- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Couple travel blogger: Καιρός για δύο και στα ταξίδια
Ο Γιώργος και η Βασιλική aka Yabatravellers, εξηγούν στην Athens Voice πώς μπορείς να το κάνεις κι εσύ
Πώς θα σου φαινόταν να γυρνούσες ανά τον πλανήτη με το άλλο σου μισό και να αποτύπωνες τις εικόνες από τα μέρη αυτά σε ένα μπλογκ που παρακολουθούν χιλιάδες αναγνώστες; O Γιώργος Τσαγκαράκης και η Βασιλική Παπακωνσταντή, οι πρώτοι couple travel bloggers στην Ελλάδα, μας λύνουν την απορία και μας εξηγούν πώς εκμεταλλεύτηκαν έξυπνα την παγκόσμια τάση του travel blogging με αφορμή το πάθος τους για τα ταξίδια. Πώς όμως ξεκίνησαν όλα;
H ιδέα προέκυψε πριν από 3 χρόνια στην Ινδονησία, όταν το ζευγάρι αποφάσισε να αξιοποιήσει τις εμπειρίες του από εκεί δίνοντας tips, reviews και άλλες χρήσιμες πληροφορίες μέσα από τα social media. Έπειτα, ήταν τέτοια η ανταπόκριση του κόσμου που ενδιαφερόταν που τους έκανε να το καθιερώσουν. Όπως μας λέει η Βασιλική: «Έχουμε αφιερώσει ολόκληρη κατηγορία για τα ζευγάρια, το couples travel! Εκεί μπορεί κάποιος να βρει πιο ιδιαίτερες πληροφορίες, inspiration και χιουμοριστικά κείμενα που αφορούν τα ζευγάρια, όπως το “Roadtrip: Οδηγός επιβίωσης για ζευγάρια", “Η βαλίτσα του ζευγαριού και πώς να τα χωρέσεις όλα” ή “Πώς να βγάλετε ταξιδιωτικές φωτογραφίες σαν ζευγάρι”. Εμείς πιστεύουμε ότι τα ζευγάρια που ταξιδεύουν μένουν περισσότερο μαζί, καθώς είναι το καλύτερο test για μία νέα σχέση».
Τι πρέπει να έχει όμως κάποιος για να γίνει travel blogger πέρα από χρόνο και αγάπη για τα ταξίδια; Σύμφωνα με τα παιδιά, το να ταξιδεύεις δεν είναι κάποιου είδους ταλέντο. Πρακτικά, πέρα από το να μπορείς να ταξιδεύεις πρέπει να έχεις κάποια skills όπως το να μπορείς να γράφεις σωστά εφόσον μιλάμε για blogging. Ο travel blogger, άλλωστε, είναι κατά κάποιο τρόπο σαν συγγραφέας που ταξιδεύει. «Ο κόσμος σε διαβάζει για δύο λόγους, είτε για να μάθει πρακτικές πληροφορίες, είτε για να ταξιδέψει μέσα από τα λόγια σου. Το δεύτερο για εμάς είναι το πιο σημαντικό. Οφείλεις να κάνεις τον αναγνώστη να βιώσει το ταξίδι μαζί σου. Το ίδιο ισχύει και για τα social media, μέσα από εικόνες ή βίντεο».
Το να χειρίζεσαι, λοιπόν, τα οπτικοασκουστικά μέσα αλλά και να κατέχεις το παιχνίδι των social media είναι μια ακόμη από τις δεξιότητες που καλό είναι να έχεις αν θες να ασχοληθείς με αυτό. Εξάλλου μέσα από τα social media αναπτύχθηκε διεθνώς η μόδα του travel blogging, που τα τελευταία χρόνια ήρθε και στην Ελλάδα. Μπορεί η απήχησή του να μην είναι τόσο μεγάλη όσο άλλα είδη blogging, όπως το fashion αλλά, όπως πιστεύει και η Βασιλική, σημασία έχει ότι υπάρχει κοινό. Το να αναδειχθείς βέβαια και να ξεχωρίσεις ανάμεσα σε αμέτρητες ιστοσελίδες που ασχολούνται με αυτό δεν είναι εύκολη υπόθεση. Οι Yabatravellers έχουν αφιερώσει αμέτρητες ώρες στην ανάπτυξη του blog τους. «Το μυστικό είναι να μην επαναπαύεσαι, να επιμορφώνεσαι συνεχώς, να είσαι ειλικρινής με το κοινό σου και να είσαι δημιουργικός. Το 2015 που ξεκινήσαμε τη δημιουργία του Yabatravellers.com περάσαμε μήνες μπροστά στο YouTube και το Google για να μάθουμε πώς φτιάχνεται μία ιστοσελίδα, μιας και προτιμήσαμε να επενδύσουμε τα χρήματά μας στα ταξίδια. Τελικά το 2016 καταφέραμε να ανεβάσουμε τη σελίδα online! Φέτος καταφέραμε να το αλλάξουμε με βοήθεια από επαγγελματίες, γιατί όταν δημιουργείς κάτι πρέπει να επενδύσεις κιόλας, εφόσον "τρέχει". Αυτό που πιστεύουμε ότι έχει βοηθήσει εμάς, πέρα από την πρακτική δουλειά, είναι ότι είμαστε ειλικρινείς και ότι μας αρέσει να καλύπτουμε πιο ιδιαίτερους προορισμούς» μας λέει το ζευγάρι.
Έπειτα είναι και το θέμα του χρόνου. O Γιώργος και η Βασιλική εργάζονται στον αεροπορικό χώρο σε βάρδιες που τους επιτρέπουν ένα ταξίδι τον μήνα.Το βασικό, ωστόσο, πριν ασχοληθεί κάποιος με αυτό είναι να έχει διασφαλίσει το οικονομικό. Με τα δεδομένα της Ελλάδας δεν είναι σίγουρο ότι το travel blogging μπορεί να αποτελέσει από μόνο του βασικό επάγγελμα που προσφέρει ικανοποιητικό εισόδημα. Έτσι χρειάζεται ένας καλός προγραμματισμός του κουμπαρά σου προκειμένου να επενδύεις στα ταξίδια. Έπειτα υπάρχουν ειδικές πλατφόρμες αλλά και χορηγίες για διευκόλυνση, αυτό όμως σημαίνει ότι στο ταξίδι δουλεύεις μιας και έχεις υποχρέωση να αποδώσεις. Πάντως οι χώρες της Νοτιανατολικής Ασίας, όπως το Βιετνάμ και οι Φιλιππίνες, η Ινδία και τα Βαλκάνια, είναι οι πιο φιλικές προς την τσέπη του Έλληνα!
«Συνήθως μας πλησιάζουν brand ή διαφημιστικές που πιστεύουν ότι ταιριάζουμε με το προϊόν ή την υπηρεσία τους. Έχουμε βεβαίως πλησιάσει και εμείς brand που μας ενδιέφεραν. Το σημαντικό είναι να αντιλαμβάνεσαι και εσύ και αυτός που συνεργάζεσαι ότι αυτό που κάνεις, εφόσον το κάνεις καλά, έχει πολλή δουλειά από πίσω και δεν είναι κάτι που πρέπει να προσφέρεις δωρεάν. Αντίστοιχα βέβαια πρέπει να είσαι και εσύ επαγγελματίας, συνεπής και πάνω απ’ όλα δημιουργικός».
Διασχίζοντας τον κόσμο οι εμπειρίες είναι αδιαμφισβήτητα ξεχωριστές, αυτή άλλωστε είναι και η δύναμη του ταξιδιού. Περίπατοι στη Ζανζιβάρη, βόλτα με το αερόστατο στην Καππαδοκία, το βόρειο σέλας από κοντά στη Λαπωνία είναι κάποιες από αυτές. «Αξέχαστη θα μας μείνει η επίσκεψή μας σε ένα ναό στην Ινδία, όπου εθελοντές, απλοί καθημερινοί άνθρωποι περνούσαν την Κυριακή τους στο μαγειρείο για να ετοιμάσουν συσσίτιο για όσους ήθελαν. Φτωχοί, πιο πλούσιοι, Ινδοί, ξένοι γίνονταν ένα».
Βέβαια δεν είναι και λίγοι οι κίνδυνοι, όταν βρίσκεσαι σε ένα ξένο και μακρινό μέρος. Τα παιδιά τα έκλεψαν στο Μεξικό, στο Βιετνάμ η Βασιλική έπαθε δηλητηρίαση, στην Ινδία έπαθε ο Γιώργος δηλητηρίαση, στο Μαρόκο παραλίγο να τους συλλάβουν, και κατάφεραν να τσακωθούν στον ναό της αγάπης, το Ταζ Μαχάλ. Σχεδόν όλα όμως ξεπερνιούνται όταν τα μοιράζεσαι με τον έρωτά σου! Η ειλικρίνεια σε αυτές τις περιπτώσεις είναι πολύ σημαντική, ιδίως όταν πρόκειται για το θέμα budget. Επίσης πρακτικές συμβουλές προς επιβίωση στο πρώτο ταξίδι ως ζευγάρι που θα διαβάζετε στο blog των Yabatravellers είναι να αφήνετε χώρο στον άλλο αλλά και στον εαυτό σας, να κατανοείτε τη μη οικειότητα σε κάποια πράγματα και να έχετε θετική διάθεση, καθώς ο χρόνος δεν γυρνάει πίσω!
«Τους προορισμούς που θα προτείναμε σε κάποιον που θέλει να ταξιδέψει πρώτη φορά εκτός Ευρώπης για να δει κάτι διαφορετικό, αλλά να νιώσει και άνετα θα ήταν η Νοτιοανατολική Ασία για αρχή, όπως για παράδειγμα η Ινδονησία ή η Ταϋλάνδη, που είναι και αρκετά τουριστικές χώρες. Αν θέλει κάτι πιο κοντινό, θα λέγαμε Καππαδοκία ή Μαρόκο».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Με αφορμή ένα γλυκύτατο ταξιδιωτικό άρθρο στην Athens Voice
«Προσφέρει τη χαρά της εξερεύνησης και της αληθινής απόδρασης»
Το νησί της Αφροδίτης και των συναισθημάτων
Το World Pass powered by Telekom, μας ταξίδεψε στο τουρνουά gaming «T-Esports Championship»
Ο συγγραφέας Άρης Σφακιανάκης μας ταξιδεύει ως τη χιονισμένη κορυφή του Αραράτ
Κορυφαίος βιώσιμος προορισμός για τους Βρετανούς
Κάθε Νοέμβριο, το νησί ευγνωμονεί τον Άγιο Σπυρίδωνα, γιατί σε αυτόν οφείλει τη σωτηρία της
Ένα ταξίδι στο μεταίχμιο Αφρικής και Ευρώπης
Εξερευνήστε φαράγγια, λίμνες και εθνικούς δρυμούς με σεβασμό στη φύση και τη βιοποικιλότητα
Ο έγκυρος ταξιδιωτικός οδηγός προτείνει διακοπές εκτός σεζόν «χωρίς ορδές τουριστών»
Το πανέμορφο παραδοσιακό χωριό στα νοτιοδυτικά της Λέσβου φημίζεται για τις πηγές του
Το διθυραμβικό αφιέρωμα βρετανικού Μέσου στο ελληνικό νησί
Τα πολλά και διαφορετικά κομμάτια της δένουν μεταξύ τους με φροντίδα και αγάπη, την οποία αγάπη καταθέτουν στην ιδιαίτερη πατρίδα τους οι κάτοικοί της…
"Ella" και ζήσε μια ολοκληρωμένη εμπειρία αναζωογόνησης στα "Ella Resorts"
Το νησί αποτελεί την «καρδιά» ενός εκ των μεγαλύτερων φυσικών θαλάσσιων πάρκων της Ευρώπης
Το αφιέρωμα στην «αγαπημένη εποχή του έξυπνου ταξιδιώτη για διακοπές»
«Ένα ελληνικό νησί που δεν το εντοπίζουν τα ραντάρ του μαζικού τουρισμού»
...και την αξίζει γιατί σηκώνει βάρη περισσότερα απ' όσα αντέχει - να τα λέμε κι αυτά
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.