Σεξ

Τι αισθάνονται οι άντρες μετά το σεξ;

Δύο στους πέντε άντρες νιώθουν δυσφορία και ενόχληση

p185215_b_v8_ab.jpg
Χαρά Βαμβακούλα
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
man_bed.jpg
© James Barr

Σύμφωνα με την έρευνα του Πανεπιστημίου Τεχνολογίας του Κουίνσλαντ, ένα μεγάλο μέρος των αντρών βιώνουν αρνητικά συναισθήματα μετά το σεξ

Η κοινωνία μας τείνει να έχει την πεποίθηση ότι μετά το σεξ είναι δεδομένο πως τα συναισθήματα που ακολουθούν είναι αυτά της απόλαυσης και της ικανοποίησης. Ωστόσο, οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει την ύπαρξη του PCD (Μετα-Συνουσιαστική Δυσφορία), το οποίο έχει να κάνει με τα αρνητικά συναισθήματα που μπορεί κάποιος να έχει μετά το σεξ.

Μέχρι τώρα το PCD θεωρούταν ότι αφορούσε αποκλειστικά τις γυναίκες, αλλά μία πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου Τεχνολογίας του Κουίνσλαντ έδειξε ότι συναντάται αρκετά συχνά και στους άντρες. Συγκεκριμένα, μετά από ερωτήσεις σε 1.208 άντρες από όλο τον κόσμο διαπιστώθηκε ότι το 41% από αυτούς έχει περάσει PCD τουλάχιστον μία φορά στη ζωή του. Από αυτούς, μάλιστα, το 20% το είχε περάσει μέσα στον τελευταίο μήνα, ενώ ένα 4% δήλωσε ότι είναι κάτι που του συμβαίνει συχνά.

Οι συμμετέχοντες στην έρευνα, που έχουν βιώσει PCD, περιέγραψαν τα συναισθήματα τους μετά το σεξ με φράσεις, όπως «Δεν θέλω να με ακουμπάνε και θέλω να μείνω μόνος» και «Νιώθω ανικανοποίητος, ενοχλημένος και ευερέθιστος. Το μόνο που θέλω είναι να αποσπάσω το μυαλό μου από όλα όσα έκανα», ενώ άλλοι περιέγραψαν την κατάσταση τους ως «αναισθησία» και «κενό». Αντίθετα, όσοι περιέγραψαν θετικά συναισθήματά τους μετά το σεξ τα χαρακτήρισαν ως «μία αίσθηση ευεξίας, ικανοποίησης, ευχαρίστησης και εγγύτητας με τον σύντροφό τους».

Σύμφωνα με τον επικεφαλή της έρευνας, Robert Schweitzer, τα αίτια του PCD είναι πολλαπλά και είναι τόσο βιολογικά, όσο και ψυχολογικά, ενώ υπογραμμίζει ότι τα αποτελέσματα της έρευνας δεν συμβαδίζουν με τις απαιτήσεις που έχει η κοινωνία μας από τους άντρες και με τα στερεοτυπικά πρότυπα ανδρισμού. Επιπλέον, σημειώνει ότι ο εντοπισμός και η αναγνώριση του PCD έχει μεγάλη σημασία, καθώς μπορεί να επηρεάσει την σχέση και τις ισορροπίες του ζευγαριού: «Έχει διαπιστωθεί ότι τα ζευγάρια που μιλάνε, φιλιούνται και αγκαλιάζονται μετά τη σεξουαλική δραστηριότητα βιώνουν μεγαλύτερη σεξουαλική και συντροφική ικανοποίηση, πράγμα που μας δείχνει ότι η μετα-συνουσιαστική φάση είναι σημαντική για το δέσιμο και την οικειότητα. Οπότε η αρνητική συναισθηματική κατάσταση που ορίζει το PCD είναι πιθανό να προκαλέσει δυσφορία στο άτομο, αλλά και στον σύντροφό του, να διακόψει σημαντικές διεργασίες της σχέσης και να προκαλέσει θλίψη και διαπληκτισμούς εντός της σχέσης, επηρεάζοντας τις σεξουαλικές και συντροφικές λειτουργίες».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ