Ταξιδια

Ρόδος

Η Ρόδος φηµίζεται για την πλούσια ιστορία της, τις πανέµορφες παραλίες και το µαγευτικό φυσικό της περιβάλλον

A.V. Team
ΤΕΥΧΟΣ 667
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Είναι το τέταρτο µεγαλύτερο νησί στην Ελλάδα (µετά την Κρήτη, την Εύβοια και τη Λέσβο) και το µεγαλύτερο της Δωδεκανήσου. Η Ρόδος φηµίζεται για την πλούσια ιστορία της, τις πανέµορφες παραλίες της και το µαγευτικό φυσικό της περιβάλλον, στοιχεία που την έχουν καθιερώσει εδώ και αρκετές δεκαετίες ως έναν από τους δηµοφιλέστερους προορισµούς. Στην Ελλάδα είναι περισσότερο γνωστή ως το... «νησί των τουριστών», αυτό όµως είναι πολύ άδικο για τη Ρόδο, αν αναλογιστεί κανείς τα παρθένα τοπία, τους ευγενικούς κατοίκους και την τοπική γαστρονοµία. Είναι πολλές οι γαστριµαργικές γιορτές που γίνονται στο νησί, εµείς όµως ξεχωρίζουµε τη γιορτή Γιαπρακιού  που γίνεται κάθε χρόνο στις αρχές Σεπτεµβρίου στη Σάλακο, όπου οι γυναίκες του χωριού µαζεύονται για να προσφέρουν δωρεάν τα χιλιάδες γιαπράκια (τοπική λιχουδιά παρόµοια µε τον γνωστό µας ντολµά), που φτιάχνουν µόνες τους.

Τι να δεις

Δεν γίνεται να φτάσεις στη Ρόδο και να µην επισκεφτείς τη Μεσαιωνική της Πόλη. Η ιστορία της ξεκινάει στην Ιπποτική περίοδο (1309-1522) και είναι τόσο καλοδιατηρηµένη που έχει χαρακτηριστεί Μνηµείο Παγκόσµιας Πολιτιστικής Κληρονοµιάς της UNESCO. Πολλά από τα κτίρια της πόλης χτίστηκαν στον Μεσαίωνα, ενώ µια απλή βόλτα στα λιθόστρωτα στενά της σε µεταφέρει αιώνες πίσω, στην εποχή των Ιπποτών. Ανάµεσα στα µνηµεία που πρέπει να επισκεφθείς το Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου, το Νοσοκοµείο των Ιπποτών, η οδός των Ιπποτών και η Παναγία του Κάστρου (11ος αιώνας µ.Χ.), ο µεγαλύτερος και αρχαιότερος ναός της πόλης. Να κατηφορίσεις πολλές φορές στην Παλιά Πόλη, και βράδυ και πρωί. Διάλεξε να µπεις στα τείχη από τη Δηµοκρατίας και προχώρα προς το Καστέλο. Μια ωραία βόλτα που πρέπει επίσης να κάνεις είναι να ακολουθήσεις τον παραλιακό δρόµο που θα σε οδηγήσει στη Νέα Πόλη περνώντας –εννοείται– από το Μαντράκι µε το γνωστό ελάφι. Μόλις 15 χλµ. µακριά µη χάσεις τις πηγές της Καλλιθέας. Στη Λίνδο φρόντισε να αφιερώσεις µια µέρα ολόκληρη. Από την Ακρόπολη η θέα είναι υπέροχη. Ψάξε στο χάρτη για τον κόλπο του Λαδικού. Προστατευµένος από βράχια, θα συµφωνήσεις ότι ταίριαζε ιδανικά στην ταινία Τα κανόνια του Ναβαρόνε. Στη λίστα βάλε και τον αρχαιολογικό χώρο της Καµείρου, που συµπληρώνει την εικόνα του νησιού. Βάλε και το low profile Μονόλιθο, που είναι σχεδόν απέναντι από τη Χάλκη. Και last but not least την Κοιλάδα των Πεταλούδων µε τη σπάνια πεταλούδα Panaxia Quadripunctaria που ευδοκιµεί εδώ από τα µέσα Ιουνίου έως τον Σεπτέµβριο.

Πού να κολυµπήσεις

Το 2018 η Ρόδος βραβεύθηκε µε 35 «Γαλάζιες Σηµαίες» οπότε κολύµπα άφοβα.  Η βαθυγάλαζη Ιξιά είναι η συνέχεια της παραλίας της Ρόδου και αποτελεί µια οργανωµένη παραλία µε εγκαταστάσεις θαλάσσιων σπορ. Η Ιαλυσσός απέχει από την πόλη της Ρόδου µόλις οκτώ χιλιόµετρα και είναι από τις πιο οργανωµένες παραλίες του νησιού.  Στο νοτιοδυτικό τµήµα του νησιού θα συναντήσεις τη Γλυφάδα µε υπέροχα, κρυστάλλινα νερά και πεύκα που φτάνουν έως τη θάλασσα. Το Φαληράκι είναι µια τεράστια αµµουδερή και οργανωµένη παραλία µε εγκαταστάσεις θαλάσσιων σπορ, beach bars, εστιατόρια και water sports. Οργανωµένες παραλίες θα βρεις και στη νοτιοανατολική πλευρά: Καλλιθέα, Αφάντου, Τσαµπίκα, Γεννάδι, αλλά είναι πιο χαλαρές, χωρίς πολύ κόσµο.  H παραλία Άντονι Κουίν έγινε γνωστή από την ταινία Τα κανόνια του Ναβαρόνε, η οποία γυρίστηκε εδώ µε πρωταγωνιστή τον Anthony Quinn. Βραβευµένη µε Γαλάζια Σηµαία, τα νερά της παραλίας είναι πεντακάθαρα, ενώ ο βυθός της είναι ιδανικός για υποβρύχιες καταδύσεις. Για οικογενειακά στο Χαράκι, µε χαρά και κουβαδάκι. Για εξωτικά νερά στη Λίνδο, όπου µπορείς να κολυµπήσεις µε θέα το κάστρο.  Στο νοτιότερο σηµείο του νησιού θα βρεις το Πρασονήσι, µια αµµουδερή λωρίδα γης που από τη µια της πλευρά βρέχεται από τεράστια κύµατα. Οι ισχυροί άνεµοι που πλέουν στο σηµείο (ειδικά τον Ιούλιου και τον Αύγουστο) έχουν κάνει την παραλία λατρεµένο προορισµό ανάµεσα στους windsurfers. 

Πού να µείνεις

Για διαµονή 5 αστέρων στο ιστορικό Rodos Palace (2241097222) στην Ιξιά, που φέτος ανακαινίστηκε προσφέροντας exclusive υπηρεσίες. Φέτος λανσάρει και το abav², ένα καινούργιο concept φιλοξενίας που σου γνωρίζει τις οµορφιές της Ρόδου αντίθετα από την «all inclusive» παράδοση του νησιού. Στο Grande Albergo Delle Rose (Γ. Παπανικολάου 1, 2241097500) το πανέµορφο στολίδι της Ρόδου, εντός και το καζίνο. Μπροστά στη θάλασσα, µε υπέροχες σουίτες, µπαρ, εστιατόριο µεσογειακής κουζίνας.
Στην Παλιά Πόλη: Το boutique Hotel Avalon (Χάρητος 9, 2241031438)  στεγάζεται σε ένα µεσαιωνικό κτίριο και είναι παραµυθένιο. Ιδανικό για εσένα αν αγαπάς τα ιπποτικά µυθιστορήµατα.
Στην πόλη της Ρόδου: To Parthenon (2241022351) είναι από τα πιο ευχάριστα ξενοδοχεία. Στο Φαληράκι: Apollo Beach (2241085513). Ξενοδοχείο υπερπαραγωγή, όπως οι δύο πισίνες και οι µπουφέδες του. Στο Λαδικό, στο Ano Kampos Studios (2241086628).

Πού να φας

Στη Μεσαιωνική Πόλη: Στο The Sea Star (Σοφοκλέους 24, 2241022117), γνωστό και σαν Ταβέρνα του Πιζάνια, που το ψάρι µυρίζει θάλασσα και το λιαστό χταποδάκι φτιάχνεται ακόµα µε τον παραδοσιακό τρόπο. Για φοβερά σάντουιτς και gourmet street food από όλο τον κόσµο στο Dromos Street Food (Παπάγου 4, 2241075828).

Στη Νέα Πόλη: Στο Ταµάµ (Λεόντος 1, 2241073522) για πολύ καλή δηµιουργική κουζίνα. Αν θες τέλεια θαλασσινά µεζεδάκια θα πας στον Γκρινιάρη (Πλατεία Αγίου Ιωάννου 156, 2241034005). Πολύ ωραίο και το ρακάδικο Δροσουλίτες (Α. Διάκου 5, 2241030021).

Στη Λίνδο, όµως, βρίσκεται το πιο ξακουστό εστιατόριο της Ρόδου, ίσως και όλων των Δωδεκανήσων – εδώ έχει φάει όλο το διεθνές και εγχώριο jet set που έχει επισκεφθεί το νησί. Είναι ο περίφηµος Μαυρίκος (2244031232) που θα πας για υπέροχη ροδίτικη κουζίνα και φρέσκο ψάρι, µέσα σε µια υπέροχη υπαίθρια σάλα.

Πού να διασκεδάσεις 

Η φετινή hot άφιξη στο νησί είναι το Lohan Beach House Rhodes (2241090068, www.lohanrhodes.com) στην Ιαλυσό. Η νέα επιχειρηµατική δραστηριότητα της Lindsay Lohan στην Ελλάδα είναι ένας πολυτελής, σύγχρονος πολυχώρος διασκέδασης που φέρνει στη Ρόδο τουριστικές υπηρεσίες υψηλών προδιαγραφών. Χαλάρωσε στα sun beds της ιδιωτικής παραλίας, απόλαυσε µεσογειακή κουζίνα στο εστιατόριο και όταν πέσει ο ήλιος ετοιµάσου για µια νύχτα γεµάτη πάθος στο club του Lohan Beach House, µε προγραµµατισµένα θεµατικά parties όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Στη Μεσαιωνική Πόλη: Θα πας στο Rock ’n Roll Music Dinner (Αριώνος 2-3, 2241025202), τo πιο µουσικόφιλο µέρος της πόλης (µε µεγάλη αγάπη στο swing)! Το ατµοσφαιρικό Ωβέρνη (πλατεία Μεγ. Αλεξάνδρου, 2241076100) θα το αναγνωρίσεις από το οικόσηµο, δίπλα στο Μουσείο. Στην όµορφη αυλή του γίνονται συχνά lives.

Στη Νέα Πόλη: Στο γουστόζικο µπαράκι Ono για classy cocktails (28ης Οκτωβρίου). Μπρίκι καφέ (Αλ. Διάκου 44, 2241073473), από το πρωί ως το βράδυ µε live – είναι φορές που ο «χορός» βγαίνει και στο δρόµο. Για γνήσιες jazz βραδιές στο The Last Butler (Αµαράντου 45, 2241038981). Πολύ συχνά και jazz lives. Στην µπιραρία Malt House (Ακτή Μιαούλη 10, 2241074981) θα πας για τη µεγάλη ποικιλ-ία σε µπίρες και θέα θάλασσα. Στην ξακουστή Ορφανίδου θα βρεις το Colorado Club (2241075120) µε τρεις σκηνές για όλα τα γούστα: από live µέχρι clubbing.

Για ενοικιάσεις αυτοκινήτων: www.rodoscars.gr, 2241056567.


∆ήµος: 2241361200
Αστυνοµία: 2241023849 
Λιµεναρχείο: 2241028888
Πρώτες Βοήθειες: 2241360000