Ταξιδια

H Κίμωλος του Πλάτωνα Παπαγιαννόπουλου

«Όλα άσπρα και παστρικά και φούξια μπουκαμβίλιες ανθισμένες»

A.V. Guest
ΤΕΥΧΟΣ 749
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

O Πλάτων Παπαγιαννόπουλος μας μιλάει για την δική του Κίμωλο

Το φετινό μου καλοκαίρι ξεκίνησε με ένα ταξίδι στη μαγευτική Κίμωλο. Ένας προορισμός που θα μου μείνει αξέχαστος. Έφτασα στο νησί με την «παντόφλα» που πήρα από τα Πολλώνια στο ΒΑ άκρο της Μήλου και από τη στιγμή της άφιξης μου δεν σταμάτησα να απολαμβάνω την υπέροχη φιλοξενία των κατοίκων και την ομορφιά αυτού του τόπου.

Ευγενικοί, φιλόξενοι και χαμογελαστοί κάτοικοι που χαίρονταν όταν βλέπουν επισκέπτες, ετοίμαζαν τα μαγαζιά τους ενώ οι νοικοκυρές μαγείρευαν με ανοιxτά πόρτες και παράθυρα με τις μυρωδιές από τις κουζίνες τους να σου σπάνε τη μύτη.

Ελλάδα όμορφη! Όλα άσπρα και παστρικά και φούξια μπουκαμβίλιες ανθισμένες. Ήπια ένα ελληνικό καφεδάκι στο καφενείο του νησιού και στη συνέχεια περπάτησα όλα τα στενάκια για να εξερευνήσω το νησί.

Οι μαγικές παραλίες του νησιού είναι απερίγραπτης ομορφιάς, σαν να κολυμπάς συνέχεια σε πισίνα. Τόσο διαυγής και καθαρή είναι η θάλασσα. Αν σε βγάλει ο δρόμος σου μέχρι εκεί αξίζει να πας στο Ρέμα με τα καταγάλανα νερά, στη Γούπα, σ’ ένα πολύ ήσυχο κόλπο με ψαρόβαρκες, στον Καρρά με τα τρομερά νερά και τον βράχο που μοιάζει με ελέφαντα, και φυσικά μην παραλείψεις να επισκεφτείς τη γνωστή σε όλους παραλία της Αλυκής και τα Πράσσα με την υπέροχη λευκή παραλία.

Για ουζάκι και τσίπουρο στο χωριό επισκέφθηκα τις Κυκλάδες ένα μικρό κουτουκάκι με τέλεια μεζεδάκια.

Φαγητό στο λιμάνι έφαγα στο εστιατόριο του Νίκου, το Κύμα. Πολύ ωραίο σεβίτσε και πεντανόστιμη χταποδοσαλάτα με πλιγούρι. Στο χωριό έφαγα στον Αυγουστή που έχει το Μελτέμι, γκουρμέ κουζίνα με την πιο ωραία θέα σε όλο νησί, καθώς και στον κύριο Αποστόλη που έχει την ταβέρνα Καλή καρδιά με παραδοσιακά φαγητά που αξίζει να δοκιμάσετε, όπως κατσικάκι στη γάστρα και τυροπιτάκια που δεν θα ξεχάσετε ποτέ!

Στο Καλαμίτσι, μετά τις βουτιές, αξίζει να δοκιμάσετε φρέσκο μπαρμπούνι στην ομώνυμη ταβέρνα, ολόφρεσκιες σαλάτες από το μποστάνι του κυρίου Στέλιου, καθώς και φρέσκα αγγουράκια, ντομάτες και φασολάκια με γεύση από άλλη εποχή. Στην Αλυκή στο εστιατόριο Σάρδης έφαγα την καλύτερη αστακομακαρονάδα και μοναδική ψαρόσουπα με φρέσκο ψάρι. 

Για παγωτό επισκέφτηκα το παγοτοπωλείο Stavento στο χωριό ενώ στο λιμάνι, δίπλα ακριβώς από το Κύμα, δοκίμασα τα τρομερά γλυκά του ζαχαροπλαστείου Ραβέντι.

Το καλύτερο σας το άφησα για το τέλος !

Μαζί με το συγκλονιστικό ηλιοβασίλεμα αξίζει να απολαύσετε τα δροσερά κοκτέιλ και ποτά στην Αγορά. Θα με θυμηθείτε. 


*Ο Πλάτων Παπαγιαννόπουλος είναι μοντέλο.