Ταξιδια

Σίφνος 2020: Οδηγός για αξιοθέατα, παραλίες, φαγητό

Πεντακάθαροι, ασβεστωμένοι οικισμοί με γραφικά σοκάκια και συγκλονιστική κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική αλλά και υπέροχα νεοκλασικά, παραλίες με γαλάζια καθαρά νερά.

A.V. Team
ΤΕΥΧΟΣ 749
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Σίφνος: Τι να δεις, πού να κολυμπήσεις, πού να μείνεις και πού να φας το καλοκαίρι του 2020

Ένα από τα πιο όμορφα νησιά των Κυκλάδων, η Σίφνος διαθέτει τα πάντα πάρα το μικρό της μέγεθος: Πεντακάθαρους, ασβεστωμένους οικισμούς με γραφικά σοκάκια και συγκλονιστική κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική αλλά και υπέροχα νεοκλασικά, παραλίες με γαλάζια καθαρά νερά, εξαιρετικά ντόπια προϊόντα, παραδοσιακή αλλά και μοντέρνα κουζίνα -από τα Εξάμπελα της Σίφνου καταγόταν ο εθνικός μας σεφ Νίκος Τσελεμεντές-, υπέροχα μονοπάτια.

Τι να δεις
Το νησί διαθέτει 200χλμ περίπου δίκτυο χωμάτινων ή λιθόστρωτων διαδρομών  που ενώνουν τους παραδοσιακούς οικισμούς μεταξύ τους. Πρωτεύουσα από το 1836 η πανέμορφη Απολλωνία, που σφύζει από ζωή μέρα και νύχτα. Δίπλα της ο Αρτεμώνας, που τη συναγωνίζεται σε ομορφιά με τα κυκλαδίτικα αρχοντικά του και πιο πέρα το Βενετικό χωριό Κάστρο, η παλιά πρωτεύουσα του νησιού, με θέα που κόβει την ανάσα. Στο Κάστρο λειτουργεί Αρχαιολογικό μουσείο, ενώ στην είσοδο του οικισμού βρίσκεται το παλιό Δημοτικό Σχολείο στο χώρο του οποίου διοργανώνονται εκθέσεις. Δίπλα στον οικισμό βρίσκεται το γραφικό εκκλησάκι των Επτά Μαρτύρων σκαρφαλωμένο στην κορυφή ενός βράχου. Υπάρχουν όμως και τα Εξάμπελα με τους λευκούς ανεμόμυλους, τα χωριά Άγιος Λουκάς και Καταβατή για να ξεναγηθείς από τις διηγήσεις των παλιών στην ιστορία του νησιού. Παντού θα δεις διασκορπισμένους αρχαίους πύργους που χρονολογούνται από τον 6ο π.Χ. αι. Οπωσδήποτε κάνε μια επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο του Αγίου Ανδρέα και το Μοναστήρι της Παναγίας της Χρυσοπηγής.

Πού να κολυμπήσεις
Η πολύ μεγάλη και οργανωμένη (όχι όμως σ' όλη την έκτασή της) παραλία των Καμαρών, αν και βρίσκεται στο λιμάνι, είναι πεντακάθαρη και προσφέρει ό,τι επιθυμεί ένας τουρίστας. Επιβάλλεται όμως να βρεθεί κάποιος εκεί την ώρα του ηλιοβασιλέματος. Εμπειρία που δύσκολα ξεχνιέται.

Το γραφικό χωριουδάκι Φάρος έχει μία κεντρική όμορφη και κατάλληλη για όλες τις καιρικές συνθήκες παραλία με υπέροχη θέα προς το μοναστήρι της Χρυσοπηγής. Τα εστιατόρια Λύχνος και Λιμανάκι, κυριολεκτικά πάνω στη θάλασσα, προσφέρουν υπέροχες γεύσεις και την επιθυμία να πας ξανά και ξανά.

Ένα μικρό πλακόστρωτο δρομάκι οδηγεί από τον Φάρο στο Γλυφό, μία πιο απομονωμένη παραλία, πεντακάθαρη, με άμμο και αλμυρίκια, ηρεμία και χαλάρωση κάτω από τη σκιά των δένδρων. Στο Γλυφό θα πας και από το πολύ βατό μονοπάτι που ξεκινάει από την επίσης ωραία με αλμυρίκια και άμμο παραλία του Αποκοφτού. Μία 15λεπτη εύκολη διαδρομή, όπου βλέπεις από ψηλά την παραλία του Αποκοφτού, το μοναστήρι της Χρυσοπηγής, τα κολπάκια του Φάρου καθώς και τις εγκαταστάσεις φόρτωσης των μεταλλείων.

Η άλλη παραλία του Φάρου, η Φασολού, ήταν παλιά η παραλία των γυμνιστών. Αν και σήμερα ο γυμνισμός απαγορεύεται στο νησί, η παραλία εξακολουθεί να έχει φανατικούς οπαδούς. Αν κάποιος πάει αρκετά νωρίς θα έχει την τύχη να βρει σκιά κάτω από τα αλμυρίκια.

Οι Σάουρες είναι ένα μικρό κολπάκι με βράχια και βότσαλο που θα φτάσεις με μονοπάτι 150 περίπου μέτρων που ξεκινάει από τη Χρυσοπηγή. Προτιμάται απ' αυτούς που ψάχνουν λίγη ησυχία και απομόνωση. 

Τα ομαλά, υπέροχα βράχια της Χρυσοπηγής προσφέρονται για τους λίγο πιο παράτολμους, οι οποίοι δεν ενοχλούνται από τον ήλιο και δεν ψάχνουν για σκιά και οργανωμένη παραλία. Για τους ακόμη πιο αθλητικούς τύπους ωραία επιλογή είναι η Πουλάτη (μικρής έκτασης βραχώδης ακτή στην ανατολική πλευρά της Σίφνου). Εκεί πρέπει να πάει κάποιος αρκετά νωρίς, γιατί πέφτει η σκιά από τον βράχο και ο ήλιος εξαφανίζεται.

Αρκετά σκαλοπάτια οδηγούν και στη μικρή γραφική παραλία που βρίσκεται κάτω από τον οικισμό του Κάστρου, τα Σεράλια. Στα Βρουλίδια, παραλία με βότσαλα στην ακτή, αλλά άμμο μέσα, που βρίσκεται στη ΒΔ πλευρά του νησιού. Λίγες ομπρέλες και ξαπλώστρες και δύο ταβερνάκια σχεδόν πάνω στο κύμα με υπέροχες τοπικές γεύσεις.

Πού να μείνεις

Πριν πάτε τσεκάρετε την ιστοσελίδα του τοπικού συλλόγου των ενοικιαζομένων δωματίων  ή μπορείτε να επιλέξετε το πολύ βολικό κάμπινγκ του Μάκη (2284032366) στο λιμάνι. Γενικά το νησί διαθέτει πολλές και αξιόλογες επιλογές διαμονής όπως το Μαρώ (Κάστρο, 6986929435, www.maro-sifnos.gr) με δωμάτια και διαμερίσματα με θέα, ενάμιση χιλιόμετρο από την Απολλωνία, το Paradise Place στη Χρυσοπηγή (2284071278), με κήπο, πισίνα, πρωινό και όλα τα κομφόρ ή το Cape Napos (2284071496) πριν από το ψαροχώρι Φάρος, ένα συμπαθητικό και ήσυχο συγκρότημα με ευρύχωρα μονόχωρα και δίχωρα στούντιο με απίστευτη θέα.  

Πού να φας και να διασκεδάσεις

Απολλωνία:  Κλασικά μέρη στην πρωτεύουσα ο Ραμπαγά Πολυχώρος Κυκλάδων (2284032215) με κήπο δυόμιση στρεμμάτων που φιλοξενεί εκθέσεις, διαθέτει καφέ, bar, εστιατόριο, αλλά και ιδιαίτερα καταστήματα και το ιστορικό Καφενείο Δρακάκη (2284031233) από το 1887, με μαρμάρινα τραπεζάκια και ψάθινες καρέκλες, ωραίο φαγητό και μεγάλη αγάπη στα ρεμπέτικα τραγούδια. Επίσης, στου Αποστόλη το Κουτούκι (2284033186) θα ευχαριστηθείς μαγειρευτά με ντόπια αγροτικά προϊόντα. Το Ωκύαλος (2284032060) έχει πολύ καλή μεσογειακή κουζίνα με αρκετές σιφνέικες σπεσιαλιτέ. Το Cayenne (2284031080) είναι εστιατόριο αλλά και art gallery, με έφεση στη μοντέρνα ελληνική και σιφνέικη κουζίνα. Ο Πίπο από το Μιλάνο που άνοιξε πριν χρόνια το Mama Mia (2284033086), ένα από τα πρώτα ιταλικά εστιατόρια στο νησί και έχει αδελφάκι και στον Πλατύ Γιαλό, πάνω στη θάλασσα. Η κράτηση και για τα δύο είναι απαραίτητη. Νέα άφιξη στο νησί το Catch (2284035534) στον κεντρικό δρόμο της Απολλωνίας. Ένα up-scale street food εστιατόριο με πικάντικο φαγητό όπου αμερικάνικες και μεξικάνικες γεύσεις παντρεύονται με ελληνικές (σαλάτες, burgers, tacos κά). Το φαγητό συνοδεύεται από φρέσκιες αφιλτράριστες ελληνικές και ξένες μπίρες.

Όσοι κάνουν τη βόλτα τους στο στενό της Απολλωνίας θα μπορούν να απολαύσουν τα σφηνάκια σοκολάτας με ποτό του Chocolate Shots. Αμυγδαλωτά και ντόπια κουλουράκια στο Γλυκιά Ματιά (2284033332). Στη θέση που ήταν οι «Τρεις ξανθοί Άγγελοι» άνοιξε το καφε-γλυκοπωλείο Διψέλι με λουκουμάδες και άλλα ωραία γλυκά.

Το all time classic μπαράκι Botsi (2284032358) έχει αποκτήσει αδελφάκι το οποίο βρίσκεται ακριβώς απέναντι, πάνω σε μία ταράτσα με υπέροχη θέα το Στενό της Απολλωνίας, τους οικισμούς αλλά και τα χρώματα της δύσης. Λειτουργεί από το πρωί για χορταστικά πρωινά, καφέδες και πολύ ιδιαίτερο και ευφάνταστο finger food το βράδυ. Ωραίος και άνετος χώρος για όμορφες καλοκαιρινές βραδιές με την υπόκρουση ωραίας, ποιοτικής  μουσικής. Το Αργώ, ένα από τα πιο παλιά μπαρ του νησιού σε τρία επίπεδα, με προσεγμένα cocktails, στην πιο επιτελική θέση του Στενού. Διαλέγεις επίπεδο ανάλογα με τις διαθέσεις σου, αλλά αν θέλεις να δεις όποιον βρίσκεται στο νησί, πρέπει να διαλέξεις το πρώτο. Τις δύσκολες μέρες του καλοκαιριού είναι λίγο δύσκολο να βρεθεί τραπέζι, μιας και «οι γνώστες» τα κλείνουν από νωρίς. Πολλά βράδια καταλήγουν με χορό, στο εσωτερικό του μπαρ.

Παίρνοντας την επαρχ. οδό Απολλωνίας- Όρμος Φάρου θα συναντήσεις το Δριμόνι (2284031434) που έχει θέα την Απολλωνία και τα τριγύρω χωριά, ποιοτικό φαγητό και εξαιρετική συλλογή κρασιών. Οι ιδιοκτήτες είναι τρία αδέλφια από τη Σίφνο, ένας μάγειρας, ένας ζαχαροπλάστης και ένας σομελιέ. Ακόμα στην επαρχ. οδό Αλπολλωνίας- Κάστρου να επισκεφτείς τη Φάρμα του Ναρλή (6979778283) για ντόπια προϊόντα και σεμινάρια μαγειρικής.

Αρτεμώνας: Το Λιοτρίβι (2284031921) είναι ένα ζεστό και φιλόξενο εστιατόριο, στην πλατεία του παραδοσιακού οικισμού. Ανοιχτό από νωρίς και για καφεδάκι, πρωινό και κουζίνα με ντόπιες γεύσεις, όπως ρεβιθοκεφτέδες, καπαροσαλάτα, ρεβίθια στον ξυλόφουρνο (κάποιες ημέρες), τοπική μυζήθρα και μανούρα, αλλά και πολλά ακόμη, της σχάρας, μαγειρευτά και λαδερά, αλλά και φρέσκα ψάρια. Ακόμα το Περιβόλι με πειραγμένη ελληνική κουζίνα, τα μεζεδοπωλεία Μαργαρίτα και Μωσαϊκό. Και για γλυκά στο γλυκοπωλείο Κίτρινο Ποδήλατο και στην Κατερίνα Θεοδώρου για αμυγδαλωτά.

Καμάρες: Στην ταβέρνα του Σίμου (2284032353) γεύεσαι την παραδοσιακή σιφνέικη κουζίνα, και έτσι και κάθεσαι σε μπροστινό τραπέζι  μπορείς να ρίχνεις και λίγο ψωμί στα ψάρια που κολυμπάνε σχεδόν στο πλάι σου. Είναι από τα εστιατόρια που μένουν ανοιχτά και το χειμώνα και αυτό είναι εγγύηση για το φαγητό του.

Τοπ παραμένει το all day Ίσαλος (2284033716) στην Αγ. Μαρίνα, πάνω στο κύμα με ωραίο φαγητό και υπέροχα κοκτέιλ. Ψάρι που ψαρεύουν με την τράτα τους έχει το Αραξοβόλι (2284032362), με θέα στο λιμάνι και τραπεζάκια δίπλα στη θάλασσα. Το 7seas (2284031913) με πισίνα και φόντο το πέλαγος, από το πρωί για καφέ και πρωινό, συνεχίζει με brunch και μένει μέχρι τη 1 τη νύχτα για signature cocktail. Οικογενειακό εστιατόριο για καπαροσαλάτα, κοτόπουλο του βουνού και μαγειρευτά το Δελφίνι (2284033740). Κόσμος συρέει στο café bar Σύρμα (2284031829) για τα τραπεζάκια και τις ξαπλώστρες στην παραλία για τον καφέ ή το ποτό σου, αλλά και για νόστιμα πιάτα. Πολύ ωραίο ιταλικό και μεσογειακό φαγητό στο Camaron (2284032378).

Εξάμπελα: Σ' ένα μικρό παραδοσιακό καφενείο, την Άμπελο, μπορείτε ν' ακούσετε ωραία ελληνική μουσική από την Αντιγόνη και τους μουσικούς της. Πλατύς Γιαλός: Στον Πλατύ Γιαλό βρίσκεται από μόνος του ένας λόγος για να πας στη Σίφνο, το διάσημο Ω3 (2284072014), πάνω στη θάλασσα, με τον σεφ Γιώργο Σαμοΐλη να «ζωγραφίζει». Κλείσε τραπέζι αλλιώς… έχασες.

Στο Στέκι (2284071215) θα φας σιφνέικη κουζίνα (ρεβιθοκεφτέδες, παραδοσιακό μαστέλο, καπαροσαλάτα), μαγειρευτά και φρέσκο ψαράκι, σε τραπεζάκια δίπλα στο κύμα. Το Νότος (2284071277) ένας προσεγμένος χώρος δίπλα στη θάλασσα. Από πρωινό, brunch, καφέ μέχρι το βράδυ για φαγητό, κρασί,  ποτό. Κάστρο: Στον δρόμο προς Κάστρο στρίψτε δεξιά στο 1ο χιλιόμετρο για το Κάτω Πετάλι και την οικογενειακή ταβέρνα Το Κελάρι (2284032268) που φημίζεται για τη σιφνέικη κουζίνα της. Για φαγητό στον Λεωνίδα.

Παραδοσιακές γεύσεις και προϊόντα

Πρώτα πρώτα έχουμε τη διάσημη σιφνέικη ρεβιθάδα, με τα όσπρια να ψήνονται όλο το βράδυ στη γάστρα στους παραδοσιακούς ξυλόφουρνους, το μαστέλο, δηλαδή αρνί ή κατσικάκι στη γάστρα με άνηθο πάνω σε κληματόβεργες που σιγοψήνεται και λιώνει στο στόμα, τους τραγανούς ρεβιθοκεφτέδες, την κάππαρη, όχι όπως την ξέρεις στη σαλάτα, αλλά στιφάδο. Επίσης καλασούνα (χορτόπιτα με ρύζι), αμπελοφάσουλα με σκορδαλιά και βέβαια τη μοναδική γυλωμένη μανούρα. Από γλυκά, του κουταλιού, κουλουράκια γλυκάνισου, μελόπιτα, αμυγδαλωτά και παστέλια. Πάρε μαζί σου μέλι για το χειμώνα.

Πού να ψωνίσεις

Στην Απολλωνία στον Ραμπαγά - Πολυχώρο Κυκλάδων (2284032215) βρίσκεται το Biba της Νόρας Μαρκετάκη, αγαπημένο των boho κοριτσιών, με τοπ brands (Zeus & Dione, Ancient Kallos, Stefania Fragista, One Tea Spoon, Adakamara, Σόφη Δελούδη, Crossly, Missoni, Ruby Yaya, Devotion, 120/Lino, Elliot Man, One & Only).

Καινούργιο είναι το Αρζαντιέρα που μετά την Αίγινα και την Κίμωλο ήρθε και στη Σίφνο με ρούχα, κοσμήματα και αξεσουάρ, στο Στενό στην Απολλωνίας. Επίσης τσέκαρε το Le Cotecheri (2284033970) του έλληνα σχεδιαστή Δημήτρη Ντάσιου για ρούχα, αξεσουάρ, έθνικ αντικείμενα και κοσμήματα. Το νησί έχει μεγάλη παράδοση στα κεραμικά και στα στενά της Απολλωνίας θα χαζέψεις πολλά μαγαζάκια με χειροποίητα κεραμικά αντικείμενα. Τσέκαρε το concept store You are Here (2284035444) στον κεντρικό δρόμο για επιλεγμένα αξεσουάρ, ρούχα, μαντίλια, κεραμικά, φωτογραφίες και άλλα όμορφα αντικείμενα ελλήνων καλλιτεχνών ντόπιων και άλλων.

*Ευχαριστούμε την Έλενα Ντάκουλα και τον Γιώργο Βενιό (@vengio) για τις πολύτιμες πληροφορίες τους.

Δήμος: 2284360300
Αστυνομία: 2284031210
Λιμεναρχείο: 2284033617
Ιατρείο: 2284031315