Η ιδρύτρια και σχεδιάστρια του fashion brand Kimalé, Irène Mamfredos, γράφει για την δική της Αίγινα.
Η Αίγινα μου αρέσει γιατί είναι ένα απλό μέρος. Παρά την «ανάπτυξή» της, που δεν τη θεωρώ ανάπτυξη μιας και έχει γίνει κάτι σαν μακρινό προάστιο της Αθήνας, μπορείς περιέργως να βρεις στοιχεία της παλιάς Ελλάδας. Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η ταβέρνα του Βατζούλια στον Ασώματο, ένα πραγματικό ποίημα λιτότητας και vintage αισθητικής. Και μιας και ξεκινήσαμε την κουβέντα με φαγητό, θα σας πω τα αγαπημένα μου στέκια: Κορυφαίος είναι ο Σκοτάδης στην περατζάδα της πόλης, και αν γνωρίσετε τον Γιώργο, τον ιδιοκτήτη του μαγαζιού, θα σας περιποιηθεί με εξαιρετικά φρέσκα θαλασσινά σε διάφορες γαστρονομικές συνθέσεις της στιγμής, με χρυσαφένια τηγανητά μπαρμπούνια, με σαλάτες αληθινές και όχι τουριστικές. Πολύ όμορφα τρώμε κάτω από τα αλμυρίκια στην Όστρια, στην παραλία Μαραθώνα –δοκιμάστε εξαιρετική φάβα και ντολμαδάκια–, και στην Καβουρόπετρα – ζητήστε οπωσδήποτε μπακαλιάρο ψητό, αν έχει.
Γενικά, με λίγο ψάξιμο στην Αίγινα βρίσκεις ιδιαίτερες ταβέρνες, δύσκολα θα κακοπέσεις. Ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος, ο κόσμος που πηγαίνει στο νησί έχει σπίτια και απαιτήσεις, η αγορά διαθέτει όλα τα καλούδια. Αυτό που δεν έχει η Αίγινα είναι σπουδαίες παραλίες. Αλλά αξίζει μια βόλτα στην τουριστική πλευρά της Αγίας Μαρίνας που είναι η καλύτερη παραλία, αν όχι για τίποτε άλλο, για να περάσετε από την Αφαία που είναι ο συγκλονιστικός αρχαίος ναός της Αθηνάς – εφάμιλλος του Ποσειδώνα στο Σούνιο. Από μνημεία πρέπει επίσης να επισκεφτείτε τον αρχαιολογικό χώρο της Κολώνας, στην πόλη της Αίγινας. Αν βρεθείτε την άνοιξη με τα ανθισμένα αγριολούλουδα ανάμεσα στα χαλάσματα, λουσμένα με το αιγινήτικο –κατ’ ουσίαν αττικό– φως, μιλάμε για ένα από τα ωραιότερα σημεία της Ελλάδας.
Στα χαϊλάιτς του νησιού περιλαμβάνεται το ομορφότερο χωριό της Παχιάς Ράχης, ο πολυαιωνόβιος Ελαιώνας, η εγκαταλειμμένη Παλαιόχωρα, η μικρή ψαραγορά και φυσικά τα δύο παραδοσιακά καφενεία ακριβώς δίπλα της. Δεν ξέρω αν συνειδητοποιούν οι Αιγινήτες πόσο τυχεροί είναι που έχουν τα δύο αυτά δίδυμα στέκια στα πόδια τους. Βαμμένα με λαδομπογιά, με παλιά ψυγεία και πατώματα που τρίζουν, κυριολεκτικά σαν ταξίδι στην Ελλάδα του ’60. Θησαυρός!
*Η Irène Mamfredos είναι Ελληνογαλλίδα. Είναι ιδρύτρια και σχεδιάστρια του fashion brand, Kimalé.
Βρείτε τον καλοκαιρινό οδηγό της Αίγινας εδώ.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Με πρώτη στην κατάταξη την Πάρο
Η διαφορά ανάμεσα στην πρώτη και την τελευταία θέση είναι εντυπωσιακή
Κάποια συμβάντα ξεπέρασαν τα όρια της απερισκεψίας
Ιδιαίτερα δυναμική έχει το wellness tourism
Ιδανικές μικρές εκδρομές κοντά στην Αθήνα για να ζήσετε τις γιορτές διαφορετικά
Η λέξη προέρχεται από τα υψηλής γαστρονομίας sushi bars
Γνωστή ως North Coast 500 (NC500), λανσαρίστηκε το 2015
Νέες απευθείας πτήσεις από τη Βρετανία
Στην ενότητα «Europe and the United Kingdom» της Gold List 2026
Τα δώρα της A.V. στους αναγνώστες της
Οι επιλογές της χρονιάς συνδυάζουν αυθεντικότητα, βιωσιμότητα και αναζήτηση του διαφορετικού
Ένα από τα πιο παλιά του είδους, αφιερωμένο αποκλειστικά στις ομορφιές της Ελλάδας, τώρα στο διαδύκτιο
Ανακαλύψτε την Καστοριά μέσα από την περιήγηση γύρω από τη λίμνη με την καθοδήγηση έμπειρων επιστημόνων
Δωρεάν φαγητό, ποδήλατα και μουσεία με το CopenPay
Τι συνδέει τους δύο θεατρικούς συγγραφείς; Πώς ένας δημοσιογράφος αποτυπώνει αυτή τη σχέση σήμερα;
Η νέα ταυτότητα του νησιού μέσα από βιώσιμη φιλοξενία και αυθεντικές εμπειρίες
Σειρά αφιερωμάτων στο νησί που γίνεται «πόλος έλξης των νέων»
Πού να πας, τι να δεις, τι να δοκιμάσεις
Έρωτες και χωρισμοί, βροχές και χιόνια, κάτι από πολιτική και μια γεύση από νορβηγικές λιχουδιές
Μέσα στο αεροπλάνο, η μεγαλύτερη απειλή είναι η ακινησία
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.