Σεξ

Οι πορνογραφικές ιστοσελίδες θα ζητάνε την ηλικία σου

Υποχρεωτική η επαλήθευσή της από το 2019

Θάνος Γελαλής
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ήδη από το 2016, η κυβέρνηση της Αγγλίας είχε αρχίσει να λαμβάνει μέτρα για την προστασία των ανηλίκων στο Διαδίκτυο. Ήδη ο εξαναγκασμός των πορνογραφικών ιστοσελίδων να επαληθεύουν την ηλικία των χρηστών τους, είχε δρομολογηθεί για τον Απρίλιο του 2018. 

Ύστερα από καινούργια ανακοίνωση, σε πλαίσιο προγράμματος για την προστασία των παιδιών, η αγγλική κυβέρνηση ανακοίνωσε πως στις αρχές του 2018 θα δοθούν τρεις μήνες διορία στις πορνογραφικές ιστοσελίδες, ώστε την Άνοιξη του 2019 να έχουν εφαρμόσει τους νέους κανονισμούς. Η καθυστέρηση στην εφαρμογή του προγράμματος οφείλεται στην εντατική επεξεργασία του, ώστε η επαλήθευση ηλικίας να είναι αποτελεσματική.

Οι σελίδες που δεν θα φροντίσουν να εφαρμόσουν τα απαραίτητα μέτρα για την ασφαλή χρήση του Διαδικτύου από ανηλίκους κινδυνεύουν να αποκλειστούν πλήρως από το Διαδίκτυο.

Στόχος του όλου εγχειρήματος είναι να προστατευθούν οι μικρές ηλικίες ως προς τη χρήση των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης και να περιοριστεί όσο το δυνατόν περισσότερο ο διαδικτυακός εκφοβισμός.

Η νέα κίνηση για την προστασία των ανηλίκων έχει και τους επικριτές της που υποστηρίζουν ότι τα νέα μέτρα θα είναι αναποτελεσματικά για όποιον χρησιμοποιεί Εικονικό Ιδιωτικό Δίκτυο (VPN) η για όποιον θέλει να χρησιμοποιήσει μικρές, λιγότερο γνωστές ιστοσελίδες. Ανακύπτει επίσης το σημαντικό πρόβλημα της επαλήθευσης ηλικίας μέσω εργαλείων που χρησιμοποιούν στοιχεία τραπέζης ή Ταυτότητας και θα μπορούσαν να παραβιαστούν και να υποκλαπούν.