκεψη στον Πύργο Μπότσαρη
Θα τον ανακαλύψετε ανηφορίζοντας στα πλακόστρωτα δρομάκια βόρεια της πλατείας του λιμανιού. Χτισμένος σε δύο φάσεις, τον 15ο και 16ο αιώνα, ο Πύργος Μπότσαρη χρησιμοποιήθηκε για τη στέγαση διαφόρων ηγεμόνων της περιοχής, όμως μετά την απελευθέρωση της πόλης, το 1829, ήρθε στην κατοχή του Σουλιώτη στρατηγού, Νότη Μπότσαρη. Σήμερα ο πύργος ανήκει στο «Ίδρυμα Δημητρίου και Αίγλης Μπότσαρη» και φιλοξενεί διαρκή έκθεση αντιγράφων από πίνακες, χάρτες και σχεδιάσματα που έχουν σχέση με τη Ναυμαχία της Ναυπάκτου.

Εξόρμηση στην ορεινή Ναυπακτία
Αγαπημένος προορισμός για τους απανταχού φυσιολάτρες και τους πεζοπόρους, καθώς μπορεί κανείς να διασχίσει την ορεινή Ναυπακτία  μέσα από τις ειδικά χαραγμένες  διαδρομές – μονοπάτια, που περνούν από δάση, μικρές χαράδρες, χειμάρρους, γραφικά χωριά και μία εκπληκτική χλωρίδα. Εδώ και ο ποταμός Εύηνος, με οργανωμένες εγκαταστάσεις για καγιάκ, ράφτινγκ, κάνιονινγκ κ.λπ. Extra tip: Έχοντας τη Ναύπακτο ως βάση, μπορείτε, επίσης, να κάνετε εκδρομές προς Λευκάδα, Ιωάννινα, Πρέβεζα, Πάργα, Γαλαξίδι, Δελφούς, Αράχοβα

Οι πεντακάθαρες παραλίες
Ανατολικά και δυτικά της πόλης υπάρχουν δύο πανέμορφες παραλίες, αμφότερες με γαλάζια σημαία και με πελώρια αιωνόβια πλατάνια πίσω τους. Η μία βρίσκεται στη συνοικία Ψανή, μήκους ενός χιλιομέτρου, με δημοτική πλαζ κι έναν παραλιακό δρόμο από αυτούς που θες να περπατάς πάνω κάτω, πάνω κάτω, όλη την ώρα. Η δεύτερη παραλία βρίσκεται στην περιοχή του Γριμπόβου. Και αυτή έχει πολλά καφέ, εστιατόρια, ξενοδοχεία. Κι αν θέλετε να πάτε λίγο πιο μακριά, μπορείτε να επιλέξετε τις όμορφες παραλίες της γειτονικής Φωκίδας: Χιλιαδού, Μοναστηράκι, Σκάλωμα, Μαραθιάς και Σεργούλα. Αξέχαστη επιλογή και το μικροσκοπικό νησάκι Τριζόνια, μία ώρα οδικώς από τη Ναύπακτο μέχρι το χωριό Χάνια κι έπειτα με το καΐκι σε πέντε λεπτά.

Πώς θα πάτε στη Ναύπακτο
Η πρόσβαση από την Αθήνα μπορεί να γίνει μέσω της Κορίνθου και είτε της Γέφυρας είτε του πορθμείου Ρίου-Αντιρρίου μετά από διαδρομή 218 χιλιομέτρων, καθώς και μέσω Λιβαδειάς και Ιτέας μετά από διαδρομή 270 χιλιομέτρων. Μπορείτε, επίσης, να πάτε με ΚΤΕΛ, τα οποία αναχωρούν δύο φορές την ημέρα από τα ΚΤΕΛ Κηφισού (Κηφισού 100, ΚΤΕΛ Αιτωλοακαρνανίας 2105129293).

Χρήσιμα τηλέφωνα
Κέντρο Υγείας Ναυπάκτου 2634360000, Αστυνομικό τμήμα 2634027258, Τμήμα Τροχαίας 2634027453, Λιμενικός Σταθμός Αντιρρίου 2634031296, Λιμενικός Σταθμός Ναυπάκτου 2634027909

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ