Ταξιδια

Φολέγανδρος 2020: Αξιοθέατα, παραλίες, φαγητό, διασκέδαση

Οι γαλαζοπράσινες παραλίες της Φολεγάνδρου θα σε μαγέψουν

A.V. Team
ΤΕΥΧΟΣ 749
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Φολέγανδρος 2020: Τι να δεις, πού να κολυμπήσεις, πού να μείνεις και πού να φας το καλοκαίρι του 2020

Αν πάρεις το γρήγορο ferry σε μόλις 4 ώρες από το λιμάνι του Πειραιά, θα φτάσεις σε ένα σημείο του Αιγαίου που για χρόνια κράταγε κρυμμένα τα μυστικά του, σήμερα όμως μοιράζεται απλόχερα τις ομορφιές του με τον τυχερό του επισκέπτη. Η Φολέγανδρος, μεταξύ της Σικίνου και της Μήλου,  είναι μια άλλη ματιά στο Αιγαίο, μακριά από τον υπερ-τουρισμό. Εδώ θα έρθεις κοντά με τους κατοίκους, θα νιώσεις την άγρια και αυθεντική κυκλαδίτικη εμπειρία. Μόλις 32 τετραγωνικά χιλιόμετρα σε έκταση, μην το σκέφτεσαι καν, φόρεσε τα αθλητικά σου παπούτσια, καπέλο και αντιηλιακό, βγες έξω από τους οικισμούς και περπάτησε-ανακάλυψε το νησί.

Τι να δεις
Το λιμάνι Καραβοστάσης είναι αυτό που σε καλωσορίζει μόλις φτάσεις με το ferry. Εδώ θα βρεις ό,τι χρειάζεσαι για να συνεχίσεις οργανωμένος τις διακοπές σου (πληροφορίες για το νησί και για ακτοπλοϊκά εισιτήρια, μίνι μάρκετ, διάφορα μαγαζιά, ταβέρνες). Η γραφική Χώρα της Φολεγάνδρου, 3 περίπου χιλιόμετρα απόσταση από το λιμάνι, είναι το σημείο αναφοράς του νησιού και μία από τις πιο όμορφες Χώρες των Κυκλάδων. Με τα γραφικά της καλντερίμια και σοκάκια, τις πλατείες και αυλές, τα κατάλευκα σπίτια με τα πολύχρωμα λουλούδια στις μικρές αυλές, τα μικρά μαγαζάκια για να φας και να πιεις το ποτό σου, χωρίς πολυκοσμία, θα περάσεις αξέχαστα. Χωρίς να το καταλάβεις, θα βρεθείς μέσα στο Κάστρο, το πιο παλιό κομμάτι της Χώρας. Στην καστροπολιτεία της Φολεγάνδρου κάνεις ένα νοερό ταξίδι πίσω στο χρόνο, με κουρσάρους, Βενετούς και παλιούς κατοίκους του νησιού να οχυρώνονται πίσω από τα κάστρα. Η θέα σου κόβει την ανάσα, η βόρεια πλευρά του Κάστρου είναι χτισμένη κυριολεκτικά στο χείλος του γκρεμού. Έχεις δει το ηλιοβασίλεμα από τη Φολέγανδρο; Συναγωνίζεται επάξια αυτό της Σαντορίνης…

Η Άνω Μεριά, λίγο πάνω από τη Χώρα, είναι ο δεύτερος οικισμός του νησιού, πιο «αγροτικός» και ήσυχος. Απαραίτητη οπωσδήποτε μια βόλτα στο ναό της Παναγίας, περίπου 15 λεπτά με τα πόδια από τη Χώρα.

Πού να κολυμπήσεις
Οι γαλαζοπράσινες παραλίες της Φολεγάνδρου θα σε μαγέψουν. Κάποιες έχουν πρόσβαση μόνο με καραβάκι, όπως ο Άγιος Νικόλας, το Λιβαδάκι και το Κάτεργο, όλες τους «κρυμμένες» ανάμεσα σε πελώριους βράχους, με εικόνες που θα κρατήσεις μέσα σου για χρόνια. Άλλες πανέμορφες παραλίες, με πιο εύκολη πρόσβαση και με ταβέρνες και καφέ τριγύρω τους, είναι η Αγκάλη, η Βάρδια, το Λιβάδι, το Λατινάκι, τα Χοχλίδια που βρίσκεται δίπλα στον οικισμό Καραβοστάση.

Πού να φας και να πιεις
Δεν γίνεται να επισκεφτείς τη Φολέγανδρο χωρίς να δοκιμάσεις κάποια από τα τοπικά της πιάτα. Μπορεί το άγονο έδαφος του νησιού να μην επιτρέπει τις πολλές καλλιέργειες αλλά οι ντόπιοι έχουν βρει το δρόμο προς τη γαστρονομία. Ματσάτα, η πρώτη λέξη που μας έρχεται στο μυαλό, τα παραδοσιακά χειροποίητα ζυμαρικά του νησιού. Αν τα συνοδέψεις με κόκορα ή κουνέλι, θα απολαύσεις ένα θεϊκό τραπέζι. Και σκέτα όμως, με σάλτσα και τριμμένο τυράκι, κάνουν περίφημα τη δουλειά τους. Μη διανοηθείς να χάσεις και τις καλασούνες, τις παραδοσιακές πίτες της Φολεγάνδρου. Με γέμιση σουρωτό, το μαλακό τυρί του νησιού, είναι απλά ακαταμάχητες. Για το τέλος, πάρε μια καρπουζόπιτα ή καρπουζένια όπως τη λένε οι ντόπιοι, με μέλι, σουσάμι και φυσικά καρπούζι.

Αστάρτη στη Χώρα είναι όλα αυτά τα χρόνια το σημείο για ποτό, ρακόμελα και άραγμα στα σκαλιά. Στις παρυφές του Κάστρου, η Λότζια είναι ένα παραδοσιακό καφενείο, όπως και το Πατητήρι, από τα παλιά της Φολεγάνδρου. Για ποτό και στα Beez, BaRaki και Wine Bar Merkouri. Για φαγητό, η Μέλισσα στην πλατεία έχει παραδοσιακή κουζίνα, το Sic είναι πιο «εναλλακτικό», με δικά τους προϊόντα και χορτοφαγικές προτάσεις, το Eva’s Garden είναι λίγο πιο γκουρμέ, όπως και το Blue Cuisine στη Χώρα. Στην Άνω Μεριά να πάτε στη Συνάντηση αλλά και στο καφεπαντοπωλείο της κυρίας Ειρήνης.

Πού να μείνεις
Μπορεί η Φολέγανδρος να είναι ένα από τα πιο μικρά νησιά των Κυκλάδων, με ήπια τουριστική ανάπτυξη, αλλά μπορεί να καλύψει τις ανάγκες και απαιτήσεις του κάθε επισκέπτη. Στο νησί υπάρχουν πολλά ξενοδοχεία, διαμερίσματα και ενοικιαζόμενα δωμάτια. To επίσημο site www.folegandros.gr είναι μία εξαιρετική πηγή για να βρεις πληροφορίες για τα καταλύματα του νησιού.  Το Anemi Hotel (228604161) αν γυρεύεις 5εντάστερη διαμονή. Το Chora Resort Hotel & Spa (2286041590) στη Χώρα Φολεγάνδρου συνδυάζει το παραδοσιακό με το μοντέρνο και μοναδικές υπηρεσίες. Aspalathras White Hotel (2286041670) μόλις 300 μέτρα από τη Χώρα. Αν είσαι φίλος του κάμπινγκ, η Φολέγανδρος δεν θα σε απογοητεύσει. Το κάμπινγκ στην παραλία Λιβάδι είναι ίσως για εσένα (2286041478).

Δήμος: 2286041285
Λιμεναρχείο: 2286041530
Αστυνομία: 2286041249