Σεξ

Οι 10 σημαντικότερες επιπτώσεις ενός οργασμού στην υγεία των γυναικών

Καταπολέμηση ασθενειών, αντιγήρανση και καλή ψυχική υγεία

Νικολέττα Σταμάτη
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Το 10% με 15% των γυναικών δεν μπορούν ή δυσκολεύονται στο να έχουν οργασμό, πολλές φορές και μόνο ως αποτέλεσμα του άγχους τους για αυτό. Το γεγονός αυτό δεν είναι αρνητικό μόνο στο επίπεδο που απλά δεν βιώνουν την απόλαυση του πράγματος, αλλά κυρίως ως προς το γεγονός ότι χάνουν μία σειρά οφελών που ο οργασμός μπορεί να προσφέρει στην υγεία τους.

Ο βασικός λόγος, που μία γυναίκα μπορεί να αντιμετωπίζει δυσκολίες στο να έχει οργασμό, είναι η εξουθένωση της αδρεναλίνης, μιας ορμόνης που σχετίζεται άμεσα με την λίμπιντο. Η εξουθένωση αυτή μπορεί να προκληθεί σε άτομα που βρίσκονται σε μόνιμη κατάσταση άγχους, τοποθετώντας έτσι τον οργανισμό τους σε μία συνεχή φάση προσπάθειας για επιβίωση.

Μία γυναίκα με αυτό το πρόβλημα μπορεί να το επιλύσει με την καταπολέμηση είτε του ίδιου του άγχους, είτε της πηγής του, αλλά και παρακολουθώντας σε ποιες φάσεις του εμμηνορρυσιακού της κύκλου φαίνεται να απολαμβάνει περισσότερο την σεξουαλική επαφή.

Σύμφωνα με την ψυχολόγο Ρέιτσελ Νιντλ, το να θέσουμε την απόλαυση από το σεξ ως μία από τις προτεραιότητες στη ζωή μας μπορεί να είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για την διαχείριση της ψυχικής μας υγείας, αφού «η σεξουαλική ικανοποίηση μπορεί να συμβάλλει στο σύνολο της ποιότητας της ζωής μας, καθώς τόσο το σεξ, όσο και ο αυνανισμός, μπορούν να εκτονώσουν την ένταση και να οδηγήσουν σε αύξηση της γνωστικής λειτουργίας του εγκεφάλου».

Ποιες είναι, όμως, οι σημαντικότερες επιπτώσεις των οργασμών στην υγεία των γυναικών;

1. Η κυκλοφορία του αίματος στα όργανα της πυελικής κοιλότητας, του κατώτερου τμήματος της κοιλιάς δηλαδή, βελτιώνεται, με αποτέλεσμα να μεταφέρονται εκεί περισσότερες θρεπτικές ουσίας, να αναπτύσσονται υγιείς ιστοί, αλλά και να προγραμματίζεται καλύτερα ο εμμηνορρυσιακός κύκλος.

2. Ενεργοποιείται ο υποθάλαμος, ένα μέρος του εγκεφάλου, που από τη μία ελέγχει τα συναισθήματα, την όρεξη και την θερμοκρασία του σώματος και από την άλλη τον βλεννογόνο αδένα. Το πρώτο έχει ως συνέπεια την γενικότερη αίσθηση της ευεξίας, ενώ το δεύτερο την αύξηση της γονιμότητας, καθώς ο συγκεκριμένος αδένας είναι υπεύθυνος για την έκκριση αναπαραγωγικών ορμονών.

3. Προσφέρουν ένα μασάζ σε όλο το λεμφικό σύστημα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την ενίσχυση της φυσικής αποτοξινωτικής διαδικασίας του σώματος και ως επακόλουθα την βελτίωση της πέψης, την καλύτερη διάθεση, αλλά και την συμβολή στην πρόληψη του καρκίνου.

4. Ανεβάζουν τα επίπεδα των υγιεινών οιστρογόνων στον οργανισμό, έτσι ώστε να τον προστατέψουν από ασθένειες, όπως η οστεοπόρωση και οι καρδιοπάθειες, αλλά και να διατηρήσουν εύκαμπτους τους κολπικούς ιστούς.

5. Φροντίζουν για την χαλάρωση μας με δύο τρόπους. Από τη μία, αυξάνουν τα επίπεδα των ενδορφινών, οι οποίες είναι υπεύθυνες για τη δημιουργία της αίσθησης της ευτυχίας και την μείωση των υψηλών επίπεδων αδρεναλίνης, που μπορούν να προκαλέσουν άγχος. Από την άλλη, «ξεπλένουν» από τον οργανισμό την κορτιζόλη, μία ορμόνη με όχι πολύ ευχάριστες επιπτώσεις, αφού προκαλεί απώλεια μυϊκής μάζας, αποθήκευση λίπους, υπεργλυκαιμία, οστεοπόρωση και καταστολή της ανοσολογικής αντίδρασης του οργανισμού.

6. Αυξάνουν τα ποσά του ανδρογόνου DHEA (δεϋδροεπιανδροστερόνη), το οποίο οδηγεί στη βελτίωση της εγκεφαλικής λειτουργίας, την ισορροπημένη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, την διατήρηση και την αναδόμηση των ιστών, αλλά και την διατήρηση ενός υγιούς και καθαρού δέρματος.

7. Βάσει μίας έρευνας του Βασιλικού Νοσοκομείου του Εδιμβούργου, η οποία διήρκησε 10 χρόνια, οι γυναίκες που κάνουν σεξ και έχουν οργασμό τρεις φορές τη βδομάδα, με έναν σύντροφο που δεν τους προκαλεί άγχος, επιβραδύνουν την διαδικασία της γήρανσης και δείχνουν έως και μία δεκαετία νεότερες.

8. Υπάρχει αύξηση των υπεύθυνων για την καταπολέμηση των μολύνσεων κυττάρων έως και κατά 20%. Με αποτέλεσμα όχι μόνο την καταπολέμηση των κρυωμάτων και των ιώσεων, αλλά και την γέννηση πιο υγειών παιδιών, όταν μιλάμε για έγκυες.

9. Σύμφωνα με την ερευνήτρια σεξολογίας Μπέβερλι Γουίπλ, ο οργασμός δεν αποτελεί απλά ένα μυϊκό αντανακλαστικό, αλλά και ένα είδος αντίληψης του εγκεφάλου. Το ίδιο ακριβώς αποτελεί και ο πόνος, με συνέπεια ο πρώτος να είναι σε θέση να αυξήσει την αντοχή του ατόμου απέναντι στον δεύτερο.

10. Έχουν άμεση σύνδεση με την παραγωγή ωκυτοκίνης ή «μαγικής ορμόνης» ή «ορμόνης της αγάπης», η οποία φροντίζει τόσο για την ικανότητα μας να ερχόμαστε κοντά με τους ανθρώπους, όσο και για την αύξηση της αυτοπεποίθησης μας.