Σεξ

Μπορεί το σεξ να αντικαταστήσει τη γυμναστική;

Είναι το σεξ αυτό που θα μας απαλλάξει μια και καλή από τα γυμναστήρια;

Νικολέττα Σταμάτη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ισχύει πράγματι ότι το σεξ μπορεί να εξισωθεί με γυμναστική και να έχει τα ίδια αποτελέσματα;

Δεν υπάρχει περίπτωση να μην έχετε ακούσει ή διαβάσει ποτέ κάτι τύπου «Τόσα λεπτά σεξ αντιστοιχούν σε τόσα λεπτά αερόβιας άσκησης» ή «Τόσα λεπτά σεξ καίνε τόσες θερμίδες» και αναλόγως τα στατιστικά της σεξουαλικής σας ζωής να χαρήκατε ή να σας πέρασε αδιάφορο, καθώς δεν σας αφορά. Ισχύει, όμως, πράγματι ότι το σεξ μπορεί να εξισωθεί με γυμναστική και να έχει τα ίδια αποτελέσματα;

Σε ένα αρχικό και γενικό επίπεδο μπορεί αρκετά και για να καταλάβετε τι εννοώ προσπαθήστε να μαντέψετε αν με τις φράσεις «ιδρωμένο σώμα», «λαχάνιασμα», «καύση κοιλιακών μυών», «κούραση» και «ενδορφίνες που προκαλούν χαρά», αναφέρομαι σε κάποιος είδος γυμναστικής άσκησης ή στο σεξ. Δεν είστε και πολύ σίγουροι, ε; Και μόνο αυτό μπορεί να στηρίξει την άποψη της γιατρού και ακαδημαϊκής καθηγήτριας φυσικής αγωγής Tina Pennhollow ότι «το σεξ σίγουρα μετράει ως ένα είδος άσκησης και μερικές φορές φτάνει ακόμα και το επίπεδο της μέτριας άσκησης».

Ωστόσο, η ίδια επισημαίνει ότι το κατά πόσο όντως το σεξ συνάδει με γυμναστική έχει άμεση σχέση με τις σεξουαλικές σου συνήθειες. Προφανώς, δεν είναι το ίδιο το αισθησιακό και αργό σεξ στο κρεβάτι με το όρθιο σεξ, ούτε η καρδιαγγειακή σου υγεία και αντοχή θα ωφεληθούν το ίδιο αν κάνεις σεξ μια φορά το μήνα, με το αν κάνεις σεξ μια φορά τη βδομάδα - λίγο πολύ, δηλαδή, ισχύουν οι ίδιοι κανόνες με την κανονική γυμναστική, σε αυτό το κομμάτι -.

Όσο, όμως, κι αν θα ήταν βολικό να μπορούμε να κάνουμε σεξ, αντί να κοπανιόμαστε στα γυμναστήρια, έρευνες έχουν δείξει ότι τα οφέλη είναι σημαντικά χαμηλότερα. Μπορεί να υπάρχει αύξηση των παλμών μας – με αποκορύφωμα την αρχή του οργασμού -, με επαναφορά τους στο κανονικό 20 λεπτά μετά από την σεξουαλική πράξη και μπορεί έρευνες να έχουν δείξει ότι κατά τη διάρκεια του αυνανισμού οι γυναίκες έχουν αύξηση παλμών έως και 57%, αλλά αυτά τα στοιχεία δεν αλλάζουν το γεγονός ότι οι παλμοί παραμένουν σημαντικά χαμηλότεροι, σε σχέση με αυτούς που έχουμε, όταν γυμναζόμαστε, για παράδειγμα, στον διάδρομο.

Την ίδια στιγμή, όσο απολαυστικό κι αν μπορεί να γίνει το σεξ και όσες ενδορφίνες κι αν βοηθάει να εκκριθούν, το γεγονός είναι ότι ένα καλό πρόγραμμα γυμναστικής είναι δυνατό να μας προσφέρει πολλά περισσότερα από αυτά. Συγκεκριμένα, μέσα από κάποια είδη άσκησης μπορεί να αναπτύξεις μία νέα δεξιότητα ή να χτίσεις μύες, που θα κάνουν ευκολότερα κάποια σημεία της καθημερινότητας σου, αλλά και να βελτιώσεις την διάθεση σου και να μειώσεις τα επίπεδα άγχους σου.

Ποιο είναι, λοιπόν, το τελικό συμπέρασμα της Pennhollow; «Ακόμα και η καλύτερη σεξουαλική ζωή δεν μπορεί να αντικαταστήσει την σημασία άλλων σωματικών ασκήσεων». Οπότε, λυπάμαι, αλλά μάλλον θα πρέπει επιτέλους να χρησιμοποιήσεις αυτή την εγγραφή, που είχες κάνει κάποτε στο γυμναστήριο.